Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

První dětská motorka může být začátek lásky na celý život

Snem téměř každého rodiče-motorkáře je vychovat si nastupující moto generaci hned od malička. A proč ne… Máte-li dostatek trpělivosti, financí a nelpíte-li na tom, aby se z vašeho potomka stal za každou cenu vrcholový jezdec, máte dobré předpoklady uspět. Od kdy se tedy dítě na motorce vůbec udrží, jaká dětská motorka je vhodná pro úplné začátky a kdy s tímto koníčkem raději nezačínat?

Dítě na motorce

Při pořizování dětské motorky nezapomeňte vybrat také vhodné bezpečnostní prvky, jako je funkční oblečení, kvalitní přilba, pevné boty, chrániče a rukavice.

Předpoklady pro šťastné dítě na motorce

Na úplném počátku, ještě před pořízením dětské motorky, si položte jednoduchou otázku – proč? Je to kvůli vašim nenaplněným ambicím? Chcete udělat dojem na své přátele? Zdá se vám dítě na motorce prostě cool? Pravděpodobně budete velmi brzy zklamaní. Základním předpokladem, jak dítko nadchnout pro jízdu na motorce, je jeho vlastní zájem.

Neméně důležitá je však finanční rezerva. Děti rostou jako z vody a každou chvíli je jim dětská motorka i výbava malá. Asi nemusíme zdůrazňovat, že šetřit na levnějším vybavení v případě toho nejcennějšího, co máte, se nevyplácí.  

Dobrý fyzický stav a kondice se bude nejen v začátcích hodit jak vašemu dítěti, tak i vám. A také spousta trpělivosti a času.

V neposlední řadě je dobré mít předem zmapováno, jak daleko je nejbližší moto dráha nebo možnost využití odborného dohledu trenéra. 

První dětská motorka

Kdy pořídit první dětskou motorku? Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Každé dítě je totiž originál. Někdo zvládne udržet rovnováhu na motorce už ve 3 letech, na někoho je brzy v 5 letech. Ideální pro úplné začátky je pořízení odrážedla, na kterém dítko postupně získá potřebnou jistotu. 

Pro trénink rovnováhy, který lze provozovat i mimo dráhu, jsou vhodné dětské elektrické motorky, které nezruinují rodinný rozpočet a naučí děti základním ovládacím prvkům. Jejich výhodou je nízká hlučnost a u některých typů nastavitelná maximální rychlost. Kromě značky a kvality se elektrické motorky odlišují rychlostí a výkonem. Pro nejmenší děti jsou vhodné motocykly o rychlosti 3 – 10 km/hod, pro starší mohou dosáhnout rychlosti až 20 km/hod. 

Jak vybrat helmu na motorku pro maximální komfort?

První „opravdovou“ dětskou motorku nemá smysl pořizovat dříve, než si dítko zvykne na pomalejší motocykl a osvojí si základní ovládání. V té chvíli už budete mít jasno, zda volit silniční nebo cross variantu, v každém případě už nepůjde o levnou záležitost. Za kvalitu se však vyplatí připlatit. Při výběru věnujte pozornost kvalitě plastů, funkci brzd, pevnosti řídítek a všem komponentům, které by mohly dítě zranit. 

Kdy začít s motokrosem?

Má-li již malé dítě na motorce potřebnou jistotu a dosáhlo věku minimálně 4 let, kdy už bez problémů zvládá delší běh, stoj na jedné noze a základní gymnastické prvky, je možné přihlásit ho do školy motokrosu. Pokud už má zkušenosti z dětské motorky, bude mít v začátcích učení této disciplíny velkou výhodu. 

Bezpečnost především

Ať už je vaše dítě úplný začátečník na elektrické motorce, nebo naopak ovládá benzínovou motorku bravurně, nikdy nepodceňujte bezpečností prvky. Základem jsou kvalitní přilba, vhodné odolné oblečení a pevné boty, chrániče a rukavice. Není od věci mít po ruce také příslušenství na drobné opravy motorky, které může ušetřit nemalé peníze za servis. 

Pokud jezdíte na motorce i vy, nezapomeňte také na pořízení kvalitních moto pneu. 

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com 

Nahoru