Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Šikovné aplikace pro řidiče – znáte je všechny?

Pro řidiče existuje nepřeberné množství chytrých aplikací, webových stránek a dalších vychytávek. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější, které jsme si rovnou nainstalovali. Pomohou vám zorientovat se ve městech, najít parkování, ale také včas zavolat záchrannou službu.

Užitečné aplikace pro řidiče

Existuje spousta chytrých aplikací pro váš telefon, které vám včas podají informace o stavu vozovky, dopravě i případných rychlejších trasách.

Aplikace Výmoly.cz

Kvalita českých a slovenských silnic je takřka legendární. A nezáleží na tom, jestli pravidelně jezdíte po okreskách, nebo se odvážně vydáte na dálniční tankodrom mezi Prahou a Brnem – vaše auto po cestě potká desítky výmolů. Podle žebříčku Světového ekonomického fóra se ČR umístila na smutném 76. místě, co se kvality silniční sítě týká. Nejen že nezvládáme držet tempo s velkou částí Evropy, ale předběhly nás dokonce země jako Maďarsko, Turecko nebo Egypt. Kvalitou silnic jsme na úrovni Íránu, Jamajky nebo Černé Hory.

Proto by vás mohl zaujmout projekt Výmoly.cz. Ten funguje na bázi mobilní aplikace a webu, kde řidiči upozorňují na výtluky a nebezpečné úseky silnic, které jsou v nevyhovujícím stavu. Tyto údaje putují přímo ke správcům silnic a ti tak mají aktuální informace. Díky této aktivitě bylo za loňský rok opraveno přes 40 % nahlášených problémů na vozovce.

Záchranka

V krizových situacích není lehké nepanikařit. Aplikace Záchranka vám usnadní život – jediným stiskem tlačítka vás spojí přímo se záchrannou službou a operátor vás díky GPS signálu může rovnou lokalizovat. Nemusíte se tak bát, že byste nebyli schopni dát vědět, kde se nacházíte. Aplikace plně funguje na území ČR, Rakouska, slovenských hor a čerstvě i v Maďarsku. Poradí vám také, jak správně poskytnout první pomoc.

Aplikace Waze

Pokud rádi cestujete do zahraničí vlastním autem, určitě uvítáte tipy, jak se v novém městě nejlépe zorientovat. Díky aplikaci Waze se po městě pohybujete jako místní, víte o všech zkratkách, zácpách i uzavírkách. Kolem Waze vznikla rozsáhlá globální komunita lidí, která sdílí aktuální informace o vozovkách. Usnadněte si s Waze cestu i vy.

Zaparkuju.cz

Aplikace Zaparkuju funguje jednoduše. Najde parkoviště, které máte poblíž, vy si vyberete parkovací místo a zarezervujete si je. Pár kliknutí a zaplatit můžete přímo z telefonu. Zobrazíte si také nabíjecí stanice i zásuvky pro elektromobily, místa pro ZTP a městské parkovací zóny.

Další užitečné vychytávky

ÚAMK – Asistenční služby pro motoristy

Asistenční služba, která vám pomůže, pokud havarujete na odlehlém místě,  nebo nastane situace, se kterou si sami neporadíte. Dispečink Ústředního automotoklubu ČR funguje 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Ať už potřebujete odtah, poskytnutí náhradního vozidla, doručení nové baterie nebo pohonných hmot, „žlutí andělé“ jsou někdo, na koho se můžete spolehnout.

Uhnali jste si na našich silnicích defekt pneumatiky? Pokud nechcete volat asistenční službu, je nejrychlejší pomocí sada na opravu defektů. Mějte ji vždy s sebou.

BESIP

Aktuální informace o pravidlech silničního provozu, vzdělávání v oblasti první pomoci při nehodě nebo bezpečnosti dopravy – to vše najdete na vzdělávacím portálu BESIP. Pokud vás tedy zajímají například tipy pro jízdu po zasněžené vozovce, jaká vozidla jsou k provozu na silnici nezpůsobilá, nebo jak se starat o motorku, na portálu BESIP tyto informace najdete.

Web Ministerstva dopravy

Na webových stránkách Ministerstva dopravy naleznete úřední desku, která obsahuje informace o aktuálních změnách na poli dopravy v ČR.

Nikdy nezapomínejte, že ani sebechytřejší aplikace vás nezachrání před nehodou, pokud budete místo řízení koukat do telefonu. Stejně tak, pokud nebudete mít pneu v dostatečně dobré formě – pořiďte si spolehlivé pneu od profesionálů.

 

Kupte si kvalitní pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru