Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak zabezpečit garáž, aby zloději neměli šanci

Garáž ukrývá spoustu pokladů, které jsou lákadlem pro zloděje. Proto je statisticky nejzranitelnějším místem pro vniknutí nezvaných hostů. Aby vám nad odcizeným majetkem nezůstala jen hlava v dlaních, je potřeba mít garáž dobře zabezpečenou. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

maskovaný zloděj s páčidlem otevírá zámek garáže

Majitelé garáží jejich zabezpečení často podceňují a uložené nářadí se pak stává snadnou kořistí lupičů.

Kromě auta nebo motorky je běžnou výbavou garáže zahradní technika, nářadí, lyže nebo jízdní kola. Přesto majitelé zabezpečení těchto prostor často podceňují a tento hodnotný majetek se pak stává snadnou kořistí lupičů. Způsobů, jak ho ochránit, je přitom hned několik.

Nepodceňujte bezpečnost garážových vrat

Nekvalitní garážová vrata jsou pro zkušené zloděje snadnou překážkou. Na mysli máme ta, jejichž konstrukce už něco pamatuje a nemají bezpečnostní zámky. Ty jsou u nových typů vrat již samozřejmostí. Pokud navíc dáte přednost motorickému ovládání, můžete se spolehnout, že budou zabezpečené i proti násilnému vniknutí. Pořídit si kvalitní vrata se proto vyplatí, zvlášť tehdy, když garáž nemáte v bezprostřední blízkosti domu.

Mechanické zabezpečení garáže

Každá mechanická překážka ztěžuje zlodějům jejich špinavou práci. Nad obyčejným visacím zámkem se jen pousmějí, ale zámek umístěný uvnitř k vodicí kolejnici jim už zabrání v samotném pohybu vrat. Řešením jsou i přídavné bezpečnostní zámky, které nelze odvrtat ani nijak mechanicky narušit. V případě, že na garáž navazuje interiér domu, měli byste si posvítit i na bezpečnost dveří mezi těmito prostory. I když kvalitní zámky vám samozřejmě nebudou nic platné, pokud je zapomenete zamykat.

Se zabezpečením garáže a majetku uvnitř pomůžou také:

  • petlice nebo bezpečnostní závora,
  • safety boxy,
  • mříž do okna,
  • lana nebo řetězy ukotvené k zemi, kterými zabezpečíte motorku, pneumatiky a další volně uložené věci,
  • páka na volant.

řada garáží s plechovými vraty

Garáž, která není součástí vašeho domu, byste měli osobně kontrolovat alespoň jednou týdně.

Elektronické zabezpečení je ideální kombinovat s mechanickým

Ještě vyšší míru bezpečí před narušením soukromí a případnou krádeží vám spolu s mechanickým zabezpečením zajistí instalace elektronických prvků. V první řadě je to venkovní osvětlení na fotobuňku, které by zloděje mělo odradit od jeho úmyslů. Osvětlení umístěte u vstupu do garáže a, pokud je to možné, také ze zadní strany objektu a tam, kde by mohlo osvětlovat případný úkryt.

Investovat se vyplatí i do pohybového čidla, které reaguje na tělesnou teplotu, a do magnetického čidla s detekcí otevření garážových vrat. Obě varianty se instalují do garáže, jsou napojené na alarm a dají se propojit i s vaším telefonem skrze GSM síť. Jakmile čidlo zaznamená pohyb, dostanete o tom zprávu, případně systém zašle upozornění policii nebo bezpečnostní agentuře. Proč za zvážení stojí i kamery?

  • máte k dispozici záznam 24/7
  • můžete sledovat, co se děje, i když jste na dovolené
  • když uvnitř kamera zachytí pohyb, dostanete SMS
  • lze snáz vypátrat zloděje

Do garáže se může dostat i jiný nevítaný host. Co když se kuna zabydlí pod kapotou? >>

Myslete i na pojištění garáže

Pro případ, že by došlo na nejhorší, je prozíravé garáž pojistit. Pokud je součástí domu, ve kterém bydlíte, je pojištěná automaticky v rámci pojištění domácnosti, na jiné adrese si ji budete muset pojistit zvlášť. Krytí se většinou vztahuje na krádež a poškození věcí uložených v garáži plus škody na samotné garáži, připojistit ji ale můžete i na poškození živelnými pohromami nebo vandalismem. Čím lépe však budete mít garáž zabezpečenou, tím nižší částku za pojištění zaplatíte.

Kromě zabezpečení svého majetku v garáži nezapomeňte ani na zásady bezpečné jízdy. K ní patří i provozuschopné a kvalitní pneumatiky, které vás podrží za každých okolností. Vyberte si z naší nabídky prověřených značek.

 

Vybrat prověřené pneu

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru