Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Proč se (ne)vyplatí koupit bourané auto?

Nákup bouraného auta je pro někoho naprosto nemyslitelným krokem. Někdo v této kategorii ale hledá záměrně, protože to může být snadný způsob, jak si pořídit zánovní ojetinu. Nemluvíme tady o opravených autech, ale o takových, která bez příkras jako bouraná skutečně vypadají. Vyplatí se taková koupě? A jaké s sebou nese výhody nebo naopak překážky?dvě bouraná auta

Na český trh putují bourané vozy zpravidla ze zahraničí. V běžné praxi se tady opraví a se zbytkem už si poradí autobazary. Ty pak velmi často tato auta nepravdivě prezentují jako nebouraná a udělají všechno pro to, aby potencionální kupec nic nepoznal. Nekvalitně provedená oprava však může mít fatální důsledky, i když se vůz tváří, že je v top stavu. Proto mnozí raději brázdí ve vodách skutečných „bouraček“, které jsou cenově dostupnější, ale…

…záleží, jak velkou újmu auto utrpělo

Pokud se rozhodnete pro koupi havarovaného vozu, v první řadě vsaďte na odborné posouzení jeho skutečného stavu. Je obrovský rozdíl, jestli auto schytalo jen malé čelní ťuknutí, nebo je to „totálka“. Na místo prodeje si s sebou proto vezměte svého známého mechanika nebo přizvěte odborníka, který se v této branži vyzná, aby zhodnotil, jestli se investice vyplatí, a to nejen z finančního hlediska, ale také bezpečnostního.

Poškození vnějších částí vozu

Při malých nehodách bývají nejčastěji poškozené pouze přední části karoserie jako nárazník, světla, blatníky nebo kapota. V takovém případě není potřeba dávat od auta hned ruce pryč, zvlášť když opravu zvládnete svépomocí nebo máte známého mechanika, který navíc třeba dokáže sehnat náhradní díly levně. V součtu pak mohou být pořizovací náklady i s náklady na opravu nižší, než kdybyste kupovali ojeté nebo opravované auto. 

Poškození vnějších částí také nemá výrazný vliv na bezpečnost, takže na cestách nebudete muset mít obavy z nepředvídatelných situací. Stále ale platí, že i takto poškozené auto je potřeba důkladně prohlédnout, aby se vyloučily závažnější poruchy.

Poškození nosných částí a technických prvků

Jakmile se následky nehody dostaly do útrob plechové a plastové bariéry, je to pomyslně zdvižený prst při zvažování o koupi. Pokud se jedná o prasklý chladič, je to tolerovatelná závada a jeho výměna nebude představovat žádná rizika, složitější je to už u poškození střechy, podlahy, sloupků, prahů, náprav nebo samotného motoru. Tady je namístě zvážit finanční náklady, ale i bezpečnou provozuschopnost po opravě. Když budete mít nepřesně srovnané nápravy, můžete se lehce dostat do smyku při prudkém brzdění. Poškozená může být i elektronika, která si možná časem začne dělat, co chce.

Diagnóza: Konstrukční smrt

Nákup takového vozu bude pravděpodobně nejlepší obejít velkým obloukem, protože zde hrozí velké riziko nebezpečí, hlavně při další nehodě. U takto poškozeného auta jsou nadobro odepsány zásadní konstrukční prvky, jako jsou prahy, A sloupky nebo výztuhy mezi motorem a palubní deskou. Obecně by byla investice do opravy takto zdemolovaného auta, ve kterém chybí aktivní i pasivní prvky ochrany posádky, spíš hazardem.

Samostatnou kapitolou jsou v tomto ohledu vyplavené vozy, u kterých nemusíte na první pohled poznat vůbec nic, i když se už koroze začíná rozjíždět ve velkém.

Koupit nebo nekoupit?

Při zvažování nákupu bouraného auta musíte brát v potaz jeho reálný stav, pořizovací cenu, odhad nákladů na opravu, ale i nějakou tu korunu navíc, protože ono se vždycky ještě něco objeví. Na prvním místě by však měla stát schopnost bezpečného provozu. Některé výhody takové koupě za to ale stojí:

  • vidíte reálnou podobu auta,
  • prodejce neskrývá závady a jedná s vámi na rovinu,
  • bouraná auta jsou levnější a při nenáročné opravě můžete výhodně přijít k zánovnímu kousku,
  • koupě bude o to výhodnější, když zvládnete opravu svépomocí nebo se známým mechanikem.

Ať už se rozhodnete pro nové, ojeté nebo bourané auto, nikdy nezapomínejte nejen na povinnou výbavu, ale také pravidelné výměny oleje, které vám rádi zajistíme v našem opavském autoservisu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

 

 

Nahoru