Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Správné obutí na motorku – víte, jaké zvolit?

Výběr vhodné obuvi pro jízdu na motorce je stejně důležitý jako volba moto bundy nebo kalhot. Ať už vybíráte svoje první pořádné boty na motorku, nebo jste se rozhodli obměnit ty předchozí, čeká vás náročné rozhodování. Na trhu narazíte na nepřeberné množství moto bot, které se liší konstrukcí, mírou ochranných prvků, prodyšností, pohodlností a samozřejmě cenou. Sepsali jsme pro vás několik tipů, s jejichž pomocí vyberete boty, které vám prostě sednou.

Moto bota na pedálu motorky

Motorkářské boty vybírejte pečlivě. Volba typu obuvi bude záležet především na preferovaném stylu jízdy.

Výběr moto bot přizpůsobte stylu jízdy

Pokud čekáte nějaké univerzální doporučení konkrétního typu motorkářské obuvi, zklameme vás. Moto boty je totiž potřeba vybírat s ohledem na preferovaný styl jízdy a s tím související požadované vlastnosti. Než vkročíte do obchodu s moto vybavením, nebo začnete projíždět nabídky internetových obchodů, položte si pár zásadních otázek:


► Kolik peněz jsem ochotný do moto obuvi investovat?

► Na jak dlouhé cesty budu vyrážet?
► 
V jakém prostředí budu nejčastěji jezdit? Ve městě, po dálnicích, na okruhu, nebo v terénu?
► 
Vyžaduji od obuvi maximální ochranu při pádu?
► 
Mám v plánu jezdit na motorce i v dešti, nebo v nejparnějších dnech?
► 
Je pro mě důležitý vzhled bot? Budu je barevně ladit s motorkou, nebo oděvem?

Ochrana jezdce na prvním místě

Pokud si chcete jízdu na motorce maximálně užít s pocitem bezpečí, vyberte si takové boty, které budou vybavené dostatečným množstvím ochranných prvků. Společně s kvalitními moto pneumatikami a dalšími ochrannými prvky vás podrží v nepříjemných krizových situacích.

Srovnejte si různé modely bot a zaměřte se na počet ochranných prvků, jejich umístění a materiál. Výrobci motorkářské obuvi je instalují na nejzranitelnější místa, mezi která patří paty, holeně, kotníky a špičky nohou. Vyrábí se z různých materiálů od plastu přes kov po karbon či kompozit. Boty s karbonovými nebo kompozitovými chrániči zajistí vysokou úroveň ochrany a současně příliš nezvýší hmotnost boty.

Vedle samotných chráničů však plní ochrannou funkci i další konstrukční části. Například obuv se silnější vrstvou kůže přinese zvýšenou ochranu nártu při přeřazování rychlostí. Máte-li ve zvyku jezdit na mašině ve velkém sklonu, pořiďte si sportovní obuv doplněnou o slidery. Ty umožní bezpečný skluz po asfaltu a zabrání prodření bot.

Největší ochranu zajistí sportovní a motokrosové boty

Boty na motorku se dělí do několika kategorií právě s ohledem na styl jízdy. Největší míru ochrany zajišťují boty sportovní, doplněné o zmíněné slidery, stejně tak i motokrosové boty určené pro jízdu v terénu. Sportovní boty se vyrábí s ohledem na nízkou hmotnost i prodyšnost, na druhé straně patří k těm dražším.

Motokrosové boty se od ostatních typů liší na první pohled. Jsou robustní a ochrání vaši nohu i při pádu z několika metrů. Jsou těžší, z hlediska počtu ochranných prvků však bezkonkurenční. Vedle chráničů obsahují i zpevněné vyztužené části, díky kterým bude noha stabilní a dokonale chráněná. 

Pro dlouhé jízdy sáhněte po cestovní moto obuvi

Nepatříte-li mezi příznivce rychlé jízdy na okruhu a do náročného terénu se s motorkou jen tak nedostanete, porozhlédněte se po cestovních botách. Jsou zkonstruované s důrazem na pohodlí, avšak při zachování dostatečného počtu bezpečnostních prvků. Bez větších problémů v nich ujedete i stovky kilometrů na jeden zátah.

Komfort cestovní moto obuvi pak oceníte i ve chvíli, kdy z motorky sesednete. Bude se vám v nich totiž dobře chodit a nebudete vypadat jako Robocop. Při výběru cestovních bot buďte obzvláště obezřetní, ne všechny totiž zajistí dostatečné pohodlí a bezpečnost. Doporučujeme vybrat boty s chrániči kotníku, holeně i paty. Protože čas od času pojedete i v dešti nebo za velkého parna, upřednostněte prodyšné boty s ventilací a voděodolnou vrstvou z Gore-Texu nebo jiného vodoodpudivého materiálu.

Na skútr a kratší pojížďky se hodí kotníkové boty

Nechcete se během léta pařit ve velkých těžkých moto botách? Pro řidiče skútrů, případně ty, kdo chtějí na silnějším stroji popojet jen pár kilometrů, jsou dobrou alternativou lehké kotníkové boty. I ty by však měly být vybavené několika chrániči nebo výztužemi. Nikdy nejezděte v obyčejných plátěných teniskách nebo nedejbože v sandálech či žabkách. Kromě toho, že by byla jízda nebezpečná, byli byste všem jenom pro smích. Lehké prodyšné letní moto boty jsou cenově dostupné a díky zpevněné špičce a patě vám poskytnou alespoň částečnou ochranu v případě pádu.

Nepodceňte výběr správné velikosti

Motorkáři často věnují tolik času výběru vhodného typu a modelu bot, že nakonec podcení to nejdůležitější – volbu správné velikosti. Ta je přitom významná jak pro komfort, tak bezpečnost. Jízda v malých botách pro vás bude po pár kilometrech utrpením, ve velkých botách zase nebude noha stabilní a dostatečně zajištěná. Pokud to bude možné, rozhodně si boty před nákupem vyzkoušejte a projděte se v nich.

Motorkářské boty jsou jedním z mnoha doplňků, bez kterých se žádný motorkář neobejdete. Představují poměrně nákladnou položku, ale šetřit na nich se nevyplatí. Až budete řešit otázku, v čem vyrazit v létě nebo jiném ročním období na motorku, na boty nikdy nezapomínejte.

Stejně tak byste neměli zapomínat ani na hloubku vzorku na pneumatikách, protože ten rozhoduje o délce vaší brzdné dráhy a o tom, jestli vám to někde v zatáčce nepodklouzne. Pokud pneu začínají být ojeté, pořiďte nové.

 

Vyberte si z pneu prověřených značek

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru