Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Rakev na auto – průvodce výběrem střešního boxu

Kufr osobního auta není nafukovací. Pokud jste se o tom sami přesvědčili třeba při balení na letní nebo zimní dovolenou, možná se poohlížíte po střešním boxu. Díky rakvi na auto se úložný prostor zvětší až o několik set litrů. Bezpečně a pohodlně uložíte malé i rozměrnější předměty včetně lyží nebo kočárku. Podle čeho vybírat autobox a na co si dát pozor? Právě na to se zaměříme v průvodci výběrem střešních boxů.

Auto se střešním boxem

Střešní boxy se liší tvarem, velikostí, nosností i upínacím systémem. Z bezpečnostních důvodů by rakev neměla být delší než střecha vozu. 

Rakev na auto vybírejte podle způsobu využití

Neexistuje univerzální odpověď na otázku, jaký typ střešního boxu je nejlepší. Na trhu narazíte na řadu rakví od předních výrobců, které nabízí modely s různým objemem, tvarem, rozměry, nosností, způsobem uchycení, systémem zamykání a dalšími parametry.

Popřemýšlejte, jak často chcete rakev na autě využívat a co všechno v ní budete převážet. Pro přepravu lyží pro vás bude důležitý parametr délky. Máte-li v plánu přepravovat kočárek, měl by mít box šířku alespoň 70 cm. Podle způsobu využití určete i požadovanou nosnost rakve na auto. Pro přepravu oblečení, potravin a jiných lehčích věcí si vystačíte s levnějšími a menšími střešními boxy s nosností kolem 40 kg. Chcete-li přepravovat i těžší předměty a kompletně se sbalit na dovolenou, upřednostněte modely s vyšší nosností, která se pohybuje zpravidla kolem 70 kg. S takovou rakví pak na střeše uvezete takřka cokoliv. Možná oceníte i pár tipů, jak připravit auto před dovolenou.

Ověřte si nosnost střechy i příčníků

Při výběru vhodného typu rakve se nezaměřujte jen na nosnost střešního boxu, ale také na nosnost střechy a nosiče (příčníků). Údaj o nosnosti střechy najdete ve velkém technickém průkazu. V žádném případě ji nepřekračujte. Při výpočtu zatížení nezapomeňte připočítat i hmotnost nosičů a samotného boxu. Máte-li menší auto s nižší nosností střechy, pořiďte si odlehčený typ rakve, který střechu a nosiče příliš nezatíží. Přetížením auta riskujete, proto se snažte převážet v kufru i na střeše zavazadla o přiměřené hmotnosti.

Střešní box by neměl přesahovat délku střechy

Volba délky střešního boxu by se měla odvíjet od typu auta. Čím větší a delší osobní automobil máte, tím delší rakev si můžete pořídit. Platí základní pravidlo, že rakev by neměla přesahovat délku střechy, a to ani z přední, ani zadní strany. Používání příliš dlouhého střešního boxu je bezpečnostním rizikem, protože bude bránit ve výhledu čelním sklem. Při přesahu zadní části střechy pak může rakev bránit v otevírání kufru.

S výjimkou velmi krátkých aut a kabrioletů se dají střešní boxy namontovat na všechny typy vozů. Univerzální rakev na auto však neexistuje, proto si před nákupem pečlivě přeměřte rozměry střechy a ověřte si kompatibilitu s modelem nosiče, který používáte.

Uchycení střešních boxů: profily, drážky i rychloupínání

Pro upevňování rakví na nosiče se používá několik rozdílných kotvicích mechanismů. Nejrozšířenější je montáž pomocí U-profilů na dně střešního boxu, přes které se box k nosičům kotví pomocí třmenů. Některé nosiče jsou pak vybaveny T-drážkou, do které se přes „téčkové“ adaptéry na nosičích box jednoduše zasune a zajistí.

Máte-li v plánu rakev z auta častěji sundávat, upřednostněte pohodlnější systém rychloupínání. Upínací mechanismus se jednoduše prostrčí skrz dno rakve, zachytí se na příčník a po zacvaknutí uzamkne. Všechny typy upínání jsou certifikované a navržené s ohledem na maximální stabilitu a spolehlivé kotvení. V prodejně se střešními boxy si vyzkoušejte různé způsoby kotvení a vyberte takový, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Aerodynamický tvar rakve sníží spotřebu paliva

Rakve na auto se vyrábí z různých materiálů od polystyrenu či polyetylenu po ABS plast, který se využívá u dražších a kvalitnějších modelů. Moderní autoboxy mají navíc dno vyztužené ocelovými pruty, díky kterým se zvyšuje stabilita a nosnost.

Kromě materiálu je důležitý i tvar střešního boxu. Ten by měl být aerodynamický, aby nedocházelo k neúměrnému nárůstu spotřeby paliva. I při použití osvědčených rakví s aerodynamickými prvky však počítejte se zvýšením spotřeby minimálně o 20 %. U levnějších a méně propracovaných modelů může být nárůst spotřeby podstatně vyšší.

Zaměřte se na způsob otevírání i systém zamykání

Pokud se do úložného prostoru střešního boxu nedostanete, bude vám k ničemu. Proto vybírejte typ s jednoduchým systémem otevírání, nad kterým si nebudete lámat hlavu a k uloženým věcem se dostanete za pár vteřin. Některé boxy se dají otevírat jen z jedné strany, jiné mají praktičtější oboustranné otevírání. Oblíbené jsou také autoboxy se zadním otevíráním. Upřednostněte modely vybavené mechanickými vzpěrami nebo plynovými pružinami, které otevírání těžkého boxu usnadní. 

Protože budete ve střešním boxu často přepravovat i drahé vybavení, nepodceňujte systém zabezpečení. Levnější typy boxů mají často jen jediný zámek, jehož prolomení je otázkou několika minut. Doporučujeme sáhnout po typu s centrálním zámkem, u kterého se po otočení klíčem rakev uzamkne na více místech. Vypáčení střešního boxu s centrálním systémem zamykání je časově i fyzicky náročné. Zloději to ví, a tak se o vykradení zabezpečeného boxu většinou ani nepokouší.

Myslete na to, že řízení auta s rakví vyžaduje uzpůsobení jízdního stylu (pokud jste zvyklí „řezat“ zatáčky, kroťte se). Před cestou zkontrolujte správné nahuštění pneumatik i jejich stav. Pokud zjistíte, že už pomalu dosluhují, porozhlédněte se po nových spolehlivých pneu. Jejich výběr vám usnadní i nezávislé testy pneumatik, ve kterých se srovnávají jízdní vlastnosti na suché i mokré vozovce.

 

Vybrat spolehlivé kvalitní pneu

 

Zdroj fotografií:  Depositphotos.com

Nahoru