Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak bezpečně převážet domácí mazlíčky v autě?

Domácí mazlíčci jsou právoplatnými členy rodiny, kteří často doprovází své majitele i při cestování autem. Ti je ale ne vždy převáží způsobem, který je bezpečný. Jak nejlépe zajistíte svého čtyřnohého miláčka, aby při jízdě neublížil sobě ani ostatním členům posádky se dočtete v našem novém článku.

pravidla pro převoz psa

Pro převoz psa v autě platí pravidla, za jejichž porušení můžete dostat pokutu.

Pes volně na sedačce, na klíně spolujezdce nedej bože samotného řidiče. I takovými způsoby přepravují chovatelé své mazlíčky. Neuvědomují si ale, jakému riziku vystavují je, sebe i ostatní účastníky silničního provozu. 

Nezajištěné zvíře v autě řidiče při jízdě rozptyluje a při prudkém brzdění se z něj stává nebezpečná zbraň. A jistě nemusíme ani zdlouhavě rozebírat, co by se dělo, kdyby pes seděl na předním sedadle a došlo k nárazu a aktivaci airbagů.

Abyste se těmto situacím vyhnuli, dodržujte pravidla pro převoz zvířat v autě. A pamatuje, že na nezodpovědný převoz zvířat se také vztahuje vyhláška a policie by vás mohla potrestat pokutou.

Co o přepravě zvířat v autě říká legislativa?

Podle Zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích je řidič:

  • povinen zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu
  • a nesmí ohrožovat při přepravě zvířat bezpečnost svou, pasažérů ani zvířat. A ani jinak narušit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Zjednodušeně řečeno: musí preventivně vše zajistit a uzpůsobit styl jízdy tomu, aby zvířata ani předměty neohrozily zdraví všech na silnici.

Kdyby vás policie přistihla u opaku, hrozí vám:

  • bloková pokuta 2 000 Kč 
  • nebo pokuta ve správním řízení 2 500 Kč.

Na přepravu zvířat se vztahuje i část třetí Zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání, jehož porušení by vás mohlo přijít i stonásobně dráž. Při přepravě mazlíčka proto myslete i na to, aby:

  • zvíře bylo k přepravě způsobilé (zdravotně, psychicky či věkem),
  • dostalo během jízdy najíst a napít,
  • při přepravě v boxu mělo dostatek prostoru a mohlo zaujmout přirozenou polohu
  • nebo mělo v přepravce dostatečný přísun vzduchu.

Zabydlela se vám kuna pod kapotou? Poradíme vám, jak ji zahnat, aby se už nevracela. >>

Jak převážet mazlíčky na sedadle?

Zákon nepředepisuje konkrétní způsoby přepravy mazlíčků, ale je vhodné řídit se velikostí zvířete. Malá a střední plemena můžete převážet na zadním sedadle, nikdy je však nezapomeňte zafixovat proti volnému pohybu v kabině.

Psa připoutáte speciálním fixačním postrojem. Klasický postroj na vycházky, který už doma možná máte, není vhodný, protože má slabé popruhy a není dostatečně pevný. Existují dva druhy postrojů pro psy do auta. 

  • Jeden se zapínáním přímo do zámku bezpečnostního pásu. Určitě jej ale vyzkoušejte, jestli vám do něj pasuje. 
  • Druhý se obepíná kolem bezpečnostního pásu

Jestliže chcete uchránit své potahy od nečistot a chlupů, bude se vám hodit i deka se zajištěním na hlavových opěrkách. Myslete ale na vhodné rozměry, aby vám deka pasovala na otvory pro zámky pásů.

Poradíme vám také, jak bezpečně a podle zákona přepravíte motorku do servisu. >>

připoutání psa postroj

Připoutání psa pomocí postroje zabrání jeho volnému pohybu po autě a vy se tak můžete bezpečně věnovat řízení.

Přepravku je nutné upevnit

Pro převoz malého psa nebo kočky použijte klidně přepravku nebo plastový box. Pro kočky je to, vzhledem k jejich povaze, jediný možný způsob přepravy v autě. Přepravka je ale zavazadlo jako každé jiné. Proto ji musíte upevnit, aby vás v případě nehody neohrozila. K zajištění vám poslouží bezpečnostní pás nebo ji umístěte za sedadlo do prostoru nohou.

Jak převážet mazlíčky v kufru?

Nejbezpečnější variantou přepravy velkých i malých mazlíčků je kovová přepravka zafixovaná v kufru. Je sice dražší a vašeho psa vám bude možná líto, když ho zavřete do klece, ale pro vás i ho je to nejbezpečnější. Možným řešením je i kovová mříž ukotvená ke stropu a podlaze, která spolehlivě drží i při případném nárazu. 

klec pro psa do auta

Větší plemena lze bezpečně převážet pouze v kufru. V něm byste měli mít mříž nebo kovovou klec.

V létě nenechte svého mazlíčka v autě samotného

I když si říkáte, že to bude jen chvilka a odskočíte si v horkém letním dni na rychlý nákup, může být tenhle moment pro vašeho čtyřnohého miláčka fatální. Nenechávejte ho v uzavřeném autě samotného, ani s pootevřeným okýnkem. 

Problém neřeší ani miska vody. Zvířata mají jinou termoregulaci než člověk a k přehřátí dochází velmi rychle. Nákup si raději rozmyslete nebo s sebou vezměte někoho, kdo mazlíčka venku pohlídá.

Plánujete dovolenou s mazlíčkem v zahraničí? Zjistěte si na příslušném úřadě, jaká pravidla pro převoz psa platí v dané zemi. Rakousko i jiné členské země EU vyžadují mikročip a cestovní pas a od 12 týdnů stáří i očkování proti vzteklině. Nečlenské země však mají pravidla jiná.

Ať už cestujete s mazlíčkem nebo bez, nezapomeňte na kvalitní obutí vašeho vozu, které je základním předpokladem bezpečné jízdy.

 

Vybrat kvalitní pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, AZ pneu

 

Nahoru