Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Povinné ručení na motorku: co si pohlídat

Všichni provozovatelé motorových vozidel mají dle zákona č. 168/1999 Sb. povinnost platit pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla neboli povinné ručení, motorkáře nevyjímaje. Do kategorie motocyklů se řadí všechny jednostopé motorové dopravní prostředky, tedy klasické motorky, skútry, tří- a čtyřkolky, motorové koloběžky a kola. My se nyní zaměříme na klasické motorky, které mají ze zmiňovaných největší zastoupení.

Povinné ručeníBezplatnou kalkulaci povinného ručení vám připraví skoro každá pojišťovna.

Co by mělo zahrnovat povinné ručení na motorku?

Nabídka pojišťoven se v konkurenčním prostředí liší a je třeba vybírat s rozvahou. Při studování pojistné smlouvy se ujistěte, že povinné ručení na motorku pokryje veškeré hmotné i nehmotné škody poškozenému v případě nehody způsobené vaším motocyklem. Zjistěte si, že bude uhrazena škoda jak na majetku poškozené osoby, tak i za odstranění škod, náklady na léčbu zraněných, právní pomoc nebo odškodné.

Povinné ručení na motorku zpravidla NEKRYJE škodu na vašem majetku a zdraví, tedy náklady škod viníka nehody.

Celoroční versus sezónní pojištění odpovědnosti za škodu

Většina pojišťoven na českém trhu přizpůsobila nabídku povinného ručení na motorku faktu, že jízda na motorce je podmíněna sezónou. Zaplatit tedy můžete v případě sezónního povinného ručení pouze za období, kdy se s motorkou skutečně pohybujete na silnici. Připomínáme také, že každé jaro byste měli svůj stroj kvůli bezpečnosti důsledně připravit na motorkářskou sezónu.

Je ale třeba myslet také na to, že když vás popadne chuť vyjet si mimo zaplacené období, musíte si ji rovnou nechat zajít. Bez povinného ručení totiž nelze za žádných okolností motorku „vyvenčit“. Pro tyto případy je pro vás výhodnější zřízení celoročního povinného ručení. Mnohdy je však cena za něj srovnatelná se sezónní variantou, proto je třeba věnovat pozornost podmínkám pojišťovny a cenám konkurenčních poskytovatelů.

Cenu povinného ručení na motorku ovlivňuje i věk řidiče

Stejně jako u aut, tak i u motocyklů se cena povinného ručení odvíjí od typu stroje a objemu motoru. Platí jednoduché pravidlo – čím silnější motorka, tím dražší povinné ručení. Většina pojišťoven však zohledňuje při stanovení konečné ceny i věk řidiče, místo bydliště nebo například počet měsíců bez nehody.

Pojištění zodpovědnosti za škodu věnujte pozornost

V cenách pojišťoven nabízejících povinné ručení na motorku jsou velké rozdíly. Nebojte se tedy vyhledání nejvýhodnějších podmínek věnovat čas a pozornost. Pomoci vám může i oslovení více pojišťoven, které vám vypracují bezplatnou kalkulaci povinného ručení na míru. Oblíbené jsou i srovnávače cen, vždy si ale důsledně prostudujte návrh pojistné smlouvy.

Prevence nehody na motorce

Náhoda je blbec a nehoda může potkat každého účastníka silničního provozu. Existují ale osvědčená bezpečnostní opatření, kterými můžete zbytečnému neštěstí předejít. Mezi ty nejzákladnější patří:

  • dodržování předepsané rychlosti a dalších pravidel silničního provozu
  • přizpůsobení rychlosti a stylu jízdy stavu vozovky a povětrnostním podmínkám
  • kvalitní pneumatiky na motorku odpovídající typu stroje a terénu
  • používání přilby, motorkářského oblečení a dalších ochranných prvků
  • perfektní technický stav motocyklu, nejlépe ověřený certifikovaným motoservisem

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru