Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Sněhové řetězy vás mohou zachránit tam, kde ani nejkvalitnější zimní pneumatiky nepomohou

Sněhových řetězů na auto existuje více druhů, které se liší nejen podle ceny a materiálů, ale také způsobu upínání. Každý typ, velikost a užití vozidla má přitom vlastní potřeby, stejně jako je třeba zohlednit klimatické podmínky míst, kde se s vozidlem v zimě pohybujeme. Jak se vyznat v typech sněhových řetězů? A věděli jste, že můžete na pneumatiky použít tzv. tekuté sněhové řetězy?

Nasazené sněhové řetězy

Ocelové sněhové řetězy jsou při jízdě na ledu a v hlubokém sněhu nejúčinnější. Manipulace při jejich nasazování je ale náročná.  

Vyhláška ukládá každému řidiči nutnost použití sněhových řetězů všude tam, kde to přikazuje dopravní značení. Tato účinná pomůcka vás ale může zachránit i mimo horské oblasti a nebezpečné úseky. Na zledovatělé nebo sněhem pokryté vozovce pomoc sněhových řetězů jistě uvítáte. 

Ocelové sněhové řetězy

Přesto, že jsou ocelové sněhové řetězy nejnáročnější na manipulaci při jejich nasazování, stále se těší největší oblibě díky jejich účinnosti na ledu a v hlubokém sněhu. Jejich účinnost a přilnavost zásadně ovlivňuje kvalita výrobku, na které by řidiči neměli šetřit. Obzvláště v namrzlém kopci kvalitu sněhových řetězů oceníte. 

Textilní sněhové řetězy – plnohodnotná náhrada ocelových

Nejsou hlučné, dobře se skladují a snadno se nasazují. To jsou největší výhody textilních řetězů, které vytvářejí mezi vozovkou a pneumatikou vodní film a tím zajišťují potřebnou přilnavostTextilní řetězy AutoSock jsou navíc pratelné, nepoškozují hliníková kola a po nasazení se automaticky vycentrují. Jsou vyrobeny z recyklovatelného materiálu, který je přívětivý k životnímu prostředí. 

„Ponožky“ jako plnohodnotné řetězy pro EU a Švýcarsko

Textilní řetězy AutoSock, tzv. “ponožky”, jsou nyní v celé Evropské unii i ve Švýcarsku homologovány pro osobní vozy jako plnohodnotná náhrada ocelových sněhových řetězů v místech, kde to dopravní označení nařizuje. AutoSock jako vůbec první výrobce na světe splnil podmínky pro novou normu EN16662-1:2020, kterou schválila CEN v Bruselu dne 27. 5. 2020. K jejich největším přednostem patří také bezhlučnost a snadná montáž i demontáž.

Plastové sněhové řetězy

Plastové řetězy do nepříznivých zimních podmínek jsou sice dobrou variantou z hlediska rychlosti nasazení, v účinnosti však pokulhávají daleko za ocelovou konkurencí. 

„Tekuté“ sněhové řetězy

V horských oblastech nebo zledovatělém kopci uprostřed lesů vás sněhové řetězy ve spreji pravděpodobně nespasí, ale v lehkých závějích a na mírné ledovce jsou vhodným a rychlým řešením. Principem je krátkodobě zvýšená přilnavost pneumatik, která se ovšem ztrácí otěrem už po pár kilometrech jízdy. Jde tedy opravdu o dočasnou pomoc, kterou však můžete aplikovat během pár vteřin. 

Přečtěte si také, jak jezdit v zimě bezpečně. >>

Varianty sítí ocelových sněhových řetězů

Ocelové sněhové řetězy se dále dělí podle typu sítě na žebříčkové, šikmostopé, s „H“ nebo „X“ stopou a vyprošťovací. 

  • Žebříčkové sněhové řetězy – mají jednoduchou konstrukci s dopínáním pomocí háčků, která pokrývá celou šířku pneumatiky.
  • Sněhové řetězy s „H“ nebo „X“ stopou – mají propracovanější konstrukci do tvaru písmene H nebo X, rovněž s pokrytím celé šířky pneumatiky.
  • Šikmostopé sněhové řetězy – také pokrývají celý běhoun, jsou ze zmíněných variant nejúčinnější, ale i nejdražší. 
  • Vyprošťovací sněhové řetězy – slouží pro vyproštění zapadlého vozidla nebo projetí hlubokým bahnem. Nejsou náhradou za klasické sněhové řetězy!

Neváhejte ani s přípravou auta na zimní provoz. Poradíme, jak na to.>>

Sněhové řetězy podle způsobu upínání

Automatické upínání Upínání ocelovým kordem Upínání kladkou
Sněhové řetězy se na pneumatiku navlečou a automatický systém se postará o jejich upnutí. Ocelový kord se provlékne pneumatikou a upne na její vnitřní straně. Síť sněhového řetězu se poté přetáhne přes pneumatiku a spojí.  Do kladky se navíjí lanko, které sněhový řetěz utáhne a upne.

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru