Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Nejmenší auto na světě slaví 60. Slávu si získalo ale až v roce 2007

Moderní disky, bytelná karoserie, pohodlné sezení… Tak zrovna takovou výbavu byste u tohoto „autíčka“ marně hledali. Milovníky rarit ale určitě nadchne váha 59 kilogramů nebo chybějící zpátečka. Seznamte se s podle Guinnessovy knihy rekordů nejmenším produkčním autem světa – Peel P50.

nejmenší auto světa peel p50

Peel P50 nemá zpátečku, řidič tak musí couvat „po svých“.

Tříkolka z ostrova Man

Peel P50 se začal vyrábět v roce 1962 na ostrově Man, který leží mezi Velkou Británií a Irskem. Zajímavostí je, že mimo obce zde pro všechna motorová vozidla neplatí rychlostní limity. Není tedy náhodou, že si toto místo vybírá produkce BBC pro natáčení seriálu Top Gear. Pochopitelně se tak tříkolový ostrovan dostal i do jejího hledáčku.

Testování se ale odehrávalo v centru Londýna, který jeho rychlostnímu potenciálu naprosto stačil. Díl vysílaný v roce 2007 zajistil nejmenšímu autu světa popularitu, které se mu v počátcích jeho existence nedostávalo. Rozpaky veřejnosti dokazuje i poměrně rychlé ukončení produkce v roce 1966, do kdy se vyrobilo necelých 50 kusů.

Praktičnost na úkor pohodlí

Tehdejší moderátor Top Gearu Jeremy Clarkson se se svou výškou bezmála dva metry musel vmáčknout do 132 cm dlouhého, 122 cm vysokého a 103 cm širokého vozítka, které připomíná spíš hračku v nadživotní velikosti. S takovými rozměry by ale v dnešní době byla radost parkovat. 

Tehdejší Peel P50 poháněl vzduchem chlazený dvoutakt z německého mopedu DKW, který máte možná v garáži ještě dnes. Autíčko mělo:

  • třístupňovou převodovku,
  • zdvihový objem 49 cm3,
  • výkon okolo 4 koní přenášený na zadní kolo,
  • maximální rychlost 60 km/h
  • a spotřebu velkorysých 2,5 l.

Tím ale výčet anomálií nekončí. Zajímavostí byly dveře s panty na zadním sloupku, otevíraly se tedy na druhou stranu. Zavěšení a kola byla přišroubovaná přímo ke karoserii vyrobené z laminátového monokoku. Zájemci si mohli vybrat ze tří barevných provedení – červené, modré a bílé. Ve výbavě byste ale nenašli čalounění, autorádio, ani zpátečku.

Jak se s tím couvá?

Řídit Peel P50 vyžadovalo i trochu fyzických sil. Zařadit zpátečku totiž nebylo technicky možné. V případě nutnosti couvání musel řidič prostě vystoupit a auto odtáhnout pomocí madla na karoserii. Vzhledem k váze vozu 59 kilogramů se ale nejednalo o nic náročného.

Peel P50 je k dostání i dnes

Chtěli byste zaujmout na silnicích tímto raritním kouskem? Možnosti tu jsou, ale připravte si tučnou sumu. Tehdejší pořizovací cena by dnes odpovídala zhruba 190 tisícům korun a dochované exempláře na hodnotě rozhodně neztrácejí. Z původní výroby je stále přes 20 pé padesátek povětšinou v rukách sběratelů, přičemž v roce 2016 se jeden z nich vydražil v přepočtu za více než 4 miliony korun.

Pravděpodobně s ohlasem, který měl na svědomí pořad Top Gear, začala v roce 2011 společnost Peel Engineering Company vyrábět repliky v anglickém Nottingshamshiru. Ale tentokrát už se zpátečkou a čtyřtaktním benzínovým motorem za necelého půl milionu korun. Příznivci alternativního paliva a elektromobility si mohou objednat i variantu „na baterky“.

Ať máte auto jakkoliv velké, nikdy nezapomínejte vozit povinnou výbavu, která vás v nečekané situaci může zachránit. Vestu, trojúhelník, žárovky, lano – všechno máte?

 

Doplnit v autě povinnou výbavu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru