Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Dá se vyhnout srážce s divokou zvěří? 6 + 1 tip, které vám mohou zachránit život

Srážky s jeleny, srnami, přemnoženými daňky a především divokými prasaty mohou podle statistik za každou 6. nehodu. Ačkoliv počet nehod v době pandemie mírně klesl, a to pravděpodobně z důvodu menšího provozu na silnicích, jsou srážky se zvěří stále častou příčinou dopravních nehod. Jen vloni jich bylo 15 349. Na autě dokážou napáchat značné škody, nemluvě o ztraceném životu zvířete. Dá se ale srážkám nějak předcházet?

Srna před autem v noci

Účinným systémem proti srážce se zvěří je plašička Siren7, kterou snadno nalepíte na nárazník vozidla nebo motocyklu.

Nebezpečí číhá za každým stromem: Jak se vyhnout srážce s divokou zvěří

Existují způsoby, jak se srážce se zvířetem vyhnout, nebo alespoň minimalizovat pravděpodobnost, že k ní dojde. Některé mají spíše podobu babských rad, v současné době se ale začínají objevovat i sofistikované technologie, jež se zdají být docela účinné. O tom ale později. Nejdříve se pojďme podívat na jednoduché rady od odborníků z řad dopravní policie.

1. Tou nejjednodušší prevencí je pozorná a opatrná jízda

S přebíhající zvěří byste měli počítat prakticky všude mimo obec (a v období její migrace i v ní). Proto je zejména v lesních úsecích lepší zpomalit a být na neočekávané setkání připraven. Sledujte nejen vozovku před sebou, ale i okolí silnice, tedy především stromy a příkopy. Berte v potaz, že při 80km rychlosti má vůz na suchém povrchu brzdnou dráhu přibližně 55 metrů.

2. Zvířata se zpravidla pohybují ve stádech

Pokud před sebou vidíte přecházet jednu srnu, přibrzděte a připravte se na to, že budou následovat další. Za dospělými jedinci často vyběhnou mláďata.

3. Řiďte se dopravním značením

Dopravní značky „Pozor zvěř“ reflektují dopravní úseky, na nichž k migraci zvěře dochází velmi často, proto je neberte na lehkou váhu.

Počet nehod zaviněných lesní i domácí zvěří
2014 7 846
2015 9 635
2016 10 917
2017 12 494
2018 12 837
2019 15 928
2020 14 555
2021 15 349

4. V noci sledujte světla

Ve tmě vás před hrozící srážkou mohou zachránit světélkující oči (jimž myslivci říkají světla). Oslepená zvířata často zůstanou stát na vozovce. V takovém případě ztlumte dálkové světlomety, zpomalte a nechte je přejít.

5. Myslivci doporučují mlhovky

Sami myslivci doporučují za soumraku v nepřehledných úsecích rozsvítit přední mlhovky. Ty svítí při zemi a do stran, díky čemuž máte lepší přehled o dění na vozovce. Jen vás při tom nesmí chytit policie. Pravidla silničního provozu povolují použití mlhovek pouze za mlhy, hustého deště nebo sněžení. V jiném případě vám hrozí pokuta až 2 500 korun.

6.  Když nejde jinak, trubte

V mnoha situacích vám pomůže klakson, který zvířata na silnici i mimo ni spolehlivě vyplaší. Zatroubit si takhle pro jistotu do každé zatáčky by bylo ale dost neohleduplné. Na trhu se dnes naštěstí začínají objevovat systémy zvukové výstrahy, jež jsou účinné a zároveň šetrné k přírodě i k lidem. Průkopníkem v této oblasti je maďarský vynález jménem Siren7.

Plašič zvěře Siren7 – účinný systém proti srážce se zvěří

Siren7 funguje na stejném principu jako ultrazvukové plašiče kun do auta. Vydává zvuk, který je zvířatům nepříjemný, ale lidským uchem neslyšitelný. Na rozdíl od běžných plašiček, které mají z vozidla vyhnat nezvané hosty, má Siren7 za úkol upozornit lesní zvěř na projíždějící automobil.

Stačí jej nalepit na přední nárazník vozidla či motocyklu. Aktivuje se prouděním vzduchu, jakmile přesáhnete rychlost 70 km/h – nepotřebuje tedy baterie a neruší domácí zvířata v obci. Propracovaný systém membrán u Siren7 zajišťuje mimořádnou hlasitost 120 decibelů. Zvuk je slyšitelný v okruhu 300 metrů a zvěř tak má dostatek času utéct.

 

Koupit plašičku zvěře Siren7

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru