Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

V čem vyrazit v létě na motorce?

Jsou letní dny, během kterých se za pár minut propotíte i v obyčejném tričku a šortkách. Pokud na sebe navléknete robustní motorkářskou kombinézu nebo koženou bundu, za chvilku se budete koupat ve vlastním potu a budete cítit na míle daleko. Nebudeme vám mazat med kolem pusy. Jestliže chcete v létě na motorce cestovat bezpečně, horko vám bude vždycky. Pokud však vyberete vhodné oblečení a budete jej vrstvit, cestování po jedné stopě bude mnohem příjemnější. A především – budete v suchu.

Muž v moto oblečení s motorkou

Základem pohodlného cestování na motorce v létě je použití termoprádla pod moto oblečením. Neochladí, ale postará se o odvod potu.

Šortky a otevřené boty na motorku nepatří!

Při cestách po českých silnicích nás překvapí počet motorkářů, kteří vyráží na cesty v nevhodném oblečení. Pohled na jezdce, kteří sedlají výkonné litrové mašiny a mají na sobě jen tričko, šortky a sandály, je na jednu stranu úsměvný, na druhou nám nedá spát. Komfort při jízdě by nikdy neměl být na úkor bezpečnosti, a to ani při krátkých pojížďkách kolem komína.

Díky termoprádlu budete na motorce v suchu

Základem pohodové jízdy v nejparnějších dnech je používání prodyšného termoprádla. Díky němu se na vaše tělo nenalepí další vrstvy oblečení a v suchu budete i při dlouhých cestách po rozpáleném asfaltu.

Termoprádlo pod moto oblečením vás v létě neochladí (takovou schopnost bohužel nemá žádné oblečení), ale postará se o odvod potu. Díky tomu se budete moct na řízení motocyklu naplno soustředit. Nebudete ulepení a ani po celodenní jízdě nebudete zapáchat. Doporučujeme používat funkční tričko s dlouhým rukávem a kalhoty s dlouhými nohavicemi. Odvod potu bude zajištěný rovnoměrně po celém těle.

Moto bunda s velkou propustností vzduchu je v létě ideální

Místo kožených motorkářských bund a kombinéz si na léto pořiďte motobundu, která bude vynikat velkou propustností vzduchu. Postará se o ochranu horní části těla a protože je vybavena průduchy a děrovanými prvky, zajistí odvětrávání. Místo černé bundy můžete sáhnout po bílé, která se na slunci tak moc nerozpálí.

Při výběru lehké letní moto bundy si však dejte pozor na odolnost vůči vodě. Většina modelů vás před deštěm neochrání. Pro zajištění prodyšnosti totiž nebývají nepromokavé. Dobrou volbou jsou lehké bundy, které mají z vnitřní strany odepínatelnou Gore-texovou nebo jinou nepromokavou vrstvu. Snadno ji složíte a schováte do úložného prostoru motorky a když začne pršet, jednoduše ji k bundě připnete. Horní vrstva motobundy promokne, ale ta druhá vás udrží v suchu.

Nohy ochrání moto kalhoty nebo kevlarové džíny

Zvláštní pozornost věnujte také výběru oblečení pro spodní část těla. Zmiňované moto bundy se často nabízí v setu s kalhotami, které mohou být také prodyšné a ideální pro cestování v létě. Opět platí, že bílé kalhoty se budou rozpalovat méně než ty černé.

Pokud nedáte dopustit na džíny a rádi byste v nich jezdili i na motorce, pořiďte si speciální moto džíny s kevlarovou výztuží. Jsou pohodlné a vzdušné, navíc vám zajistí adekvátní ochranu i při pádu z motorky. Na trhu narazíte i na kevlarové rifle s integrovanými chrániči kolen a elastickou nohavicí, která zajistí správnou fixaci.

Kompletní sada chráničů může nahradit bundu

Na cesty po jedné stopě můžete vyrazit i v tričku a bez moto bundy. Má to však jednu podmínku – musíte se vybavit kompletními ochrannými prvky v podobě chráničů na motorku, které minimalizují dopady nepříjemného karambolu. Pokud na sebe navlečete páteřák, ramenní chrániče a loketní opěrky, s bundou se už trápit nemusíte. Kvalitní kalhoty, rukavice, boty a helmu ale budete potřebovat vždycky.

Kotníkové boty jsou vhodné pro kratší pojížďky

Ve vysokých motorkářských botách opatřených řadou bezpečnostních prvků vám bude vždycky horko. Z hlediska bezpečnosti jsou však důležité, a tak jsou jasnou volbou při dlouhých motovýletech nebo dovolených. Chcete-li vyrazit na kratší vyjížďku, můžete místo vysokých bot sáhnout po kotníkových. Vždy však používejte motorkářské kotníkové boty s vyztužením v místě pro řadicí páku a na kotníku. Nikdy nenoste otevřené boty a vyhněte se i obyčejným plátěným teniskám nebo jiné městské obuvi, která vás neochrání.

V případě ochrany rukou žádné kompromisy nedělejte. Jezděte v rukavicích, na které jste zvyklí, a s pocením rukou se smiřte.

Při jízdě v horkých dnech dodržujte pitný režim a dbejte na dobrý technický stav motocyklu. Základem bezpečné jízdy jsou osvědčené moto pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu. Pokud vám pomalu dosluhují, prostudujte si testy pneumatik a pořiďte takové, které vám nejlépe sednou.

 

Vybrat kvalitní nové moto pneu

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru