Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak začít s motokrosem? Naše rady ocení i pokročilí jezdci

Písek, bláto, hlína, bolestivá zranění, žádný volný čas a vysoké náklady… Ale také euforie, životní styl a smysl života. To je motokros! Kdo tomuto sportu jednou propadne, už pro něj není cesty zpět – obětuje vše pro nenahraditelný pocit z adrenalinové jízdy a závodění.  Chystáte se začít s motokrosem a propadnout divoké jízdě? Připravte se, že cesta za splněným snem bude trnitá.

Základní vybavení na motokros

Už při shánění základního vybavení pocítíte, že motokrosový sport není zrovna levná záležitost. A taky vás ze začátku čeká spousta pádů, na které je dobré být připravený, aby vaše cesta na vrchol neskončila předčasně. Kromě krosky a kvalitních cross pneu proto budete potřebovat také homologovanou přilbu, chrániče trupu, kolen a loktů, bederní pás, motokrosový dres, speciální kalhoty, boty, rukavice a ochranné brýle.

Jak vybrat motokrosové pneumatiky?

Rozdíly v pneumatikách na motokros spočívají v použité směsi a dezénu. Pro každý povrch je vhodná jiná tvrdost motopneu. Tím by se měl každý motokrosový začátečník při jízdě řídit kvůli své bezpečnosti i komfortu.  

  • Tvrdé motopneu: velmi prašný, tvrdý a kamenitý povrch
  • Středně tvrdé motopneu: středně prašný a tvrdý povrch
  • Středně měkké motopneu: bezprašný povrch, vhodné na závody
  • Měkké motopneu: bezprašný, pískový a blátivý povrch

Stejně jako u všech typů pneumatik platí, že motokrosové pneumatiky by měly být kvalitní a jejich parametry musí odpovídat zápisu v technickém průkazu. Počítejte také s tím, že motokros je disciplína náročná nejen na jezdce, ale také na pneumatiky, které budete při častém tréninku pravděpodobně několikrát za sezónu měnit.

Začátky motokrosového sportu

Každý začátek je těžký a pro motokros to platí obzvlášť. Nečekejte, že s dobrým vybavením a nadšením z vás bude po pár jízdách adept na zlato. Ještě než se do toho pustíte naplno, otestujte si v terénu jízdu nanečisto. Najděte si nejbližší tréninkovou trať a zamyslete se nad tím, zda se vám v začátcích nehodí profesionální pomoc. Budete-li mít hned ze startu správné vedení, vyvarujete se špatných návyků, kterých se později obtížně zbavuje. Pochytíte mnoho triků, díky kterým můžete své umění snadněji pilovat, a také si vyzkoušíte společnou jízdu.

Bez fyzičky to nepůjde

Při motokrosu jsou namáhány všechny části těla, a proto je nutné po celý rok nepodceňovat fyzickou kondici. Zaměřte se především na posilování svalů břicha, zad a končetin. Pravidelný trénink by měl být komplexní, nejlépe pod vedením zkušeného trenéra. Na zvyšování fyzičky a obratnosti využijte hlavně zimní měsíce, v sezóně pak můžete snahu zúročit na trati.

Rady pro motokrosové začátečníky i ostřílené veterány

  • Nesnažte se být ze začátku nejrychlejší, radši pilujte styl. Čím dříve se naučíte správnému stylu jízdy, tím dříve budete jezdit rychleji a budete si ve vyšších rychlostech jistější.
  • Nepřeceňuje síly. Pravidelný trénink je základ úspěchu, ale nic se nemá přehánět. Unavený jezdec je náchylnější k chybám a zranění. Nezapomínejte na pitný režim a správnou výživu.
  • Mějte přehled a předvídejte. Při motokrosu je dokonalý přehled o trati před vámi nezbytný.
  • Uvolněte tělo, nikoli mysl. Uvolněné tělo lépe a rychleji reaguje na změny trati a možné překážky.
  • Jezděte plynule bez přetáčení motoru. Jízda na nízký převodový stupeň je běžná začátečnická chyba. Kromě zvýšené hlučnosti se stejně jiný efekt nedostaví.
  • Naučte se „číst trať“. Odhadněte riziková místa, naplánujte si jízdu a projeďte si ji nejprve v hlavě. Tato schopnost se vám bude hodit v budoucnu při závodění na neznámé trati.
  • Trénujte starty. Každý start je jiný, proto je třeba jich natrénovat co nejvíce.
  • Rozumějte své motorce. Umět motorku rychle nahodit, zajistit si drobné opravy svépomocí, nastavit ovládací prvky do správné polohy a znát její „rozmary“, to všechno se vám bude hodit.
  • Věnujte se údržbě motorky po každé jízdě. A to nejen čištění a doplňování provozních kapalin, ale také kontrole moto pneumatik a řetězu. Předejdete jejich rychlejšímu opotřebení a možnému zničení.
  • Nepřináší vám motokros radost? Nedělejte ho! Jak už bylo zmíněno, motokros je velmi náročný sport na finance, čas, fyzičku i psychiku. A pokud jezdec není přesvědčen o tomto životním stylu, nemá smysl mu tolik obětovat.

Přejeme vám do začátků spoustu nadšení a skvělých zážitků. A až se stanete motokrosovým veteránem, nezapomeňte se o svou mašinu dobře starat i v zimních měsících. Přečtěte si jak správně zazimovat motorku, aby vám déle vydržela.

Zdroj obrázku: Depositphotos.com

Nahoru