Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Když se kuna rozhodne zabydlet ve vašem autě

Kuna vypadá jako roztomilé zvířátko. To ovšem platí jen do doby, než se rozhodne zabydlet ve vašem autě. Na co si dát pozor a jak jí domluvit, aby řádila jinde než pod kapotou vašeho auta?

Muž a kapota auta

Zabraňte kuně a dalším zvířatům v pobytu pod kapotou vašeho auta. Ušetříte tak za opravy.

Kuna pod kapotou auta

Zvíře vám nemusí jen vběhnout do cesty, aby vám způsobilo škodu. Nemalé  poškození vozu může způsobit i nezvaná zvířecí návštěva. Právě chladné zimní večery lákají kuny a nejrůznější hlodavce k hledání teplého přístřešku. Mezi jedno z oblíbených útočišť patří právě automobily. Bohužel pro jejich majitele, návštěva kuny často končí poměrně závažnými škodami, které dokáží vyřadit z provozu i nové auto. Usazením kuny v teplém motorovém prostoru to většinou nekončí. Kuna s chutí rozkouše na co přijde, takže vás její návštěva může přijít pěkně draho. V lepším případě to odnesou pouze gumové části vozidla, v horším případě se po takové nic netušené návštěvě může jednoho dne stát, že už své auto nenastartujete. Nejde však jen o kuny, do motoru rády lezou i veverky nebo potkani.

Jak kuně rozmluvit řádění pod kapotou vašeho auta?

V prvé řadě je třeba upozornit, že kuna je zákonem chráněný živočich, z tohoto důvodu nedoporučujeme používat jakékoliv pasti, které by jí mohly ublížit. Jedinou možností, jak se jí tedy zbavit, je ji od auta odehnat. Zaručených rad, jak odradit kunu od návštěvy vašeho automobilu, najdete na internetu několik. S jejich účinností je to už o něco horší. Kuny jsou totiž poměrně chytrá stvoření, a tak dříve nebo později poznají, že nebezpečí, která jste na ně nastražili, nejsou zas až tak ohrožující, jak se na první pohled může zdát a dříve nebo později se vrátí.

Garáž jako nejspolehlivější řešení?

Jako první varianta ochrany proti nezvanému nájemníku se samozřejmě jeví garáž. Jenže ne každý má tu možnost a navíc ani tady nemáte úplně vyhráno. Kuně stačí mezera o průměru 6 centimetrů, a tak se může stát, že ji ani garáž nezastaví.

Pachový ohradník

Jako účinná ochrana proti kunám se osvědčil pachový ohradník. Jedná se o ekologický způsob ochrany obydlí nebo automobilů před kunami. Auto vám sice zrovna po konvalinkách vonět nebude, ale koncentrát, který obsahuje pachové stopy, kunu spolehlivě odežene a zabrání jí v páchání dalších škod. Pachový ohradník se aplikuje pouze v motorové části vozu, kde se kuna nejčastěji  schovává.

Elektronická rušička

Další možností ochrany jsou elektronické rušičky. A to buď akustické, jejichž tón slyší i člověk nebo ultrazvukové, které jsou pro lidské ucho neslyšitelné. Jejich  výhodou je, že neustále mění frekvence, aby si na ně kuny nezvykly. Příjemným bonusem navíc je, že odpuzují i další hlodavce jako jsou potkani a myši.

Vyzkoušejte babské rady

Kromě elektronických vychytávek můžete v boji proti kunám vyzkoušet i babské rady. Mezi nejčastěji doporučované odpuzovače patří například lidské vlasy či kočičí nebo psí chlupy. Říká se totiž, že kunu odrazuje přítomnost kočky nebo psa v blízkosti vozidla, zejména tedy jejich pach. Ideální je proto zabalit větší chomáč vlasů či chlupů do silonové punčochy či ponožky a tu nastražit v motorovém prostoru. Pozor na dodržení dostatečné vzdálenosti od horkých částí motoru, aby nehrozilo jejich vzplanutí. Další možností je pokapání izolační výstelky citrusovým olejem, voňavým tekutým mýdlem nebo parfémem. Zajímavým, ovšem údajně opravdu spolehlivým odpuzovačem, je trus kočkovitých šelem (lvů a tygrů). To potvrzuje zvýšená poptávka, se kterou se lidé ve velkém obracejí na zoologické zahrady.

Pojištění poškození vozidla zvířetem

Dobrou zprávou je, že se proti takovému poškození dá i pojistit. V základním balíčku povinného pojištění ho většinou nenajdete. Pojištění poškození vozidla zvířetem bývá někdy součástí havarijního pojištění, pokud jej však nemáte, stojí za zvážení, zdali si za něj nepřiplatit. Rozhodně vás to vyjde levněji než oprava a následný servis rozkousaných kabelů. Speciální připojištění, které nabízí většina pojišťoven k povinnému ručení, kryje škody auta způsobené jakýmkoliv zvířetem.

 

Nechte si zkontrolovat stav auta

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru