Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak zabránit aquaplaningu a co dělat, když už vznikne?

Deštivé počasí není pro řízení dvakrát ideální. Déšť zpomaluje provoz, snižuje viditelnost a může také zapříčinit aquaplaning. Tento jev může ohrozit bezpečnost vaši i ostatních účastníků provozu, protože se při něm auto stává neovladatelné. Jak se dá aquaplaningu vyhnout a jak se zachovat, když už se do této situace dostanete?

Riziko aquaplaningu na silnici

Při aquaplaningu je v první řadě důležité zachovat chladnou hlavu a nebrzdit.

Co je aquaplaning

Aquaplaning je jev, který vzniká, když vjedete do souvislé vrstvy vody. Stačí, aby měla 5 mm a vytvoří se tzv. vodní klín, kdy pláště ztrácejí kontakt s povrchem vozovky. Pneumatika nedokáže vodu pomocí drážek dezénu odvést rychle pryč a ztratí přilnavost. Auto v tu chvíli začne být neovladatelné. 

Aquaplaning může nastat při silném dešti, nebo když je vozovka pokrytá loužemi či sněhovou břečkou. Číhat na vás může jak při jízdě po rovině, tak v zatáčkách. Zpozorujete to tak, že se vám náhle zvýší otáčky motoru a s volantem se nedá dobře manévrovat.

Co zvyšuje pravděpodobnost, že dostanete aquaplaning?

  • voda na vozovce
  • vysoká rychlost
  • vyjeté koleje
  • špatný stav pneumatik
  • široké pneumatiky

Jak zabránit vzniku aquaplaningu?

Nejlepší způsob, jak zabránit tomuto nechtěnému jevu, je udržovat pneumatiky v dobrém stavu. V první řadě by měly mít dostatečně hluboký vzorek, který je klíčový pro odvádění vody. I když je u těch letních povolená hloubka dezénu 1,6 mm, neznamená to, že vás na silnici podrží. Taková pneumatika totiž odvede jen asi 14 % vody. Ideální je mít pláště s hloubkou dezénu minimálně 4 mm, které odvedou 70 až 80 % vody. 

Čím ještě snížit riziko aquaplaningu?

  • Pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách. Dodržujte při tom hodnoty uvedené v manuálu vozidla nebo na vnitřní straně víčka nádrže. Podhuštěné pneumatiky mají horší schopnost odvádět vodu a snáze s nimi dostanete aquaplaning.
  • Nejezděte příliš rychle. Čím rychleji jedete, tím vyšší je riziko aquaplaningu. Rychlost byste měli přizpůsobit podmínkám na vozovce a dodržovat doporučené limity. Obecně platí, že aquaplaning může nastat při rychlostech nad 80 km/h na vozovce s vrstvou vody hlubší než 2,5 mm.
  • Vyhněte se prudkým pohybům. Pokud je vozovka mokrá, vyvarujte se prudkému řazení, brzdění nebo zatáčení. Tyto manévry mohou narušit stabilitu vozidla a způsobit smyk nebo aquaplaning.
  • Buďte připraveni. Před jízdou si zkontrolujte předpověď počasí a stav vozovky. Pokud se schyluje k dešti nebo sněžení, zvolte vhodnou trasu a čas jízdy. Během jízdy sledujte dopravní značky, světla a situaci na silnici. Držte si dostatečný odstup od ostatních vozidel a buďte opatrní na místech, kde se může hromadit voda.
  • V silném dešti nepoužívejte tempomat.

Jaké dopravní značky je (nejen) v zimě nutné brát smrtelně vážně? >>

Dostatečný vzorek pro odvod vody

I v létě je lepší se řídit pravidlem čtyř a nejezdit na pneumatikách, které mají vzorek téměř „na doraz“.

Jak si s aquaplaningem poradit, když už k němu dojde?

Aquaplaning není těžké zpozorovat. Jak jsme již zmínili, pneumatiky ztratí kontakt s vozovkou, volant je těžce ovladatelný a otáčkoměr se vychýlí doprava. Pokud se v této situaci ocitnete, zachovejte chladnou hlavu a nepanikařte.

  • Nešlapejte na brzdový pedál. Prudké brzdění by mohlo zhoršit situaci a dostat vás do smyku. U vozidla s manuální převodovkou vyřaďte na neutrál, s automatickou převodovku jen povolte plyn. Pak nechejte vozidlo zpomalit setrvačnou silou.
  • Držte volant v přímém směru jízdy. Pokud je to nutné, můžete jemně korigovat směr, ale vyhněte se prudkému zatáčení, aby vás nepřekvapila náhlá změna směru jízdy.
  • Jakmile vozidlo zpomalí, pneumatiky by se měly postupně vrátit do kontaktu s vozovkou a obnovit trakci. Poté můžete opatrně začít brzdit a snížit rychlost na bezpečnou úroveň.

Manuál nebo automat aneb Jaké mají výhody a nevýhody auta s manuální a automatickou převodovkou? >>

Riziko vzniku aquaplaningu snížíte investicí do kvalitních pneumatik. Skvěle vám poslouží třeba pneu Hankook nebo Continental. Pokud vám srdce bije pro jinou prověřenou značku, podívejte se do naší kompletní nabídky.

 

Vybrat prověřené pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru