Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Přezouvání pneumatik: Kde v něm řidiči chybují a kdy je nejlepší čas na přezutí?

Přezutí pneumatik na zimu se kvapem blíží, a není proto od věci si připomenout základní fakta, která se s touto povinností pojí. Prozradíme vám, kdy je nejlepší čas navštívit pneuservis, jakých chyb se často řidiči při přezouvání gum dopouští, nebo jaká rizika hrozí při přezouvání svépomocí.přezutí pneumatik opava

Povinné přezutí na zimní pneumatiky se řídí zákonem, rozhodovat ale může počasí.

Jak na povinné přezutí pneumatik nahlíží zákon?

Každý řidič s příchodem podzimu sleduje kalendář i předpověď počasí. Obojí totiž hraje roli při přezouvání letních pneumatik na zimní. Podle §40a zákona 361/2000 Sb. je povinnost mít na motorovém vozidle kategorie M nebo N zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března v případě, že:

  • se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, led či námraza,
  • nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se tyto podmínky během jízdy mohou vyskytnout.

Zákon tedy neukládá tuto povinnost striktně v daném časovém intervalu. Pokud je podzim suchý a slunečný a nepředpokládá se zhoršení povětrnostních podmínek, není nutné vyjíždět do provozu hned 1. listopadu se zimními pneumatikami. To samé platí i pro přezouvání na letní sadu. Jestliže jsou teploty stabilně nad 7° C už před 31. březnem, je možné přezout gumy dřív. Pamatujte však, že počasí může být v tomto období stále nevyzpytatelné.

Pozor na úseky se značkou „Zimní výbava“

Výše zmíněný zákon ale ještě upravuje dopravní značka C15a. Vjezd do těchto úseků je možný pouze se zimními pneumatikami, a to celoročně. Většinou se jedná o horské oblasti, kde se zhoršují povětrnostní podmínky takřka kdykoliv. Platnost značky bývá pro letní měsíce upravena dodatkovou tabulkou, případně je kompletně zakrytá.

Zopakujte si zimní dopravní značky, které není radno na cestách ignorovat. >>

Co vám hrozí, když nepřezujete vůbec?

S letními pneumatikami si v zimě koledujete o pokutu 2 000 Kč v blokovém a 2500 Kč ve správním řízení. Případně vám policista zakáže pokračovat v jízdě, pokud usoudí, že by to narušilo bezpečnost a plynulost provozu. Pokud jedete na letních nebo sjetých zimních pneumatikách a vybouráte se, pojišťovna vám nevyplatí pojistné plnění, nebo vás požádá o jeho částečné zaplacení.

Hlavním důvodem, proč přezout na zimu, je ale především bezpečnost posádky i ostatních účastníků provozu. Letní pneumatiky jsou na kluzké vozovce nestabilní, nepředvídatelné a hůře ovladatelné. Pořiďte si proto včas kvalitní zimní pneu, které si poradí se sněhem, břečkou i námrazou.

Kdy je nejlepší čas na přezutí a jakých chyb se vyvarovat

Teplotu 7° C jsme zmínili záměrně. Směs zimních pneumatik je přizpůsobená nízkým teplotám a do této hranice se můžete spolehnout na její nejlepší vlastnosti. S přibývajícím teplem jsou pneumatiky hůře přilnavé a mají delší brzdnou dráhu. Naopak, čím je počasí chladnější, tím hůře se ovládají letní pneumatiky. 

Správný čas na přezutí nastává tehdy, kdy se teploty stabilizují pod nebo nad touto hranicí. Na podzim to bývá přelom října a listopadu, na jaře začátek dubna.

Co si při přezouvání pohlídat?

Někteří řidiči přezouvají na zimu vzorně už před 1. listopadem, některé k tomu dožene až samotné počasí. Oba tábory ale při výměně pneumatik často chybují. V čem?

    • Nepoznají zimní pneumatiky. Označení M+S nestačí. Mají ho totiž i celoroční pneumatiky a některé pláště pro SUV. Zimní obutí vždy poznáte podle sněhové vločky v horském masívu.
    • Obouvají pneumatiky s dezénem menším než 4 mm. Je to nezákonné i nebezpečné, stejně jako obutí zimní sady jen na jednu nápravu. Zvlášť v zimě proto dodržujte pravidlo čtyř – 4 zimní pneumatiky, s dezénem alespoň 4 mm, obuté a používané maximálně 4 sezóny.
    • Neberou v potaz hmotnostní indexy uvedené v technickém průkazu. Tento fakt mnohdy ovlivňuje cena pneumatiky, která s vyšším hmotnostním indexem roste. Jízda na pneumatikách s nižším hmotnostním indexem je ale protizákonná a nebezpečná.
    • Šetří na nekvalitních pneumatikách nejasného původu. Ty se mohou na vozovce chovat nepředvídatelně a ohrožovat bezpečnost všech účastníků provozu.

vyvážení kol vibrace

Odborný pneuservis se postará i vyvážení kol, kterým předejdete poškození dalších součástí vozu.

Rizika spojená s neodborným přezutím pneumatik

Mnoho majitelů vozů si pod záminkou úspory mění pneumatiky, resp. kola, sami. Povolit šrouby, vyměnit letní za zimní, zpět přitáhnout. Zdá se to jako jednoduchý proces, ale i malá odchylka může vyústit v nákladné opravy, které násobně překonají původně uspořenou částku. 

Při výměně svépomocí si pneumatiky nevyvážíte. To má za následek jejich rychlejší opotřebení i nerovnoměrné sjíždění. Ve vyšších rychlostech pak dochází k vibracím, kterými trpí nápravy nebo čepy.

Dalším rizikem je nevyčištění nábojů kol. Pokud na nich zůstane rez, může se při jízdě vydrolit a zapříčinit povolení šroubů. Důsledky bývají katastrofální.

Laik při výměně pneumatik navíc nemusí poznat defekt nebo jiné poškození pneumatiky. A to může při jízdě nepříjemně překvapit. Investujte proto raději pár set korun a zajeďte se svým vozem do našeho opavského pneuservisu.

Jak pneumatiky ošetřit a uskladnit?

Když pneumatiky přezujete, měli byste nepoužívanou sadu řádně očistit od hrubých nečistot a kamínků. Pláště, ale hlavně disky, dokonale vysušte, abyste předešli případné korozi. Nezapomeňte na nich vyznačit místo použití. Například LZ pro levou zadní pneumatiku. A jak na správné uskladnění?

  • Pneumatiky s ráfkem zavěste do vzduchu nebo uložte naležato jednu na druhou. A zhruba jednou za měsíc je přeskládejte, aby nebylo stále zatížené jen jedno kolo vespod.
  • Pneumatiky bez ráfků nechejte stát na zemi nebo v regálu vedle sebe. I tady je jednou měsíčně pootočte, aby nedocházelo k otlakům na jednom místě. 

Kompletní návod, jak se starat o pneumatiky mimo jejich sezónu najdete v podrobném článku. >>

Dnes už existuje řada pneuservisů, jako je ten náš, který v rámci svých služeb nabízí i uskladnění sezónních pneumatik. U nás uložíte celou sadu pneu do 18´ za 300 Kč, pokud jezdíte na devatenáctkách a výš, připlatíte stokorunu navíc.

Toto praktické řešení oceníte obzvlášť, pokud nemáte místa nazbyt a když se vám každý rok nechtějí pneumatiky tahat ze sklepa do kufru a zase zpátky. Spolu s odborným přezutím tak u nás zabijete dvě mouchy jednou ranou.

 

Vyberu si zimní pneu u vás

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru