Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Dovoz motorek ze zahraničí není věda, ale…

Motorky ze zahraničí jsou mezi motoristy oblíbené, jejich dovoz má však i svá proti, se kterými je třeba počítat. Nejjednodušší, ale také dražší alternativou, je využití prostředníka, který má s dovozem motorek ze zahraničí zkušenosti. Na co se ale připravit, pokud chci nákup motocyklu realizovat na vlastní pěst?

Dovoz motorky ze zahraničí

Motorku ze zahraničí si rozhodně nevybírejte podle fotky. Přijeďte se na ni podívat.

Dovoz motorek ze zahraničí na vlastní pěst

Jelikož se podmínky pro dovoz ze zahraničí, pokud se nejedná o země EU, mohou lišit případ od případu, zaměříme se právě na nejčastější  situaci, tedy koupi motocyklu v rámci Evropské unie.

Výběr motorky ze zahraničí nepodceňujte

Že se nevyplatí vybírat motocykl podle fotografie, si pravděpodobně každý domyslí. Na obrázku bude ojetý stroj vždy vypadat lépe, než ve skutečnosti, a s tím je třeba počítat. Vždy si nechte čas na rozmyšlenou a nedejte se tlačit k okamžitému nákupu. Nejlépe však uděláte, pokud se za vysněnou motorkou sami vypravíte a proběhne osobní seznámení.

Ověřte si, kolik majitelů motorku užívalo před vámi a jakými zkouškami odolnosti za dobu své existence prošla. Také jakékoli úpravy svědčí o zásahu, který nemusel být vždy profesionální. O doplňcích by měl být vždy záznam v technickém průkazu, ale postačí vám i list potvrzující homologaci.

Jak probíhá přepis motorky ze zahraničí a co musíte doložit?

  • S motorkou dostanete originál technického průkazu, osvědčení o registraci motocyklu (velký a malý technický průkaz) a tzv. odhlášku. Ta může mít podobu razítka v malém techničáku s datem a poznámkou o odhlášení motocyklu, ale může k ní být vystaven i samostatný dokument.
  • Potřebovat budete také technický list – COC list (Certifivate Of Conformitz).
  • Každá motorka ze zahraničí musí nejprve projít kontrolou na našem území, která prokáže její technickou způsobilost.
  • Před samotným přihlášením je třeba motocykl pojistit. Sebou si nezapomeňte vzít i protokol z STK.
  • Následuje návštěva dopravního inspektorátu, kde potřebujete občanský průkaz, osvědčení o registraci, technický průkaz, osvědčení o schválení vozidla s platností v zemích EU (dostanete na STK nebo od prodejce), protokol o technické kontrole a doklad o povinném ručení. Dále vyplníte přihlášku k přihlášení motocyklu do registru.
  • Po vyzvání úřadu (po několika málo dnech) si vyzvednete malý a velký technický průkaz a registrační značku.

Dovoz motorek ze zahraničí prostřednictvím firmy

Nespornou výhodou využití prostředníka je, že za vás ve většině případů vyřídí veškeré papírování. Prodejci motorek už mají své spolehlivé kontakty a mají přehled o nabídce i stavu motocyklů ze zahraničí. Orientují se v rozdílech podmínek jednotlivých zemí a dovedou vás zasvětit do problematiky i na základě vlastních zkušeností. Mají také k dispozici odborníky ze servisu, kteří za vás motorku zkontrolují a upozorní na nedostatky.

Tyto služby ale samozřejmě nejsou zadarmo a mohou náklady na pořízení motorky ze zahraničí značně navýšit.

Pro vaši bezpečnost si s ojetým strojem pořiďte i nové motopneumatiky a nezapomeňte na kontrolu motolékárničky!

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru