Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

[Dopravní výchova I.] Naučte své děti orientaci v provozu zavčas

Dopravní výchova je nedílnou součástí základního vzdělávání. Děti totiž patří k nejohroženějším účastníkům silničního provozu. Na kolo ale usedají dřív, než dostanou novou aktovku. Proto byste své ratolesti měli učit orientovat se v provozu co nejdřív. Připravili jsme pro vás 1. díl dopravní výchovy od BESIPu, která vám s předáváním vědomostí pomůže. A možná se i sami něco přiučíte.

Chlapec na kole na dopravním hřišti

Dopravní hřiště je zmenšený model silnic, chodníků a dopravního značení, kde se děti vyřádí, ale zároveň se naučí něco přínosného.

#1 Povinná výbava jízdního kola a cyklisty

Povinná výbava je nezbytnou součástí vozidla a motocyklu, ale také kola. Je zásadní pro bezpečnost všech cyklistů i ostatních účastníků silničního provozu. Nebude tedy od věci, když si společně s dětmi projdete a zkontrolujete i vybavení vašeho kola. Nezřídka se totiž stává, že se po silnicích pohybují cyklisté, kterým chybí důležité bezpečnostní prvky. Co tedy musí jízdní kolo mít?

  • dvě na sobě nezávislé funkční brzdy s odstupňovatelným brzdným účinkem (dětská jízdní kola s protišlapací brzdou nemusí mít přední brzdu)
  • zaslepení volných konců trubek řidítek z důvodu ochrany před úrazem při pádu
  • červenou zadní odrazku
  • bílou přední odrazku
  • nejméně jednu oranžovou odrazku na každé straně paprsků předního a zadního kola
  • oranžové odrazky na obou stranách šlapadel

Za snížené viditelnosti nesmí chybět bílé světlo vepředu a červená svítilna vzadu. Zvonek, kryt řetězu a blatníky povinné nejsou, ale touto doporučenou výbavou nic nezkazíte. A stejně jako musí mít motorová vozidla kvalitní pneumatiky a disky, ani pláště a ráfky na kole nesmí být kvůli bezpečnosti popraskané nebo jinak deformované. Cyklistická přilba je do 18 let samozřejmostí.

povinná a doporučená výbava kola

Jízdní kolo musí být vybaveno funkčními brzdami, patřičnými odrazkami a za snížené viditelnosti předním a zadním světlem.

#2 Kam se s kolem nesmí vjíždět

Místa a úseky, kam nesmí cyklisté vjíždět, upravují dopravní značky. V první řadě jsou to zákazové značky, které platí i pro motorová vozidla – Zákaz vjezdu všech (nebo vyznačených) vozidel. Při jízdě na kole je potřeba respektovat i značku Zákaz vjezdu jízdních kol. Cyklisté také nesmí vjet:

  • na dálnici,
  • na silnici pro motorová vozidla,
  • na stezku pro chodce
  • a do pěší zóny.

Prozkoumejte 15 dopravních značek, které se moc nevyskytují. >>

zákaz vjezdu pro cyklisty

Kam se s kolem nesmí vjíždět? Napoví vám dopravní značky.

#3 Vjíždění na pozemní komunikaci

Jak se chovat při vjíždění na silnici z místa, které leží mimo ni? Naučte své děti jedno ze základních pravidel dopravního provozu – musí dát přednost všem účastníkům provozu pohybujícím se po této komunikaci. Mezi ně nepatří jen auta nebo motorky, ale i ostatní cyklisté, skupiny chodců nebo jezdci na zvířatech.

Při vjíždění do silnice od jejího okraje je pak důležité:

  • rozhlédnout se a ujistit se, že zezadu nepředjíždí jiné vozidlo,
  • případně dát přednost projíždějícím vozidlům
  • a dát včas znamení o změně směru jízdy (na kruhovém objezdu až při vyjíždění).

 jak bezpečně vjíždět na silnici

Při vyjíždění od okraje vozovky je nejdřív potřeba dát přednost vozidlům, která projíždějí.

#4 Jízda na kole na pozemních komunikacích

Všeobecně platí, že se s kolem jezdí po pravé straně vozovky, co nejblíž jejímu okraji. Pokud je na silnici nebo křižovatce vyznačený pruh pro cyklisty, případně piktogramový koridor, má cyklista povinnost tento prostor použít. Nezapomínejte ani na to, že na kole musíte jet jednotlivě za sebou.

A jaká pravidla platí při jízdě po stezce pro cyklisty? Opět vám napoví dopravní značky:

  • Stezka pro cyklisty – je určená pouze pro cyklisty a značka přikazuje užít stezku nebo takto označený pruh v daném směru.
  • Stezka pro cyklisty a chodce společná – je určená pro cyklisty i chodce a značka jim přikazuje užít stezku nebo takto značený pruh v daném směru. Navzájem se nesmí ohrozit.
  • Stezka pro cyklisty a chodce dělená – je určená pro cyklisty i chodce, ale každý má svůj vyznačený pruh, který smí v daném směru použít. Využít sousední pruh smí jen při vyhýbání se nebo objíždění/obcházení překážky.

Znáte nové dopravní značky z posledních let a jejich význam? >>

jízdní pruhy pro cyklisty

I když jedete ve vyznačeném jízdním pruhu pro kola, je důležité stále sledovat okolní provoz.

#5 Jak s kolem bezpečně zastavit

Zastavovat a stát můžete pouze tam, kde to nezakazují dopravní značky a kde nebudete překážet ostatním účastníkům provozu. Pozor si dejte i na nepřehledná místa, kde nesmí zastavit a stát žádný účastník silničního provozu:

  • zatáčky a horizonty,
  • přechody pro chodce,
  • křižovatky,
  • zastávky hromadné dopravy a tramvajové pásy,
  • železniční přejezdy a tunely.

Pokud se zrovna nepohybujete v jednosměrce, kde je možné zastavit a stát vpravo i vlevo, zastavuje se vždy ve směru jízdy co nejblíž okraji vozovky. Nejdříve je nutné dát znamení pravou rukou a pak zpomalovat až do úplného zastavení.

zastavení a stání kolo

Když se budete od kola vzdalovat, nezapomeňte ho zajistit.

#6 Jak správně objíždět překážku

Překážky na silnici nečíhají jen na řidiče motorových vozidel, ale i na cyklisty. Když je potřeba objet zaparkované auto, pomalý traktor nebo označený výmol, platí pro všechny stejná pravidla. V první řadě je důležité se přesvědčit, že vás nehodlá předjíždět vozidlo za vámi a že proti vám nic nejede. Dalšími kroky jsou:

  • znamení o změně směru jízdy vlevo,
  • vybočení vlevo,
  • objetí překážky,
  • znamení o změně směru jízdy vpravo
  • a zařazení se zpět k pravému kraji.

jak objet překážku

Než dáte znamení o vybočení vlevo, přesvědčte se, že vás zezadu nepředjíždí jiné vozidlo a dejte přednost těm protijedoucím.

#7 Způsoby řazení před křižovatkou

Při řazení před křižovatkou musí každý cyklista dbát zvýšené opatrnosti, zvlášť když odbočuje vlevo. O způsobu řazení pak rozhoduje dopravní značení.

  • Pokud před křižovatkou nejsou směrové šipky nebo řadicí pruhy přikazující způsob řazení, řadí se cyklista odbočující vpravo co nejblíže pravému kraji vozovky a cyklista odbočující vlevo co nejdále vlevo ve svém jízdním pruhu. 
  • Tam, kde jsou směrové šipky nebo řadicí pruhy, musí cyklista následovat tento příkaz.

křižovatka způsoby řazení

Při odbočování vlevo se cyklista řadí blízko pruhu v protisměru, proto musí být velmi opatrný.

 

Přejít na 2. díl dopravní výchovy

 

Kam na dopravní hřiště?

Dopravní hřiště je ideálním místem, kde si všechny situace z provozu můžou děti zábavnou formou vyzkoušet. V rámci povinné dopravní výchovy tu žáci své znalosti i testují a „za odměnu“ dostávají cyklistické průkazy. V Česku je více než 160 dopravních hřišť a většina z nich je přístupná jak školám, tak veřejnosti. Neváhejte se proto na některé z nich vydat. Bude to příjemně strávený čas a uděláte dobrou věc pro bezpečnost vašich nejmilovanějších.

Překontrolovali jste si povinnou výbavu kola? A co vaše auto? Raději nahlédněte i do něj, abyste v nejméně vhodnou chvíli nezjistili, že vám chybí žárovky, výstražná vesta nebo lékárnička.

 

Doplnit povinnou výbavu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, BESIP

Nahoru