Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jaké pneumatiky používají šampioni MotoGP?

MotoGP je nejvyšší třída motocyklových závodů, v níž se utkávají ti nejlepší jezdci na nejrychlejších a nejmodernějších strojích. Závody jsou plné napětí, adrenalinu a dechberoucího předjíždění. Co ale jezdcům umožňuje dosahovat takových výkonů? Jedním z nejzásadnějších prvků jsou pneumatiky.

Mistrovství světa silničních motocyklů

Ve snaze získat náskok před konkurencí v této náročné disciplíně je výběr vhodných pneumatik zásadní.

Pneumatiky a MotoGP

Výběr moto pneu je pro úspěch v závodě naprosto zásadní. Každý jezdec si své pneumatiky vybírá na základě dojmů z přípravných kol před samotným závodem. Různé podmínky si žádají různé typy pneumatik, zpravidla však jde hlavně o kompromis mezi jejich přilnavostí a životností. 

  • Měkčí pneumatiky bývají přilnavější, ale také se dříve opotřebují. 
  • Tvrdší pneu jsou naopak přilnavé méně, ale zase je větší šance, že vydrží celý závod. 
  • Na mokré trati se používají speciální pneumatiky, které se ale extrémně rychle opotřebovávají na suchém povrchu, podobně jako „mokré“ pneumatiky ve Formuli 1.

V roce 2007 omezilo vedení MotoGP počet pneumatik na 31 (14 předních a 17 zadních). Tyto pneumatiky musely vystačit každému jezdci na přípravu, kvalifikaci i samotný závod. Tento fakt prohloubil nutnost uvážlivého výběru správných pneumatik, zejména s ohledem na počasí, a znamenal také výzvu pro výrobce pneumatik.

Dodavatelé pneumatik pro šampionát

Z tohoto důvodu mnoho slavných jezdců, jako například Valentino Rossi nebo Dani Pedrosa, v sezoně 2008 přezulo svoje stroje z pneumatik Michelin na značku Bridgestone. Na to konto došlo v roce 2008 ke změně pravidel a povolený počet pneumatik byl zvýšen na 18 předních a 22 zadních v průběhu každého závodního víkendu. Důvodem bylo údajné znevýhodnění jezdců používajících pneumatiky Michelin pravidly z předchozího roku.

V letech 2009, 2010 a 2011 vybrala Mezinárodní federace motocyklistů FIM společnost Bridgestone jako výhradního dodavatele pneumatik pro MotoGP. Všechny typy pneumatik (přední, zadní i varianta pro mokrou trať) se jezdcům přidělovaly náhodně, aby bylo dosaženo co možná nejrovnějších podmínek pro všechny. Tento postup otevřeně podpořil i  trojnásobný vítěz MotoGP Jorge Lorenzo.

Přečtěte si, podle čeho vybrat chrániče na motorku. >>

Závody na automotodromu v Brně

Velká cena na brněnském okruhu již není v kalendáři MotoGP z důvodu nákladné opravy povrchu, kterou pořadatel vyžadoval. Návrat do kalendáře není pravděpodobně příliš reálný.

Michelin přichází na scénu 

Se sezonou 2015 společnost Bridgestone jakožto oficiální dodavatel pneumatik skončila. Nahradil ji francouzský Michelin, který je známý pro své technologické inovace, výzkum a vývoj. Pláště této značky jsou využívány v profesionálním závodním světě, ale také třeba v letectví a kosmonautice. Pneumatiky Michelin obouvají jezdci královské kubatury dodnes.

  • Tzv. slicky jsou určeny pro suché povětrnostní podmínky. Mají hladký povrch, který na suchu poskytuje maximální přilnavost.
  • Mokré pneumatiky mají hluboký vzorek, který umožňuje lepší odvod vody, což je klíčové pro jízdu za deště.
  • Pneumatiky pro proměnlivé podmínky se používají tehdy, když trať vysychá po dešti, nebo je na různých místech mokrá a suchá.

Je závodní okruh vaším druhým domovem? Vyberte si kvalitní pláště, které vás přiblíží výkonům šampionů MotoGP. Pokud si nevíte rady s výběrem, naši moto specialisté na telefonu vám rádi poradí.

 

Vybrat prověřené závodní moto pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru