Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Levnější protektory místo nových pneumatik: vyplatí se?

Potřebuje váš čtyřkolový miláček nové obutí? Ne každému se chce investovat do nových a mnohdy drahých pneumatik. Vyplatí se ale hledět jenom na cenu a koupit místo nových pneu protektor? Této otázce jsme věnovali následující článek.

Co je to ten protektor?

Protektory jsou nejlevnější „nové“ pneumatiky, které se na trhu dají sehnat. Nové v uvozovkách proto, že ve skutečnosti se jedná o pneumatiky repasované. Vyrábí se z použitých pneumatik za pomoci ověřených technologických postupů.

I takto může vypadat sjetá pneumatika. U neověřených značek protektorů nemáte jistotu, v jakém stavu byly původní pneu.

Sjetá pneu s již nevyhovujícím vzorkem nejprve projde důkladnou vstupní kontrolou, podmínkou výroby kvalitního protektoru je precizní výběr použitých pneumatik. Pokud pneumatika vyhovuje, za pomoci speciálního stroje se odstraní původní běhoun, ke kostře pneu se přilepí nová směs a vylisuje se nový dezén. Následuje výstupní kontrola a prodej.

Vybírejte z kvalitních a ověřených protektorů

Okem laika kvalitní protektor od nové pneu rozeznáte těžko. Jakmile ale sednete za volant, rozdíly mohou být už znatelnější. Největší problémy způsobují laciné protektory od méně známých výrobců. Ti při výrobě často tlačí cenu dolů na úkor kvality. Díky povrchovým nepřesnostem a přesahům materiálu poznáte nekvalitní protektory na první pohled.

Asi si dovedete představit, co takové nepřesnosti udělají s jízdními vlastnostmi auta. Když pomineme ty nejhorší scénáře, za nedokonale kulatou pneumatiku vám nepoděkuje ani váš plechový miláček. Nejde jenom o snížený komfort při jízdě, přemíra drncání se zcela jistě podepíše na životnosti tlumičů a dalších částí nápravy.

Radíme se těm nejlevnějším protektorům vyhnout obloukem. Čím nižší okamžité výdaje na pořízení nového obutí vynaložíte, tím vyšší investici očekávejte v budoucnu. Z dlouhodobého hlediska se tak jako lepší investice jeví určitě kvalitní pneumatiky, byť za vyšší pořizovací cenu.

Protektorování je nejekologičtější způsob recyklace pneumatik.

Ušetřím koupí protektoru?

Cenový rozdíl mezi novými pneumatikami a kvalitními protektory vaše peněženka většinou docela pocítí. Je však důležité mít na paměti, že se to týká pouze vstupní investice při pořízení obutí pro váš vůz. Nové pneumatiky od renomovaného výrobce, jako je třeba Barum, vám kromě většího pohodlí a bezpečí při jízdě zajistí také dlouhodobě bezproblémový provoz – nemusíte tak často investovat do nákupu nových pneu jako v případě protektorů.

A pokud narazíte na nějakou zajímavou  cenovou akci, může se vám podařit obout své auto novými pneu za částku, která se od ceny protektorů liší v řádu stokorun.

 
Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru