Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Plánujete pořídit vybavení do garáže? Máme tipy, jak na to!

Ať už zařizujete prostor garáže nově, nebo jste se rozhodli inovovat nevyhovující systém vybavení garáže, vyplatí se vám postupovat systematicky. V každém případě vás nemine úklid, který byste měli udělat vždy dřív, než začnete vybavení pořizovat. Nikdy totiž nevíte, co při třídění nastřádaných pokladů objevíte.

Výběr správného vybavení do garáže

Výběr správného vybavení byste neměli podcenit. Před samotným nákupem si však rozmyslete, jaké vybavení budete potřebovat a co už naopak doma máte.   

Jak připravit prostor pro nové vybavení garáže

Než se pustíte do pořizování vybavení garáže, ujasněte si rozložení nábytku a věcí, aby byl prostor využitý účelně, systematicky a také aby nehrozil úraz či nebezpečí požáru. Máme pro vás pár praktických rad, jak s vybavením garáže začít:

    • Garáž nejprve pořádně ukliďte. Vyhoďte nebo darujte zbytečné věci – zkrátka udělejte prostor pro nové vybavení garáže. Že se „to“ možná bude někdy hodit? Pokud se tak nestalo doteď a „to“ zde leží netknuté déle než 1 rok, pak věřte, že není důvod „tomu“ dávat další šanci.  
    • Zbyly vám po úklidu používané věci, jako nářadí, skříňky, police, stojany atd.? Skvělé! Tyto položky si můžete vyškrtnout ze seznamu nového vybavení do garáže.
    • Rozdělte si prostor na část provozní, skladovací, údržbovou a části, ve kterých budou uloženy potenciálně nebezpečné objekty a látky (chemikálie, ostré předměty, hořlaviny,…). Snažte se co nejvíce využít stěny, a to až ke stropu. Plánujete skladovat v garáži i jiné věci než ty, které souvisí s automobilem nebo motocyklem? Pravděpodobně to nebudou předměty časté potřeby, proto jejich místo může být u stropu garáže.
    • Chcete v garáži skladovat i jízdní kola? Praktickým řešením jsou stojany na zeď nebo uchycení ke stropu v případě, že to prostor umožňuje.

Co by nemělo chybět v žádné garáži?

  • Pracovní plocha: V případě malého prostoru si pořiďte skládací nebo sklápěcí stůl, který nebude zbytečně zabírat místo.
  • Prostředky pro péči o pneumatiky: V garáži by neměl chybět stojan na sadu pneumatik, hydraulický hever, klíč na matice, pneuměřič, autokompresor, náhradní ventilky, šrouby, matice a sněhové řetězy. Za zvážení stojí i ochranné obaly na pneumatiky. Ty zamezí styku pryže s chemikáliemi, které mohou povrch nenávratně poškodit.
  • Policový systém s úložnými boxy: Nezbytný pomocník, který nesmí ve vybavení garáže chybět. Boxy doporučujeme plastové, které odolají případné vlhkosti a nevyžadují žádnou zvláštní údržbu. Pro dokonalý přehled se vám budou hodit popisky jednotlivých boxů.  
  • Děrovaná stěna s kolíčky: Levná a praktická pomůcka na uskladnění nářadí a všeho, co potřebujete mít po ruce.
  • Příslušenství k vozidlu: Kromě již zmíněného příslušenství pro pneumatiky se vám budou hodit náhradní žárovky a pojistky, provozní kapaliny vč. pohotovostního kanystru s pohonnými hmotami, stěrače, startovací kabely, nabíječka na autobaterii, autokosmetika nebo přídavné stojany na převážení kol.
  • Další vybavení do garáže: Sada základního nářadí včetně akušroubováku vám poslouží nejen pro drobné opravy na vozidle, ale i v domácnosti. Ve slabě osvětlené garáži oceníte svítilnu, v prostoru bez možnosti vytápění také přídavné topidlo.
  • Uzamykatelné skříňky: Pod zámek patří především nebezpečné předměty, o které by se mohl někdo zranit, a také chemické prostředky, autokosmetika a další potenciálně toxické látky, ke kterým by se mohly dostat děti nebo domácí mazlíčci.  
  • Schůdky: Usnadní přístup k výše uskladněným sezónním věcem.

Skladování pneumatik v garáži má svá pravidla. A pokud je budete dodržovat, můžete správným zacházením jejich životnost prodloužit. Víte třeba, že je nutné čas od času pneumatiky vyměnit?

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru