Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Nejvzácnější motorky světa: 5 mašin, které vlastní jen pár vyvolených

Vzácné motocykly se staly vyhledávaným artiklem mnoha sběratelů. Většina z nás se na mašinách, které existují jen v několika exemplářích, asi nikdy neprojede. Můžeme alespoň žasnout nad jejich jedinečností a unikátností, ať už jde o zachovalé historické modely, nebo limitované edice ze současnosti. Vybrali jsme pro vás 5 raritních motocyklů, které patří mezi nejvzácnější na světě.

Motocykl Harley-Davidson Blue Edition

Na karoserii motocyklu Harley-Davidson Blue Edition najdete 360 diamantů, místo zlatého laku pak detaily zdobí pravé zlato. Fotka převzata z TheAuto.

Legendární „Small Tank“ Crocker

Motocykly kalifornské značky Crocker, které představovaly klasiku amerických cruiserů, se v aukčních síních až tak často neobjevují. Věhlasný výrobce, který ukončil produkci motocyklů už v roce 1942, po sobě zanechal několik modelů cruiseru, které udávaly směr v dalších desetiletích.

Patří mezi ně i legendární „Small Tank“ Crocker, který byl charakteristický malou palivovou nádrží z litého hliníku. „Small Tank“ z dílny Alberta Crockera z roku 1936 se nedávno vydražil za více než 800 tisíc amerických dolarů. Vzhledem k unikátnosti motocyklů Crocker je mezi sběrateli zájem také o novější variantu „Big Tank“ z roku 1939, která se v aukci vydražila za 704 tisíc dolarů.

Motocykl Small Tank Crocker 1936

Motocykl Small Tank Crocker z dílny Alberta Crockera z roku 1936 se nedávno vydražil za více než 800 tisíc amerických dolarů. Fotka převzata ze stránek Mezum Auctions.

Bílý stín z dílny Vincent Black Shadow

Anglické motocykly Vincent Black Shadow vyráběné v letech 1948 až 1955 byly ve své době proslulé pro svůj inovativní design, vysoký výkon a konstrukční preciznost. Naprostým unikátem byly tzv. „bílé stíny“, tedy modely označené jako Vincent White Shadow. Konstrukčně byly stejné jako černé, lišily se však viditelnými částmi motoru, které nebyly klasicky smaltované, ale leštěné.

Bílých stínů se mezi lety 1949 a 1952 vyrobilo pouhých 15 kusů, už v době uvedení na trh tak byly velmi vzácné. Když se některý z posledních kousků objeví v aukci, o velký rozruch a zájem není nouze. Naposledy se motocykl s leštěným krytem motoru vydražil za 434 tisíc dolarů.

Motocykl Vincent White Shadow

Motocyklů Vincent White Shadow se mezi lety 1949 a 1952 vyrobilo pouhých 15 kusů, už v době uvedení na trh tak byly velmi vzácné. Fotka převzata z Asprey Collection.

Ducati 750 TT1 – poslední motocykl s motorem od Taglioniho

Závodní motocykl TT1 s motorem o objemu 750 ccm představuje silnější verzi slavné Ducati 600 TT2, která v 80. letech zvítězila na plné čáře ve světovém šampionátu Isle of Man. Motorka Ducati 750 TT1 patří mezi poslední, u kterých najdete motor navržený slavným italským konstruktérem Fabiem Taglionim.

Verze je vzácná i vzhledem k počtu vyrobených kusů, kterých bylo pouhých sedm. Značka Ducati doposud nezveřejnila, komu a za kolik TT1 motocykly prodala. Možná se v budoucnu z ničeho nic objeví v některé aukční síni. Mezi sběrateli o ně bude bezpochyby velký zájem a ceny mohou být astronomické.

Motocykl Ducati 750 TT1

Motorka Ducati 750 TT1 patří mezi poslední, u kterých najdete motor navržený slavným italským konstruktérem Fabiem Taglionim.
Fotka převzata z Motorcyclespecs.

MV Augusta Brutale 800 RR LH44 od Lewise Hamiltona

Vzácné kousky se v motorkářském světě objevují i mezi novými motocykly. Zajímavým počinem je motocykl italské firmy MV Augusta, jež se poněkolikáté spojila se slavným jezdcem F1 Lewisem Hamiltonem. V roce 2018 představila mašinu MV Agusta Brutale 800 RR LH44, která se pyšní výkonem 140 koní a jednou z nejlepších bezspojkových rychlořadiček na trhu.

Limitovaná edice Brutale 800 RR je uměleckým dílem s propracovanými detaily, perfektním barevným sladěním i návrhem z pera samotného jezdce F1. Motorka je exkluzivní samozřejmě i díky omezenému počtu 144 vyrobených kusů. Nejvzácnější motorkou je bezpochyby jedna z prvních vyrobených, která byla na míru upravena přímo pro Lewise Hamiltona s ohledem na jeho tělesné proporce.

Motocykl MV Agusta Brutale 800 RR LH44

Limitovaná edice Brutale 800 RR je uměleckým dílem s propracovanými detaily, perfektním barevným sladěním i návrhem z pera Lewise Hamiltona. Fotka převzata z Rockwell Cycles.

Nejdražší motorkou světa je Harley-Davidson Blue Edition 

Aktuálně nejdražším, nejvzácnějším a nejluxusnějším motocyklem je Harley-Davidson Blue Edition, který si nechala na zakázku zhotovit švýcarská hodinářská a šperkařská společnost Bucherer. Jde o skutečné umělecké dílo na dvou kolech. O přestavbu s využitím nejluxusnějším materiálů se postarala firma Bündnerbike, která standardní model Softail Slim S proměnila k nepoznání. Na karoserii motocyklu najdete 360 diamantů, místo zlatého laku pak detaily zdobí pravé zlato. S cenou přesahující v přepočtu 40 milionů korun se tak Harley-Davidson Blue Edition stal nejdražší motorkou na světě.

Nejvzácnější mašinu doma v garáži asi nemáte, ale toužíte-li po unikátním stroji, jděte do přestavby motorky. Budete-li se o svůj motocykl starat, jeho hodnota může v čase růst. Začněte výběrem nových motopneumatik, které podrží mašinu pevně na cestě a zlepší vám zážitek z každé jízdy.

 

Vybrat kvalitní moto pneu

 

Zdroj fotografií: Mezum Auctions, Asprey Collection, Motorcyclespecs, Rockwell Cycles, TheAuto

Nahoru