Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

TOP 15 dopravních značek, které se moc nevyskytují

Už je to nějaký pátek, co jste se poctivě připravovali na zkoušku z autoškoly a učili se všechny známé i méně známé dopravní značky? Pak je možné, že vás během cest po českých silnicích čas od času zaskočí značení, které se příliš často neobjevuje. Připravili jsme pro vás výběr TOP 15 značek, na něž narazíte spíše sporadicky. Oprašte své znalosti a staňte se profíky v oblasti dopravního značení!

TOP 15 dopravních značek, které se moc nevyskytují

Některé dopravní značky nepotkáte na silnici běžně. Jejich znalost se přesto občas může vyplatit.

Na nové dopravní značení jsme se zaměřili už v předchozím článku Znáte nové dopravní značky? Teď pro vás máme řadu takových, které na silnicích nepotkáte každý den. Schválně, jestli znáte všechny!

1) Boční vítr

Značka se symbolem větrného rukávu (ne, opravdu to není síťka na motýly) upozorňuje na nebezpečí náhlého poryvu bočního větru. Na pozoru by se tak měli mít vedle řidičů osobních automobilů, které může silný boční vítr překvapit, zejména motorkáři nebo řidiči kamionů. Pro ně může silný vítr představovat výrazné riziko ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Podle skutečného větrného rukávu, který tu a tam můžete ještě u silnice vidět, také poznáte směr a sílu větru.

Dopravní značka Boční vítr

Dopravní značka Boční vítr upozorňuje na nebezpečí náhlého poryvu bočního větru.

2) Mlha

Mlha představuje pro řidiče výrazné bezpečnostní riziko a vyžaduje upravení způsobu jízdy. Na její častý výskyt upozorňuje tato výstražná dopravní značka. Kromě rizika mlhy může označovat i riziko výskytu kouře.

Dopravní značka Mlha

Dopravní značka Mlha varuje před častým výskytem mlhy či kouře.

3) Osoby na dopravních přepravnících

Do kategorie osobních technických prostředků byl v rámci novely z roku 2016 zařazen termín „osobní přepravník se samovyvažovacím zařízením“. Nejde přitom jen o známé segwaye, ale i další zařízení fungující na obdobném principu. Patří sem například hoverboard, kolonožka, gyroskútr, jednokolový skateboard nebo třeba gyrobike.

Na místo nebo úsek komunikace, ve kterém se tento typ dopravních přepravníků pohybuje ve větší míře, upozorňuje výstražná dopravní značka se symbolem osoby na segwayi. Narazíte-li na zmiňovanou značku, počítejte s pohybem a shromažďováním osob na samovyvažovacích zařízeních, případně s tím, že budou v daném místě přejíždět vozovku. Vedle výstražné značky existuje i zákazová značka se stejným vyznačeným symbolem, která zakazuje vjezd na dopravních přepravnících.

Dopravní značka Osoby na dopravních přepravnících

Dopravní značka Osoby na dopravních přepravnících označuje úsek vozovky, kde je nutno počítat s pohybem osob na segwayi, hoverboardu, kolonožce, atp.

4) Nehoda

Dopravní nehody jsou bohužel nechvalnou součástí provozu na cestách a setkáváme se s nimi na denním pořádku. Jinak je to s přenosnými dopravními značkami upozorňujícími na dopravní nehodu, na jejichž umístění většinou nebývá čas ani prostor. Přesto na ně můžete narazit, a to zejména u nehod, u kterých je obnovení plného provozu otázkou dlouhých hodin.

Dopravní značka Nehoda

S dopravní značkou Nehoda se setkáte zejména u nehod, kde je obnovení plného provozu otázkou dlouhých hodin.

5) Pohyblivý most

Tato dopravní značka upozorňuje na zvedací nebo jinak pohyblivý most. Zatímco v zahraničí se zvedací mosty používají běžně, u nás na ně téměř nenarazíte. Značku s tímto symbolem najdete například u zvedacího mostu v Českém Vrbném u Českých Budějovic, který vede do tamního přístavu. Zdvihá se jen tehdy, když o vjezd do přístavu požádá některá z proplouvajících lodí.

Dopravní značka Pohyblivý most

Dopravní značka Pohyblivý most označuje především zvedací mosty, které se u nás vyskytují jen vzácně.

6) Zákaz vjezdu ručních vozíků

I ruční vozíky patří mezi vozidla, konkrétně ta poháněná lidskou silou (stejně jako jízdní kolo nebo koloběžka). Značka zakazující vjezd ručních vozíků se moc často neobjevuje, přesto existuje a měli byste ji znát.

Dopravní značka Zákaz vjezdu ručních vozíků

Dopravní značka Zákaz vjezdu ručních vozíků upozorňuje na vozidla poháněná lidskou silou.

