Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak vybrat off-road pneumatiky, se kterými zdoláte jakýkoliv terén?

Překonávat náročné terény v jeepech a jiných terénních vozidlech je slast pro každého off-roadového nadšence. Bariéry, kopce a strmé svahy jsou však výzvou i pro zkušené šoféry. Na off-road jízdu potřebujete speciální pneumatiky. Víte, co všechno mají splňovat?

Pneumatiky 4x4 off-road

Při výběru terénních pneumatik jsou nejdůležitějšími faktory podmínky a roční období.

Záleží na tom, kde budete jezdit

Před samotným nákupem pneumatik musíte vědět, na co je vlastně budete potřebovat. Chystáte se jezdit v terénu pravidelně nebo jen výjimečně? Budete zdolávat náročné trasy v blátě a kalužích? I to jsou důležité informace pro výběr off-road pneumatík.

Pokud plánujete jezdit převážně na asfaltu, pořiďte si pneumatiky do všech podmínek – tedy takové, které jsou přizpůsobené na jízdu po silnici, ale i v terénu. S nimi bude spotřeba paliva určitě přívětivější.

Do terénu musí být pneumatiky perfektně vybavené

Pneumatiky určené jen na jízdu v terénu musí mít hluboký dezén, větší váhu a dostatečnou přiľnavost k povrchu. Přiľnavost můžete zvětšit i tím, že snížíte tlak v pneumatice. Lépe se tak přizpůsobí tvaru terénu a zvládne náročnější překážky. Výhodou jsou vyztužené boční stěny pneumatik, kterým nevadí nárazy kamenů.

Existují i pneumatiky určené pro jízdu v písečných dunách. Jsou širší, takže dokážou rozložit váhu na větší plochu. Proto je menší šance, že se zaboří do písku. Dezén má speciální strukturu určenou právě na písečnatý typ povrchu.

Šířka a výška pneumatiky závisí na hmotnosti vozidla. Doporučená velikost pneumatik je uvedena v technickém průkazu, proto se řiďte těmito pokyny.

Vše, co potřebujete vědět o výběru pneumatik na auto, VAN i traktor >>

Nejlepší off-road pneumatiky na zimu

Terénní pneumatiky na zimu musí zvládat náročné zimní podmienky. Zároveň by měly zůstat měkké.

Zimní off-road pneumatiky musí zvládnout sníh i nízké teploty

Terénní pneumatiky sa vyrábějí i v zimní verzi. Dezén takové pneumatiky má výrazné lamely, někdy dokonce i hroty. Jejich tvar pomáhá ovládat vozidlo bez problémů. I ony musí být co nejlépe přilnavé za sucha a za mokra, vysoce odolné proti propíchnutí a schopné zvládnout náročnější terén. Kromě toho si zimní terénní pneumatiky musí poradit i se sněhem, ledem a posypovou solí. Při nízkých teplotách by též měly být stále měkké, neměly by tvrdnout.

Možností jsou i celoroční terénní pneumatiky, které už díky vývoji a novým technologiím nepředstavují tak velké riziko. Pokud se však rozhodnete pro tuto alternativu, doporučujeme vám vybrat si skutečně kvalitní a osvědčené typy.

Jak se liší celoroční pneumatiky od zimních a letních a jaké si vybrat? >>

Je potřeba vybírat i speciální off-road disky?

Určitě ano. Je vhodné používat plechové disky, protože zvládnou perfektně odolávat nárazům a off-roadovým trasám. Disky vyrobené z hliníku nebo jiných lehkých slitin mají dobrou trakci, ale v terénu se snadno poškodí.

Potřebujete vyměnit terénní pneumatiky? Navštivte náš pneuservis AZ pneu v Opavě. Vaše pneumatiky rychle a bez problémů přezujeme, zkontrolujeme geometrii kol a vyvážíme je.

 

Objednat se do pneuservisu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru