Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Pohodlné plotny na motorku a stupačky: Zpříjemněte jízdu sobě i spolujezdci!

Stupačky a plotny jsou na pohled nenápadné, přesto patří mezi nejzákladnější součásti každého motocyklu. Zajišťují oporu nohy jezdce a v případě kolize dokážou ochránit před nepříjemným zraněním. Ať už korzujete po cestách na silniční motorce, nebo chopperu, vyrážíte do terénu na enduro stroji, nebo klopíte zatáčky na okruhu, oceníte stabilní, pevnou a lehkou stupačku či plotnu. Nenechte se omezovat limity sériově vyráběných typů a pořiďte sobě i spolujezdci nové stupačky, které zážitek z jízdy znásobí.

Motocyklista v náklonu

Stupačky a plotny na motorku zásadně ovlivňují styl jízdy, pohodlí i bezpečnost. Na výběr máte z obrovské nabídky druhů a stylů.

Plotny na choppery a cruisery pro pohodovou jízdu

Choppery, cruisery a nejrůznější přestavby jsou z mnoha ohledů specifické. Jsou konstruované tak, aby jezdci zajistily pohodlnou cestu za zvuku bublajícího motoru a zaujaly i svým vzhledem. To platí také v případě pneumatik pro choppery a cruisery, které jsou masivní a doplněné výrazným vzorem, jenž podtrhuje styl motocyklu.

Klasické stupačky nebo gumové válečky byste na těchto strojích hledali marně. Zpravidla jsou vybavené velkými plotnami (často i odpruženými), na které se vejde celé chodidlo. Moderním mašinám nechybí ani systémy přepákování, díky kterým se dá brzda i řadicí páka pohodlně ovládat směrem vpřed. Jakmile zařadíte, můžete ihned položit celou plochu chodidla na plotnu a pokračovat v pohodlné jízdě.

Plotny se velmi často instalují na padací rámy, které jsou položené nízko, a tak při řízení můžete v podstatě ležet. Na trhu narazíte na nádherné plotny na motorku různých stylů, které se vyrábí z ušlechtilých materiálů. Ať už dáváte přednost jednoduchým liniím, nebo motivům lebek či plamenů, bezpochyby si vyberete.

Hlásiče náklonu zabrání opotřebení gumové stupačky

Zcela odlišný typ stupaček najdete na klasických silničních či „turistických“ motorkách. Pro ně jsou typické podlouhlé válečky obalené gumou. Jsou nenápadné a relativně malé, ale svůj účel splní. Pokud ale přejdete do agresivnější jízdy a čas od času mašinu pořádně naklopíte, začne se gumou obalená stupačka brousit o asfalt a brzy se odhalí její kovové jádro.

Protože ošoupané válečky nevypadají nejlépe a mají omezenou životnost, najdete na moderních motocyklech hlásiče náklonu. Jedná se o drobné kovové komponenty instalované na spodní straně stupačky. Ve chvíli, kdy s motocyklem půjdete do velkého náklonu, nebudete o asfalt brousit přímo stupačkou, ale právě hlásičem. Včas tak budete upozorněni, že plocha silnice je vám blíž, než je zdrávo.

Máte závodní motocykl? Vybavte jej vylepšeným stupačkovým setem

Technologickou špičku v oblasti stupaček představují závodní typy, které se často nechávají vyrábět na zakázku. Sériově dodávané závodní stupačky jsou odolné, lehké a funkční, ale jezdci nepřináší tak velký komfort a variabilitu nastavení polohy nohy. Chcete-li si jízdu na okruhu zpříjemnit, pořiďte si vylepšené stupačkové sety z kalených materiálů. Dají se nastavit do libovolné polohy, navíc zvyšují bezpečnost jízdy. Při pádu nezpůsobí poškození rámu motorky a sníží i riziko zranění, protože vytvoří pomyslnou bariéru mezi jezdcem a asfaltem.

Terénní mašinu vybavte dravými žraloky

Speciální typy stupaček se instalují na enduro motocykly a další terénní stroje. Jsou celoželezné a často vybavené ostrými zuby, které připomínají čelist žraloka. Při jízdě v terénu zajistí stabilitu motorkářských bot, které pevně zafixují. Bývají doplněné o velké otvory, kterými propadne bahno, písek a štěrk nabalený na podrážce. Na rozdíl od jiných typů stupaček jsou podstatně těžší, což vzhledem k charakteru terénních disciplín až tak nevadí.  

Pohodlnou jízdu dopřejte i spolujezdci

Máte rádi jízdu ve dvou a často cestujete s „baťůžkem“? Pak myslete i na pohodlí spolujezdců a nahraďte drobné stupačky za větší a pohodlnější. U mnoha typů motorek lze klasické kovové stupačky vyměnit za menší plotny na motorku, na které se vejde větší část chodidla. I zadní stupačky a plotny se vyrábí v různých designech a tvarech, takže je snadno přizpůsobíte stylu motocyklu.

Nabízí se řada možností, jak vylepšit svou motorku, a výměna stupaček či ploten mezi ně rozhodně patří. Bez pořádných pneumatik by však jakýkoliv upgrade mašiny přišel vniveč. Že už vám motopneumatiky pomalu dosluhují? Napravte to – podívejte se na nezávislé testy pneu a vyberte takové, které vám sednou.

 

Vybrat kvalitní moto pneu

 

Zdroj fotografií: Unsplash

Nahoru