7) Zákaz zvukových výstražných znamení

Patříte mezi řidiče, kteří s oblibou využívají klaksony? Pak si dejte pozor na značku vyjadřující zákaz použití zvukových výstražných znamení. Za troubení v takto označených úsecích vám hrozí pokuta.

Dopravní značka Zákaz zvukových výstražných znamení

V úsecích označených značkou Zákaz zvukových výstražných znamení hrozí za používání klaksonu pokuta.

8) Sněhové řetězy

Pokud nejezdíte do horských oblastí, na příkazovou značku Sněhové řetězy moc často nenarazíte. Tato dopravní značka přikazuje řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě až poté, co nasadí sněhové řetězy na alespoň dvě hnací kola. Nenechte se touto příkazovou značkou v budoucnu zaskočit a pořiďte si prověřené sněhové řetězy z naší nabídky.

Dopravní značka Sněhové řetězy

Pokud v horách narazíte na dopravní značku Sněhové řetězy, jste povinni nasadit řetězy na alespoň dvě hnací kola. 

9) Stezka pro jezdce na zvířeti

Tak, jako existují stezky pro chodce nebo cyklisty, existují i stezky pro jezdce na zvířeti. Značka na modrém pozadí se symbolem jezdce na koni užití takové stezky přímo přikazuje.

Dopravní značka Stezka pro jezdce na zvířeti

Dopravní značka Stezka pro jezdce na zvířeti je obdobou dopravních značek Stezka pro chodce či cyklisty.

10) Parkoviště P+R

S touto a následující značkou se v posledních letech roztrhl pytel. Dříve se však moc neobjevovaly, a tak o jejich skutečném významu mnozí stále neví. Informativní provozní značka Parkoviště P+R (park and ride) označuje odstavné parkoviště, ze kterého lze pokračovat v jízdě prostředkem hromadné dopravy osob.

Dopravní značka Parkoviště P+R

Dopravní značka Parkoviště P+R se začala objevovat v posledních letech. Označuje odstavné parkoviště, z něhož je možné pokračovat do centra města hromadnou dopravou.

11) Parkoviště K+R

Označuje parkoviště, na kterém můžete zastavit za účelem nastoupení nebo vystoupení osob. Parkoviště K+R (kiss and drive) není určené k dlouhodobému parkování. Objevuje se zejména v okolí nádraží, zastávek, kulturních zařízení apod.

Dopravní značka Parkoviště K+R

Dopravní značka Parkoviště K+R značí parkoviště určené ke krátkému zastavení.

12) Objíždění tramvaje

Informativní provozní značka Objíždění tramvaje označuje místo, ve kterém lze tramvaj stojící na zastávce objíždět z levé strany. Existuje i druhá obdoba značky informující o místu, ve kterém je jízda povolena podél tramvaje vlevo.

Dopravní značka Objíždění tramvaje

Dopravní značka Objíždění tramvaje označuje místo, většinou zastávku tramvaje, kde může řidič objet tramvaj z levé strany.

13) Únikový pruh

V případě nouze, například při poškození brzd nebo pneumatik, budete za značku Únikový pruh opravdu vděční. Označuje totiž místo, ve kterém se dá vozidlo zastavit pomocnými prostředky, například protisvahem nebo povrchem s hrubým štěrkem. S kvalitními pneumatikami pravděpodobnost potřeby využití únikového pruhu podstatně snížíte. Výběr vhodného modelu vám usnadní oblíbené nezávislé testy pneu.

Dopravní značka Únikový pruh

Dopravní značka Únikový pruh upozorní řidiče na místo s protisvahem či hrubým štěrkem, kde lze zastavit vůz v případě poruchy brzd či např. poškozené pneu.

14) Tábořiště pro stany a obytné přívěsy

Cestujete s obytným přívěsem? Pak byste měli znát značku, která označuje nejbližší tábořiště pro obytné přívěsy, případně i pro stany.

Dopravní značka Tábořiště pro stany a obytné přívěsy

Dopravní značku Tábořiště pro stany a obytné přívěsy rád vidí každý táborník, který vyrazí na dovolenou s přívěsem či stanem.

15) Silniční kaple

Značka označuje místo, ve kterém se nachází silniční kaple. Zatímco v Německu je výstavba kostelů či kaplí v blízkosti dálnic hojně rozšířená, u nás tomu tak není. První a doposud jedinou dálniční sakrální stavbou v ČR je kaple Smíření, která stojí nedaleko Šlovic u Plzně na dálnici D5.

Dopravní značka Silniční kaple

Dopravní značka Silniční kaple upozorňuje na kapli ši kostel v blízkosti dálnice.

Tak co? Byli jste v poznávání značek úspěšní? Znalost dopravního značení je základním předpokladem bezpečnosti silničního provozu, ale stejně zásadní je z hlediska bezpečnosti i kvalitní obutí s dostatečně hlubokým vzorkem

 

Vybírejte z kvalitních pneu

 

Zdroj fotografií: Viktor Talashuk (Unsplash) a Wikipedie

Nahoru