Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak vybrat vhodné pneumatiky pro váš vůz?

Pneumatiky jsou nedílnou a důležitou součástí každého automobilu. Na trhu je nespočet modelů a běžný uživatel má co dělat, aby se v tak široké nabídce vůbec vyznal. Máte před zimní sezonou problém vybrat správné pneu pro váš vůz? Už nemusíte zoufat, poradíme vám, jak na to.

Pravda, zorientovat se v takové džungli dá práci. Pokud tápete a nevíte, podle čeho z té obrovské škály vybrat a čemu věnovat pozornost, tento článek by vám měl ujasnit a shrnout to nejdůležitější, na co by se měl každý řidič při výběru pneumatik zaměřit.

 

Jak vybrat pneu – značky s otazníky

Vybrat vhodné pneumatiky ze záplavy nabídek je mnohdy nadlidský úkol.

 

Řiďte se tím, co je v technickém průkazu

Ke každému vozu je vystaveno osvědčení o registraci vozidla, tzv. velký technický průkaz. V něm jsou mimo jiné uvedeny i všechny rozměry kol, potažmo pneumatik, které můžete na své auto namontovat. Pokud byste si chtěli pořídit kola jiných rozměrů, nezapsaných v technickém průkazu, nebojte, i tady se najde řešení. Musíte si vybrat taková kola, která jsou schválená k použití na vašem vozidle, vyžádat si k nim typový list a následně je nechat na místně příslušném úřadě zapsat do TP.

 

Testy mohou pomoci

Mnoho motoristických organizací každoročně testuje zimní i letní pneumatiky. Nejznámější je asi německý autoklub ADAC, testy ale realizují i motoristické časopisy jako AutoBild či AutoTip nebo například provozovatel německé sítě technických stanic GTÜ. V testech nejsou ani zdaleka zastoupeny všechny značky pneumatik, ale získáte tak velmi dobrou představu o tom, jak si stojí nejprodávanější a nejpoužívanější modely.

Pneumatiky vybírejte podle jejich vlastností. Zamyslete se nad tím, kde a v jakém počasí nejčastěji jezdíte, zda upřednostňujete spíš nízkou spotřebu, nebo je pro vás důležitá třeba nízká hlučnost. Na hory volte takové pneumatiky, které mají dobré záběrové vlastnosti na sněhu a ledu, naopak pro jízdu ve městech jsou vhodné pneumatiky, které si dobře poradí s mokrou vozovkou. Všechny tyto údaje se dozvíte právě z testů.

 

Raději kvalitní než levné

Nakupujte od prověřených výrobců. Většina z nich má dlouholeté zkušenosti s výrobou a do vývoje investují nemalé částky. Jejich výrobky jsou kvalitní a otestované mnoha řidiči před vámi. Mezi takové patří například pneumatiky Continental nebo Hankook. V České republice je dlouhodobě nejoblíbenější značkou pneumatik Barum.

Nepoužívejte pneumatiky starší 6 let, protože materiál stárne a ztrácí své vlastnosti. Hlídejte si také hloubku dezénu a přezouvejte dříve, než budete mít na svém voze pneumatiky podobné těm, co obouvají závodní vozy Formule 1. Ohrozili byste nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Nerovnoměrně sjeté pneumatiky mohou mít dokonce vliv i na geometrii vozu.

V nejběžnějších rozměrech už bývá cenový rozdíl mezi kvalitními značkovými pneumatikami a těmi od neznámých výrobců maximálně v řádu stokorun. Pneumatiky se proto snažte vybírat hlavně podle kvality a ne podle ceny. Je to dlouhodobá investice a na bezpečnosti se nevyplatí šetřit.

Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru