Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Odtáhli vám vůz? Aneb co dělat, když nenajdete své vozidlo tam, kde jste zaparkovali

Není žádnou novinkou, že pokud své auto zaparkujete někde, kde je to zakázáno nebo kde bude tvořit překážku v silničním provozu, může vás po návratu čekat nemilé překvapení. Odtažené auto. Co dělat a na koho se obrátit, když nenajdete své vozidlo tam, kde jste jej zaparkovali?

Odtah auta

Víte, jak postupovat, když vám odtáhnou auto? Připravte si všechny doklady, které budete potřebovat k jeho získání zpět.

Kdy vám mohou odtáhnout auto

Ne vždy, když špatně zaparkujete vám hned odtáhnou vozidlo. V lepším případě dostanete pokutu, v horším případě botičku. Tak či tak, obojí je mnohem levnější variantou než samotný odtah. O odtažení vozidla může rozhodnout městská nebo státní policie v případě, kdy tvoří překážku silničního provozu a zároveň nebylo jako překážka silničního provozu řádně označeno (dle § 45, zák. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů), což je kromě stání v modré zóně znamená i stání:

  • v křižovatce (nezachování 5 m od hranice křižovatky),
  • v nepřehledné zatáčce,
  • na zákazu stání či zastavení a podobně,
  • na přechodu pro chodce (nezachování 5 m před přechodem pro chodce).

Vozidlo může být odtaženo i v případě je-li to ve veřejném zájmu, tam spadá třeba čištění ulic.

Co dělat, když nenajdete své vozidlo tam, kde jste jej zaparkovali?

V případě, že nenajde své vozidlo na místě, kde jste zaparkovali, volejte Policii ČR na lince 158 nebo navštivte její nejbližší služebnu. Právě tam vám sdělí, zda  bylo vaše auto odtaženo, a pokud ano, kde a za jakých podmínek si jej můžete vyzvednout. Bezplatně se tuto informaci dozvíte také na lince Městské policie 156. V Praze si můžete tuto informaci rychle ověřit i na stránce www.sshmp.cz, v Brně zase na https://www.bkom.cz/parkovani. Stačí zadat registrační značku vozidla. K vyzvednutí odtaženého vozidla budete potřebovat občanský průkaz nebo cestovní pas a doklady potřebné k provozu vozidla – osvědčení o registraci vozidla. Teprve po předložení výše uvedených dokladů, projednání přestupku a zaplacení nákladů za odtah vám bude auto vydáno.

Odtáhli vám vozidlo? Raději si ho při převzetí pořádně zkontrolujte

Odtáhli vám auto? Raději si při převzetí pořádně zkontrolujte, zda nedošlo k jeho poškození. Při manipulaci se někdy odtahovým firmám může stát, že poškrábou lak nebo poškodí část karoserie. Nejčastěji dochází ke škodám na blatnících, nástřiku disků a na pneumatikách. Pokud je to zrovna váš případ, nebojte se žádat o náhradu. Stížnost můžete podat písemně přímo na podatelně příslušného úřadu nebo elektronicky, nejčastěji e-mailem. V žádosti je potřeba uvést registrační značku vozidla, datum manipulace a důvod podání, tedy co konkrétně bylo na vozidle poškozeno. Rozhodně doporučujeme doložit i fotodokumentaci mapující rozsah škody.

Na co máte nárok

Příslušný úřad má na vyjádření k stížnosti zpravidla 30 dní. Prokázané škody hradí po dohodě smluvní odtahová firma, která má pro tyto případy sjednanou odpovědnostní pojistku. Právě z tohoto důvodu si pracovníci odtahové služby pořizují fotodokumentaci před manipulací a po. Je tedy na provozovateli vozidla, aby prokázal příčinnou souvislost vzniku škody s manipulací. Realita je však taková, že málo která stížnost je uznaná jako platná. V případě, že ano, výše finanční kompenzace se pak odvíjí od stáří a značky vozidla.

 

Pořiďte si kvalitní pneu, které ani odtah nerozhodí

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru