Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Moto oblečení z kůže, nebo textilu? Každý materiál má svá pro i proti

Správné moto oblečení se dá zařadit mezi ochranné prostředky, které vám mohou v případě havárie doslova zachránit kůži. Jakmile dojde ke krizi, bude vám jedno, jestli vypadáte jako drsňák nebo elegantní dáma. Design je tedy to poslední, co byste při výběru měli řešit. Jak ale vybrat oblečení na motorku, aby bylo bezpečné, funkční a pohodlné zároveň?

Textilní moto oblečení

Kombinézu z textilu oceníte i na okruhu – se zabudovanými ochrannými prvky se rozhodně nemusíte bát se pořádně do zatáček položit.

V prvé řadě si ujasněte, za jakým účelem si moto oblečení pořizujete. Budete jezdit pouze na silnici, sjíždět terén nebo kombinovat obojí? Vyrážíte na cesty pouze za ideálního počasí, nebo se nebojíte ani jízdy v nepříznivých povětrnostních podmínkách? Stejně jako výběr vhodné motorky podřizujete účelu využití, tak mu přizpůsobte i moto oblečení.

Základní rozdělení moto oblečení je dle materiálu, ze kterého je vyrobeno. Zde nemáte mnoho možností na výběr. K dispozici máte buď kůži, nebo textil. Každý z těchto materiálů má svá pro a proti, jak si dále rozebereme. Vždy ale nezapomeňte na vybavení ochrannými a reflexními prvky, které jsou pro bezpečnou jízdu nezbytné v každém případě.

Pro jistotu si zopakujte, jak jezdit na motorce bezpečně, abyste žádné ochranné prostředky raději nepotřebovali.

Kožené moto oblečení

Přírodní kůže má nespornou výhodu nejen v tom, že vypadáte jako drsný motorkář nebo sexy kost, ale především je vysoce odolná proti prodření. I když technologie výroby textilního moto oblečení šla v posledních letech kupředu mílovými kroky, ještě stále ani velmi kvalitní produkty nedosahují takové odolnosti jako stará dobrá hovězí kůže. Moto oděvy z ní navíc přiléhají těsně k tělu a drží chrániče na svém místě i v případě pádu.

Kožené moto oblečení však není vhodné pro každého a představuje i omezení, která vám nemusí vyhovovat. Tím hlavním nedostatkem pro vás může být menší pohodlí oproti textilním výrobkům, což obzvlášť platí pro kombinézy, které se navíc komplikovaněji oblékají. Další negativa, na která můžete „v kůži“ narazit:

  • žádné odvětrávání
  • slabá odolnost proti dešti
  • nemožnost navlečení dalších vrstev v chladném počasí
  • vysoká cena za kvalitní výrobky

Z výše uvedených důvodů se kožené oblečení na motorku nehodí pro jízdu v terénu a nepříznivém počasí, pro něž jsou důležitými faktory funkčnost, větší pohodlí a možnost pohybu i ochrana proti dešti. Naopak je oproti textilu kůže vhodnější pro jízdu na závodním okruhu. Tam ovšem kromě vyladěného moto oblečení nezapomeňte ani na pořádné obutí mašiny. Závodní pneumatiky vašemu stroji budou slušet stejně, jako vám kůže.

Textilní moto oblečení

Jak už bylo zmíněno výše, výhodu textilu oceníte především v terénu a také na dlouhých cestách, při kterých se musí počítat se změnami počasí. Kvalitní textilní oblečení na motorku by mělo být vybaveno odvětrávacím systémem, chrániči zad, ramen, loktů a kolen, voděodolnou membránou a možností opatřit jej zimní vložkou. V takové výbavě už se velmi přiblížíte bezpečnosti koženého moto oblečení s výhodou daleko většího pohodlí při jízdě. Abychom byli féroví, i u textilní verze najdete nějaká ta proti:

  • menší odolnost proti prodření oproti kůži
  • vyšší riziko otočení chráničů při pádu
  • kratší životnost

Oblečení na motorku z textilu zvolte tedy v případě, že vyrážíte na delší cestu, libujete si v projížďkách za každého počasí nebo jste milovníky jízdy v terénu.

Bezpečnost nade vše

Ať už si zvolíte textilní nebo kožené moto oblečení, vždy upřednostněte kvalitu před cenou, věnujte čas výběru správné velikosti a umístění ochranných prvků. Rovněž dbejte na pravidelnou údržbu doporučenou výrobcem, která vám životnost oblečení na motorku prodlouží a zároveň zachová jeho funkčnost.

Správná volba vám může zachránit zdraví, v krajních situacích i život. I tak nezapomínejte na další důležitou součást výbavy na motorku, kterou je povinná motolékárnička.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru