Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Pokuty ze zahraničí neignorujte a odvolání řešte s právníkem

Než zaklapnete kufr, sednete za volat a vydáte se na dovolenou, pečlivě si prostudujte pravidla silničního provozu každé země, kterou budete projíždět. V případě, že se dopustíte dopravního přestupku a lapí vás kamerový systém, můžete ve schránce čekat výzvu k zaplacení pokuty. A tu se nevyplatí přehlížet. Co by vám mohlo hrozit?

pokuty ze zahraničí

Fotku z radaru byste si za rámeček asi nedali, zvlášť když vás nachytá při telefonování za jízdy nebo bez zapnutého pásu.

Možná si říkáte, že se vám to určitě nestane. Stačí přece připravit auto na cestu a pak už jen dodržovat rychlost, být připoutaný a nedržet mobil za jízdy. 

Každá země má ale jiné dopravní předpisy a i když jsou rozdíly nepatrné, chvilka nepozornosti vás může stát nemalou část rozpočtu dovolené. Zatímco budete po návratu domů vzpomínat na dechberoucí horské výhledy a prosluněné pláže, tamní policie si pro vás nachystá pozdrav v podobě obsílky. Ale jak je to možné, když vás na cestě žádná hlídka nezastavila?

Přečtěte si také, jaké pokuty se rozdávají v nejoblíbenějších dovolenkových destinacích. >>

Policie má oči všude i v zahraničí

Pohodlnější varianta je, když vás při spáchání přestupku v zahraničí přistihnou přímo strážníci a případnou pokutu zaplatíte na místě. Sice sáhnete rovnou do peněženky, ale žádné další obstrukce vás nečekají. 

Stále častěji mají však oči na stopkách radary a kamerové systémy. A když vás nevědomky vyfotí při dopravním přestupku, nebudete první ani poslední, koho i po týdnech nebo měsících od cesty do zahraničí překvapí výzva k zaplacení pokuty.

Od roku 2016 totiž platí směrnice EU o přeshraničním poskytování informací (EUCARIS) a podle vaší SPZ si místní úřady snadno najdou i vaši adresu. Výzev zasílaných do Česka každoročně přibývá především za:

  • překročení nejvyšší dovolené rychlosti,
  • jízdu na červenou,
  • telefonování za jízdy,
  • jízdu bez použití bezpečnostních pásů,
  • jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog,
  • použití zakázaného jízdního pruhu
  • nebo jízdu na motorce bez ochranné přilby.

Italská specialita je pizza a kasírování nerezidentních řidičů

Pozor si musíte dávat také v Itálii, kde je vjezd do některých městských uliček povolený jen rezidentům. Ale značky bývají umístěné nepřehledně, navigace na tento fakt nebere zřetel a kamery jsou nekompromisní, stejně jako úřady. Pokud máte rezervované ubytování v takové lokalitě, požádejte hotel o povolení k vjezdu, abyste se měli čím obhájit. V Německu můžete podobně narazit v nízkoemisní zóně, kam vás třeba nepustí s dieselovým motorem.

dopravní předpisy v zahraničí

Před cestou si řádně prostudujte dopravní předpisy, které platí v zahraničí. Přehledně je najdete třeba na webu Autoklub ČR.

Co dělat, když už vám obsílka do schránky přijde?

Základní rada je neotálet a raději pokutu zaplatit co nejdřív. Když na výzvu nebudete reagovat, koledujete si o soudní řízení, navýšení pokuty o náklady na toto řízení i zápis do policejní databáze. A v tomto případě by příští návštěva země mohla mít hořkou pachuť. Ze soudního řízení může vzejít i zákaz řízení v dané zemi, veřejně prospěšné práce nebo domácí vězení. V extrémních situacích ale i trest odnětí svobody. 

Zahraniční úřady mohou také požádat českou stranu o uznání a vymáhání přestupku, proto není nezaplacení pokuty únikovou cestou. Než budete zadávat příkaz k úhradě, zkontrolujte, jestli má výzva všechny náležitosti a nejedná se o podvrh. Měla by být napsaná v češtině a obsahovat:

  • popis dopravního přestupku,
  • místo, datum a čas, kdy k přestupku došlo (případně fotografii),
  • výši pokuty a platební údaje.

Zaplacením pokuty ale nemusí vše končit. Ve většině evropských zemí platí obdobný bodový systém, který je zavedený i u nás. A podle závažnosti přestupku se vám zapíší body do karty řidiče v zahraničí.

Chcete se odvolat? Obraťte se na tamního právníka

Rozporovat spáchaný přestupek se nemusí vždy vyplatit, zvlášť tehdy, když nemáte dostatek věrohodných důkazů. Navíc, lhůty pro zaplacení jsou krátké, komunikace s úřady zdlouhavá a konečný výsledek nejistý. Připočíst musíte i dodatečné náklady na rozporování, které jsou často vyšší, než samotná pokuta. I tak do toho chcete jít?

Přestupkové a procesní právo je v každé zemi jiné, proto nejdřív kontaktujte tamního právníka nebo advokáta. Jen oni vám s jistotou řeknou, jestli máte šanci na úspěch. Až budete odvolání psát, nezapomeňte, že musí být v jazyce země, do které ho posíláte

Než se vydáte na dovolenou, zkontrolujte, jestli vaše povinná výbava obsahuje všechno, co má. Taky si prohlédněte vzorek vašich pneumatik, abyste dovezli celou posádku bezpečně tam i zpět.

 

Potřebuji nové letní pneu

 

Nahoru