Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Propadl vám řidičský průkaz? Na úřad zatím spěchat nemusíte

Pokud vám vypršela platnost řidičského průkazu v době aktuálního nouzového stavu, můžete cestu na úřad na nějakou dobu odložit. Musíte však splnit jednu zásadní podmínku. Jakou?

Muž s řidičským průkazem

Za určitých okolností můžete jezdit s propadlým řidičákem. 

Propadl vám řidičský průkaz? Řídit můžete i nadále

Vzhledem k trvajícím omezením spojeným s pandemií koronaviru se znovu prodlouží lhůty pro výměnu propadlých řidičských průkazů. Původně měla poslední prodloužení končit k 31. březnu. Úřady od 6. 3. 2021 hledí na průkaz, kterému platnost skončila v období od začátku září 2020 do června 2021, jako na platný i 10 měsíců po skončení platnosti. Platnost řidičáku snadno ověříte na samotném průkazu (nebo prostřednictvím Portálu občana). Řidičáky pro skupiny C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D nebo D+E vydávají úřady na 5 let, ostatní typy mají desetiletou platnost.

Datum ukončení platnosti hraje zásadní roli

Aby byl váš řidičský průkaz považován za platný, musí splnit jednu zásadní podmínku. Platnost dokladu musí vypršet v době od 1. 9. 2020 do 30. 6. 2021. V případě, že platnost vašeho průkazu skončila před tímto obdobím, je třeba se řídit dřívějším nařízením EU nebo Ministerstva dopravy, které reagovalo například na skutečnost nouzového stavu. „Pokud doba platnosti dokladů uplynula v době trvání nouzového stavu, na tyto doklady se hledí jako na platné, respektive držitelé těchto dokladů nebudou za výkon činnosti realizovaný s dokladem, jenž v době nouzového stavu pozbyl plynutím času své platnosti, v přestupkovém řízení postihováni,“ stojí v metodickém stanovisku Ministerstva dopravy, které dostaly jednotlivé úřady.

Jak je to s řidičskými průkazy propadlými během nouzového stavu?

Na úřad spěchat nemusíte ani v případě, pokud vám řidičský průkaz propadl již během prvního nebo druhého nouzového stavu. Těmto průkazům byla v důsledku koronavirové epidemie a nařízení EU platnost také prodloužena. Neznamená to ale, že byste si nový řidičský průkaz nemohli vyřídit. Prodloužení platnosti průkazů EU zavedla kvůli omezení pohybu na úřadech.

Jak vyměnit řidičský průkaz?

Kvůli výměně řidičského průkazu stačí zajít na jakýkoliv úřad s rozšířenou působností, a to klidně až s tříměsíčním předstihem před oficiálním vypršením průkazu. Na úřadu si vystačíte s platnou občankou, pasem nebo dosavadním řidičákem. Oproti dřívějšku už není potřeba ani fotografie – počítejte s tím, že vás vyfotí přímo úředník nebo úřednice. Alternativní možností je využití fotografie z registru obyvatel.

Chystáte se do zahraničí? O nový řidičský průkaz si zažádejte s předstihem

Cílem prodloužení dosavadních řidičských průkazů je zabránit tomu, aby se lidé ve zhoršené koronavirové situaci hromadili na úřadech. Většina úřadů totiž v rámci opatření omezila úřední hodiny, většinou na dva dny v týdnu, což způsobilo nemalé fronty. V případě, že budete přece jenom potřebovat výměnu průkazů, například kvůli cestám do zahraničí, doporučuje ministerstvo využít rezervačních systémů. O nový řidičský průkaz si můžete zažádat s tříměsíčním předstihem. Vydání ve standardní lhůtě trvá zpravidla 20 dnů a je zdarma. Zrychlené vydání dokladu bývá hotové do 5 dnů a vyjde vás na 700 korun.

Chystáte se vyrazit s autem do zahraničí? Přesvědčte se, zda splňujete předepsané podmínky dané země a máte povinnou výbavu, včetně zimních pneumatik. Vyhnete se tak případné pokutě či tahanicím s pojišťovnou v případě  nehody.

 

Pořídit nové zimní pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Nahoru