Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Potřebujete přídavná světla na motorku? Dejte si pozor na předpisy

Vidět a být viděn – to je základní předpoklad pro bezpečnou jízdu na motocyklu. Pokud máte pocit, že vám továrně dodávaná svítidla nestačí, a proto byste si rádi pořídili přídavná světla na motorku, zbystřete. Požadavky na montáž světelného zařízení u motocyklů jsou poměrně přísné, a tak si rozhodně nesmíte na svůj stroj instalovat vše, co se vám zlíbí. Přesto máte hned několik možností, jak viditelnost na silnicích zlepšit.

Přídavná světla na motocykl

Pokud chcete zlepšit viditelnost při jízdě na motorce, pořiďte si přídavná světla. Dejte však pozor na jejich montáž, předpisy jsou totiž poměrně přísné.

Dálkové svítilny na motocykl

Pokud chcete zlepšit viditelnost při jízdě v noci a stávající dálkové svítilny se vám zdají nedostatečné, popřemýšlejte nad možností pořízení přídavných dálkových svítilen. Některé typy motocyklů jsou pro montáž přídavného světlometu přizpůsobené a instalují se v blízkosti hlavní svítilny. Už tady však můžete narazit na platné předpisy, podle kterých můžete mít na motocyklu nanejvýš 2 dálkové světlomety.

Směrnice nepřipouští montáž dvou přídavných světlometů k původnímu, které by pak byly umístěné po stranách. S tímto problémem se při STK setkal nejeden majitel motorky. Proto si zapamatujte, že k jednomu továrně dodávanému dálkovému světlometu můžete dodatečně přimontovat jen jeden další doplňkový zdroj. Vybírejte svítilny s dostatečným výkonem a patřičnou homologací. Vyhnete se případným problémům při kontrolách.

Přídavná světla na padací rám

Při výběru vhodného typu přídavných svítilen se zaměřte na způsob montáže. U některých typů motocyklů může být obtížné najít vhodné místo pro dodatečnou montáž. U chopperů, cruiserů a některých naháčů nebývá připevnění dodatečné svítilny po boku hlavního světlometu problematické, u silničních a jiných typů je to však podstatně složitější. Mlhové a další doplňující svítilny se tak nejčastěji montují na padací rám. Jsou vybaveny objímkou, kabeláží a voděodolným spínačem. Na konstrukci rámu takové svítilny připevníte během několika minut, a to i bez potřeby zásahu do původní kabeláže.

Přední a zadní mlhové světlomety

Mezi nejvyhledávanější typ přídavných světel na motorku patří mlhové světlomety, které u řady strojů nejsou součástí základního vybavení. Podle předpisů mohou být na motocyklu nanejvýš 2 přední mlhovky, které se umísťují nad, pod nebo vedle jiného předního světlometu. Musí být umístěné minimálně 25 cm nad vozovkou a žádný jejich svítící bod nesmí být nad nejvyšším bodem potkávacího světla. Přední mlhovky nemusí mít na řídicím panelu zelenou kontrolku, a tak by ji po vás neměli na STK vyžadovat.

Podobné požadavky se kladou i na zadní mlhové světlomety, které si na svůj stroj můžete přimontovat dodatečně. Dejte si pozor na to, že svíticí plocha zadní mlhovky nesmí být blíže než 10 cm od svíticí plochy brzdového osvětlení. V případě zadních mlhovek je oranžová kontrolka povinná.

Směrové svítilny – blinkry

Majitelé motocyklů si rádi pořizují na své stroje přídavné blinkry. I v tomto případě platí přísná pravidla pro dodatečnou montáž. Problematice výběru a montáže směrových svítilen jsme se podrobně věnovali v předchozím samostatném článku.

Přídavná světla pro off-road

Až se budete poohlížet po nových přídavných světlech na motorku, zjistěte si, jsou-li homologovaná a určená pro provoz na komunikacích. Na trhu totiž narazíte na mnoho světel bez homologace určených jen pro off-road. Ty se mohou instalovat v podstatě kamkoliv na motocykl, vynikají velkým výkonem a odolností proti poškození.

Off-road světlomety bývají opatřeny ochrannými mřížkami, které oceníte zejména při jízdě po štěrku nebo kamení. Často ochrání světelné zdroje před poškozením. I tento typ ochrany je určen výhradně pro jízdu v terénu. Vyrazíte-li se svým endurem nebo motocrossovým strojem na silnici, měli byste mříže sejmout.

Přídavná světla na motocykly se vyrábí v mnoha provedeních. Kromě běžných halogenových se stále častěji využívají LED svítilny. Než si jakýkoliv zdroj světla připevníte na motorku, pečlivě si pročtěte předpisy a zákonem stanovené požadavky. Myslete na to, že jakýkoliv doplněk na motocykl musí být opatřen homologační značkou. Pro bezpečnou jízdu si pořiďte kvalitní motopneu a nezapomínejte na kontrolu moto lékárničky, která má stanovenou dobu expirace.

 

Vyberte si spolehlivé pneu

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com 

Nahoru