Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Pneumatiky odolné vůči průpichu: Existují? A jak je vybrat?

Propíchnutá pneumatika alespoň jednou za život potrápí téměř každého řidiče. Typickými příčinami mohou být hřebíky, šrouby či ostré kameny. Stačí ale i neopatrné najetí na obrubník, nebo výmol na silnici a poškození je na světě. Existují vůbec pneumatiky odolné vůči průpichu a jak vybrat ty nejlepší? To se dozvíte v našem článku.

Kolo automobilu jedoucího po kamení

Téměř každý výrobce pneumatik se dnes snaží vyrobit co nejkvalitnější dezén, který je díky složení směsi a materiálu odolný vůči průpichu.

Existují vůbec pneumatiky odolné vůči průpichu?

Pokud vás napadá, zdali vůbec takové pneumatiky jsou k mání, máme pro vás skvělou zprávu. Téměř každý výrobce pneumatik se dnes snaží vyrobit co nejkvalitnější dezén, který je díky složení směsi a materiálu odolný vůči průpichu. 

S revoluční řadou pneumatik založenou na silném syntetickém aramidovém vlákně obsaženém v pryžové směsi na bočnicích nedávno přišla společnost Nokian, která slibuje extrémní odolnost pneumatik i v těžkém terénu. Pro opravdové off-road nadšence jsou určené například pneumatiky Nokian Rockproof, které zvládají i těžké nárazy a jen tak něco je neprorazí.

Jak poznat odolné pneumatiky?

Odolnost pneumatik zvyšuje tzv. ochrana ráfku, kterou lze najít u vybraných modelů plášťů. Takové pneumatiky mají většinou ve svém názvu zkratku FR, MFS, FSL apod. Vysoce odolné pneumatiky, které disponují ochranou ráfku, jsou zkonstruovány tak, aby i při najetí na obrubník ochránily pneumatiku a disk před poškozením.

Jak co nejvíce eliminovat defekt pneumatiky?

Nic však není stoprocentní, a tak vám ani sebe-odolnější pneumatiky nemohou zaručit, že se díky nim defektu zcela vyhnete. Riziko však lze výrazně eliminovat. Vedle opatrné jízdy je důležitá především kontrola tlaku huštění. Pravděpodobnost poškození bočnic je totiž mnohem větší u nedostatečně nahuštěných pneumatik. Obzvláště opatrní byste měli být i na místech, kde lze nebezpečí propíchnutí pneumatik předpokládat. Například na polních cestách či na stavbách.

Pomůže i pojištění

Zničená pneumatika vás rozhodně nepotěší a když už se tak stane, nezbyde vám nic jiného, než defekt opravit, případně celou pneumatiku vyměnit za novou.  A to se může pěkně prodražit, protože ne všechna havarijní pojištění se vztahují i na pneumatiky. Řešením je speciální pojištění pneumatik, které si můžete při nákupu nových plášťů sjednat. 

Sebring vám vymění poškozené pneu za nové

Výrobce Sebring vám vymění poškozené pneu za nové při jejich neúmyslném zničení do jednoho roku od jejich nákupu. Spadají sem i neopravitelné škody, které vzniknou neúmyslným zaviněním (defekty a průpichy většího průměru, resp. defekt na bočnici, roztrhnutá bočnice či běhoun pneumatiky od cizího předmětu, pukliny a praskliny na pneumatice).

Pamatujte, že základem bezpečné jízdy je výběr pneumatik od prověřeného výrobce, které jsou vyvinuty v souladu s nejmodernějšími technologickými postupy. 

 

Vyberte si z pneu prověřených značek

 

Zdroj fotografií: AZ pneu

Nahoru