Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

[VELKÝ PRŮVODCE] Vše, co potřebujete vědět o elektronické dálniční známce

Martýria s odlepováním kuponu z čelních oken jsou ty tam. Elektronická podoba dálniční známky zahájila v Česku čtvrtou sezonu a papírová samolepka už tak řidiče nemusí tížit. V tomto článku se dozvíte vše o pořízení, platnosti, možném převodu i kontrole dálničních známek.

dálniční známka ČR

Od ledna 2024 je možné koupit všechny typy známek s předstihem 30 dní.

V článku se dozvíte:

1. Co je elektronická dálniční známka
2. Jak pořídit elektronickou dálniční známku
3. Kolik stojí elektronická dálniční známka
4. Jakých vozidel se týká zvýhodněná eko cena dálniční známky a kolik platí ZTP
5. Kde platí dálniční známka
6. Můžu hned po zakoupení dálniční známky vyrazit na cestu?
7. Jak zkontrolovat platnost dálniční známky
8. Můžu si posunout začátek platnosti dálniční známky?
9. Můžu elektronickou dálniční známku převést na nové vozidlo, když staré prodám, nebo zničím?
10. Platí mi dálniční známka při změně SPZ?
11. Jak probíhá kontrola dálniční známky a jaká je pokuta, když ji nemám?

Co je elektronická dálniční známka

Každé dvoustopé vozidlo s maximální povolenou hmotností 3,5 tuny, které se pohybuje po zpoplatněném úseku, musí mít od 1. ledna 2021 dálniční známku v elektronické podobě. Tato modernizovaná verze papírového kuponu funguje na stejném principu, jen s tím rozdílem, že už nemusíte nic vylepovat na čelní sklo. Zakoupit si stále můžete známku roční, na 30 dní nebo na 10 dní. Od 1. března 2024 je nově možné pořídit i jednodenní dálniční známku.

Povinnost mít elektronickou dálniční známku se nevztahuje na: 

  • přípojná vozidla, 
  • motocykly,
  • historická vozidla,
  • vozidla pro přepravu vybraných osob,
  • vozidla na elektřinu a vodík.

Jak pořídit elektronickou dálniční známku

Zavedení elektronických dálničních známek přineslo i zjednodušení jejich nákupu. Nemusíte už na poslední chvíli zkoušet štěstí, jestli na benzince či poště seženete kupon. Vše vyřídíte ze svého počítače nebo chytrého telefonu na stránkách edalnice.cz. Při nákupu vyberete a zadáte:

  • stát registrace vašeho vozu a SPZ,
  • počátek platnosti dálniční známky,
  • případně uplatníte nárok na eko cenu,
  • zvolíte druh dálniční známky,
  • vyplníte kontaktní údaje
  • a zaplatíte kartou nebo bankovním převodem.

Dálniční známku můžete koupit také na pobočkách České pošty nebo čerpacích stanicích EuroOil, kde obsluze nadiktujete výše uvedené údaje, zaplatíte a můžete vyrazit. Třetí možností je nákup v samoobslužném kiosku, který obnáší stejný postup, pouze je nutné uhradit známku bezhotovostně.

Kolik stojí elektronická dálniční známka

Ceny dálničních známek se od roku 2012 neměnily, k navýšení však dochází od března 2024. V případě nároku na eko cenu můžete nějakou naopak ušetřit.

CENY DO 29. 2. 2023

Druh dálniční známky Standardní cena Eko cena
roční 1500,- Kč 750,- Kč
na 30 dní 440,- Kč 220,- Kč
na 10 dní 310,- Kč 155,- Kč

CENY OD 1. 3. 2024

Druh dálniční známky Standardní palivo Biometan Zemní plyn (netýká se LPG) Plug-in hybrid (CO2 max 50 g/km)
roční 2 300 Kč 1 150 Kč 1 150 Kč 570 Kč
na 30 dní 430 Kč 210 Kč 210 Kč 100 Kč
na 10 dní 270 Kč 130 Kč 130 Kč 60 Kč
na 1 den 200 Kč 100 Kč 100 Kč 50 Kč

Jakých vozidel se týká zvýhodněná eko cena a kolik platí ZTP

Se zavedením elektronické dálniční známky vznikla kategorie tzv. eko vozidel, u nichž je cena dálničního poplatku poloviční. Pokud vlastníte auto s pohonem na zemní plyn nebo biometan, můžete tak při nákupu uplatnit nárok na eko cenu. Toto zvýhodnění se nevztahuje na vozy s pohonem na LPG.

Díky novému napojení systému pro nákup dálničních známek s Registrem vozidel se při nákupu automaticky doplní pohon vašeho auta. Hned tak uvidíte, na jaké zvýhodnění máte nárok.

Existují však i výjimky, kdy jsou vozidla od poplatku zcela osvobozena. Do této kategorie od března 2024 automaticky spadají vozy:

  • poháněné výlučně elektrickou energií nebo vodíkem,
  • přepravující osoby, které jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP/P, přičemž provozovatelem vozidla musí být postižená osoba nebo osoba jí blízká,
  • přepravující nezaopatřené děti, které jsou léčeny pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastózou,
  • historické, s přidělenou zvláštní SPZ a průkazem historického vozidla.

Automatické osvobození od dálničního poplatku tedy neplatí pro vozy s přidělenou speciální SPZ začínající písmeny EL, u nichž nově rozhoduje hodnota emisí CO2.

  • Nárok na osvobození mají pouze vozidla bez spalovacího motoru s nulovou hodnotou emisí CO2.
  • Od 1. března 2024 automaticky zaniká osvobození u vozidel s pohonem Plug-in hybrid, která mají hodnotu emisí CO2 max 50 g/km. Pro ně platí zvýhodněná 25% eko cena dálniční známky.

Oprava chyby na dálniční známce

V průběhu platnosti dálniční známky můžete jednou opravit chybu v SPZ nebo registraci vozidla. Tato změna je nevratná. Zdroj: edalnice.cz

Kde platí dálniční známka

Zpoplatněné úseky, kde je nutné mít dálniční známku, jsou ohraničené dopravními značkami „Dálnice“ a „Konec dálnice“. Konkrétně je najdete na mapě zpoplatněných úseků. Výjimku tvoří úseky dálnic označené dodatkovou tabulkou „Bez časového poplatku“, takže např. po obchvatech velkých měst můžete jezdit bez dálniční známky.

Můžu hned po zakoupení dálniční známky vyrazit na cestu?

Ano. Při nákupu dálniční známky online a platbě kartou do e-mailu obratem dostanete potvrzení o úhradě, takže vám nic nebrání ihned vyrazit na zpoplatněný úsek. U bankovního převodu budete muset na potvrzení počkat, až protistrana vaši platbu připíše. Pokud budete známku kupovat na obchodním místě nebo v samoobslužném kiosku, obdržíte potvrzení fyzicky a také můžete hned vyrazit.

Jak zkontrolovat platnost dálniční známky

Platnost dálniční známky jednoduše zkontrolujete na webu edalnice.cz. Zadáte pouze stát registrace a SPZ vozidla a okamžitě zjistíte, do kdy vám dálniční známka platí. Při nákupu známky si také můžete zvolit, zda chcete zaslat upozornění na její končící platnost, které vám přijde na uvedený kontakt.

Porucha nebo defekt na dálnici? Poradíme vám, jak se v takové situaci zachovat. >>

Můžu posunout začátek platnosti dálniční známky?

Všechny druhy elektronických dálničních známek můžete zakoupit kdykoliv v průběhu roku a počátek platnosti odložit až o 30 dní. Původně šlo dálniční známku pořídit s předstihem 3 měsíců.

Můžu elektronickou dálniční známku převést na nové vozidlo, když staré prodám, nebo zničím?

Elektronická dálniční známka je mezi motorovými vozidly nepřenosná. V případě prodeje auta tedy prodáváte i svou dálniční známku. Pokud svůj vůz zničíte do nepojízdného stavu, známka propadá a s novým vozem si budete muset koupit i novou dálniční známku.

Platí mi dálniční známka při změně SPZ?

Někdo vám odcizil SPZ, nebo jste ji ztratili, či zničili? Za těchto okolností je možné dálniční známku převést, jelikož se jedná o jedno a to samé vozidlo. Stačí vyplnit Avízo o změně SPZ a spolu s kopií dokumentu, který tuto změnu dokládá (např. velký technický průkaz), odeslat e-mailem, datovou schránkou nebo poštou Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Mezi jinými vozidly je jinak známka nepřenosná.

kontrola dálniční známky

Kamerový systém hlídkového vozu pozná, jestli je na SPZ navázaná platná dálniční známka.

Jak probíhá kontrola dálniční známky a jaká je pokuta, když ji nemám?

I když už dálniční známky nejsou vylepené na čelních oknech aut, řidiči jejich kontrole neuniknou. Hlídkové vozy Policie ČR nebo Celní správy ČR jsou vybavené kamerovým systémem pro rozpoznání SPZ, případně mají vzdálené připojení ke kontrolním branám, podle čehož poznají, jestli se na zpoplatněném úseku pohybujete s platnou dálniční známkou.

Když známku nemáte nebo zneužijete osvobození, koledujete si o pokutu až:

  • 20 000 Kč za jízdu bez dálniční známky,
  • 100 000 Kč za zneužití osvobození od dálničního poplatku,
  • 5 000 Kč, když nepodáte oznámení o osvobození, i když se na vozidlo vztahuje,
  • a až 5 000 Kč, když do 10 dnů neoznámíte, že pominuly důvody pro osvobození.

Pokuty jsou násobně vyšší než cena dálniční známky, proto se zákon nevyplatí obcházet. Nevyplatí se šetřit ani jízdou na nekvalitních nebo sjetých pneumatikách. Raději obujte svůj vůz do plášťů s dostatečně hlubokým dezénem, který vás udrží ve stopě.

 

Vybrat pneu prověřených značek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, edalnice.cz

Nahoru