Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

[PODROBNÝ RÁDCE] Jak vyřídit řidičský průkaz, kolik to stojí a co dělat, když propadne

Jste čerstvým absolventem autoškoly, končí vám platnost řidičáku, nebo vám dokonce propadl? V tomto článku vám poradíme, jak postupovat při žádosti o nový, kolik vás to bude stát nebo co vám hrozí, když řidičský průkaz nestihnete včas vyměnit.

nový řidičský průkaz

 

 

Noví řidiči musí o řidičský průkaz zažádat osobně na úřadě. Nemusí to ale být v místě trvalého bydliště.

V článku se dozvíte:

  1. Co je potřeba k žádosti o řidičský průkaz
  2. Jak požádat o vydání řidičského průkazu
  3. Jak požádat o řidičský průkaz online?
  4. Kdy si můžu zažádat o řidičský průkaz?
  5. Jak dlouho trvá vydání řidičského průkazu v roce 2022
  6. Kolik stojí (zrychlené) vydání řidičského průkazu?
  7. Co se stane, když řidičský průkaz propadne
  8. Kde si mohu řidičský průkaz vyměnit, pokud mu skončí platnost?
  9. Co když se rozhodnu, že už nechci dál řídit
  10. Co je to mezinárodní řidičský průkaz
  11. Jak získat řidičský průkaz na motorku

Co je potřeba k žádosti o řidičský průkaz

Ať už se chystáte pro svůj úplně první řidičák, končí vám platnost toho stávajícího, nebo jste ho ztratili, musíte si o nový doklad nejprve zažádat. Patřičný úřad od vás bude potřebovat:

  • vyplněný formulář žádosti o vydání řidičského průkazu s vašimi identifikačními údaji,
  • platný doklad totožnosti (občanka nebo pas),
  • řidičský průkaz, který podléhá výměně,
  • doklad o přechodném bydlišti, pokud budete žádat v jiném kraji, než je váš trvalý pobyt (např. smlouva o nájmu bytu),
  • a od cizinců také povolení k pobytu.

Jestliže jste teprve složili zkoušky v autoškole, budete muset doložit také:

  • posudek o zdravotní způsobilosti,
  • doklad o odborné způsobilosti, který vám vystaví autoškola (ne starší 6 měsíců)
  • a čestné prohlášení žadatele o vydání řidičského průkazu.

O něco horší situace pro vás nastává tehdy, pokud jste se „vybodovali“ a řidičák vám odebrali. Abyste ho po uplynutí trestu získali zpět, budete muset, stejně jako začínající řidiči, projít přezkoušením v autoškole a dodat úřadu stejné doklady. Nevyhnete se ani dopravně psychologickému posudku. Zkrátili vám dobu zákazu řízení? Pak k žádosti připojte i rozhodnutí o prominutí trestu.

Jak požádat o vydání řidičského průkazu

Žádat o řidičský průkaz nemusíte jen v místě trvalého bydliště, ale od roku 2018 na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností. Těch je v Česku aktuálně 206. Nemusíte s sebou nosit ani dokladovou fotografii, vyfotí vás na místě. Vezměte si tedy jen výše uvedené doklady. Formulář žádosti vyplníte přímo na úřadě, proto ho nehledejte na internetu. Každý má totiž své unikátní evidenční číslo.

Jak požádat o řidičský průkaz online

Od června 2021 je možné žádat o řidičské průkazy z pohodlí domova, takže můžete ušetřit jednu cestu na úřad. Netýká se to ale nových řidičů, kteří musí podat žádost osobně. Online žádost je možné vyplnit přes Portál občana, kam se přihlásíte prostřednictvím:

  • eObčanky, 
  • mobilního klíče eGovernment, 
  • bankovní identity 
  • nebo datové schránky.

Poté se vám zobrazí předvyplněný formulář s údaji z centrálního registru řidičů, včetně vašeho podpisu z posledního řidičáku. Systém za vás vybere i nejaktuálnější fotku z vybraných státních registrů. V případě, že by se vaše aktuální podoba s touto fotkou lišila, budete muset žádost vyřídit klasicky osobně. 

Pro odeslání žádosti musíte mít připojenou datovou schránku fyzické osoby. Až bude váš nový řidičský průkaz připravený k vyzvednutí (úřad si vyberete v online formuláři), přijde vám SMS zpráva.

Kdy si můžu zažádat o řidičský průkaz

Začínající řidiči můžou vyrazit na úřad až po složení zkoušek v autoškole, která vystaví i doklad odborné způsobilosti. Těm, kteří už řidičský průkaz vlastní a je starý, začíná běžet lhůta pro vydání nového dokladu 90 dní před koncem jeho data platnosti. Ihned si požádejte o řidičský průkaz pokud:

  • jste ho ztratili, 
  • je poškozený, 
  • údaje na něm se změnily 
  • nebo vám ho někdo odcizil.

řidičský průkaz pro nákladní vozy

Platnost řidičáku na nákladní vůz je 5 let. Žádost o výměnu za nový probíhá stejně jako u osobních aut.

Jak dlouho trvá vydání řidičského průkazu v roce 2022

Standartní lhůta pro zhotovení řidičského průkazu je 20 dní, a to i v případě toho úplně prvního. Běžnou praxí ale je, že na váš nový doklad nebudete čekat déle než 2 týdny. Pokud na něj spěcháte, můžete si zažádat o vydání ve zkrácené lhůtě, která je 5 pracovních dní. Doklad není možné doručit na adresu, musíte si ho vyzvednout osobně.

Kolik stojí (zrychlené) vydání řidičského průkazu

Udělat si řidičský průkaz není levná záležitost, což dnes dokazuje hlavně cena autoškoly. Správní poplatek spojený s vydáním dokladu je oproti tomu ale zanedbatelný, resp. nulový.

  • 200 Kč zaplatíte za vydání prvního řidičáku nebo jeho výměnu z důvodu ztráty, odcizení, poškození či nových skutečností (změna jména, bydliště apod.).
  • 700 Kč zaplatíte za vydání řidičského průkazu ve zkrácené lhůtě.
  • Povinná výměna alespoň 90 dní před koncem platnosti řidičáku je bez poplatku.

Co se stane, když řidičský průkaz propadne

Řidičské průkazy jsou platné 10 let, oprávnění pro nákladní vozy platí pouze 5 let. A je povinností každého řidiče, aby si datum platnosti pohlídal. Když nedodržíte lhůtu a starý řidičák nestihnete včas vyměnit, nejste oprávnění k řízení motorového vozidla. Sednout v takovém případě za volat by vás v blokovém řízení mohlo přijít až na 2 000 Kč, ve správním až na 2 500 Kč. Neodkládejte tedy výměnu na poslední chvíli a raději hned platnost dokladu zkontrolujte.

Kde si mohu řidičský průkaz vyměnit, pokud mu skončí platnost

Už jste nahlédli do peněženky a zjistili, že vám řidičák propadl, nebo se změnily skutečnosti v něm uvedené? Z přezkoušení v autoškole strach mít nemusíte. Stačí si zažádat o nový stejným způsobem, jako při běžné výměně v zákonném termínu. Úřady ale hříšníky mohou potrestat pokutou, proto na nic nečekejte a žádost podejte online nebo osobně co nejdřív.

Co když se rozhodnu, že už nechci dál řídit

Pokud už nehodláte dál řídit motorová vozidla, můžete se svého řidičského oprávnění vzdát. Tento akt je nevratný. A kdybyste se v budoucnu rozhodli, že zase řídit chcete, podrobíte se výuce v autoškole jako začínající řidič.

Vzdání se řidičského oprávnění je potřeba oznámit kterémukoliv úřadu s rozšířenou působností prostřednictvím formuláře, který najdete na stránkách Ministerstva dopravy. Oznámení stačí zaslat poštou. Kromě vašich identifikačních údajů do něj uvedete i datum udělení řidičského oprávnění a přiložíte platný doklad totožnosti s řidičským průkazem. Občanský průkaz nebo pas vám úřad následně vrátí.

Je také možné vzdát se řidičského oprávnění pouze pro konkrétní skupinu. Postup je stejný, jako v případě úplného vzdání se, jen s tím rozdílem, že vyplníte k tomuto kroku určený formulář.

Co je to mezinárodní řidičský průkaz

Jestliže plánujete řídit motorové vozidlo mimo EU, resp. Evropský hospodářský prostor, budete potřebovat mezinárodní řidičský průkaz. Zažádat si o něj můžete také na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností, tentokrát tam ale musíte vyrazit osobně. S sebou si vezměte platný řidičský průkaz vydaný u nás, doklad totožnosti a dokladovou fotku. Jedná se o papírový dokument, takže vás na místě nevyfotí. Vyřízení je na počkání a stojí 50 Kč.

Na úřadě vyplníte žádost, do které uvedete i země, kde budete řídit. Existují totiž dva typy mezinárodních řidičských průkazů:

  • podle Ženevské úmluvy z roku 1949 (platí 1 rok)
  • nebo podle Vídeňské úmluvy z roku 1968 (platí 3 roky).

Ne vždy daný stát akceptuje jeden nebo druhý a záleží na tom, jakou úmluvu podepsal. Některé státy podepsaly obě úmluvy, takže je možné v nich řídit s oběma typy. Na cestu si ale vezměte i váš český řidičák, který v případě policejní kontroly také předložíte. Mezinárodní řidičák nepotřebujete např. ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku nebo Norsku.

mezinárodní řidičák úmluvy

Plánujete si na zahraniční dovolené půjčit auto? Zjistěte si, jestli nebudete potřebovat mezinárodní řidičák.

Jak získat řidičský průkaz na motorku

Řidičská oprávnění na motocykl se dělí podle objemových a výkonnostních kategorií, takže byste před zápisem do motoškoly měli vědět, jaký řidičák na motorku potřebujete. Pokud vám stačí řídit skútr nebo moped do 50 cm3 a máte např. řidičské oprávnění skupiny B, autoškolu na motorku už absolvovat nemusíte. U skupin A1, A2 a A vás ale čeká zhruba měsíc jízd a teorie se závěrečnými zkouškami. Žádost o vydání řidičského průkazu pak podáte stejným způsobem, jako u auta.

Nepropásli jste náhodou výměnu řidičáku? Raději se hned podívejte, kdy mu končí platnost, abyste nedostali pokutu. Při silniční kontrole můžete dostat i peněžitý trest za sjeté pneumatiky. Zkontrolujte proto minimální hloubku dezénu, a pokud už neodpovídá zákonnému limitu, s přezutím neváhejte.

 

Vybrat pneu prověřených značek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru