Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Víte, jak má vypadat kupní smlouva na auto?

Kupní smlouva na auto jasně vymezuje práva a povinnosti prodávajícího i kupujícího podle § 2079 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku. Podpisem smlouvy si zajistíte bezproblémový převod ojetého automobilu i nárok na případnou reklamaci, pokud se objeví prodávajícím záměrně zamlčené vady na vozidle. Nespoléhejte na ústní dohody ani mezi známými!

Jak má vypadat kupní smlouva na auto

Při koupi ojetého vozu věnujte pozornost kupní smlouvě. Abyste se i do budoucna vyhnuli nepříjemným překvapením, měla by obsahovat základní náležitosti. Na ústní dohody nespoléhejte!

Co musí obsahovat kupní smlouva na auto

Kupní smlouva je nejdůležitějším dokumentem při nákupu, prodeji i možné reklamaci vozidla. Pokud ji sepíšete dobře, bude vám sloužit jako pojistka v případě, že se vynoří nějaké komplikace. Proto byste do ní měli zakomponovat co nejvíce informací – od povinných identifikačních až po ty dobrovolné, které popisují stav vozidla. Čím detailnější smlouva bude, tím lépe pro obě strany. Jaké náležitosti by tedy měla obsahovat?

►  Označení smluvních stran: jméno, příjmení, adresa, rodné číslo a číslo občanského průkazu prodávajícího a kupujícího nebo zplnomocněných osob, případně název a sídlo firmy, IČO a DIČ

►  Datum uzavření kupní smlouvy na auto

► Technické údaje o vozidle: značka, model, barva, registrační značka, VIN, rok výroby, datum první registrace, číslo technického průkazu, počet najetých kilometrů, datum poslední technické kontroly

►  Seznam příslušenství k vozidlu:  počet předaných klíčů, servisní kniha, sada zimních/letních kol nebo pneumatik, tuningové doplňky a další předávané vybavení a dokumenty

►  Cena prodávaného vozidla, lhůta pro zaplacení a pokyny k platbě

►  Čestné prohlášení prodávajícího, že je předmětné vozidlo jeho majetkem a nejsou na něj navázané žádné závazky

►  Aktuální stav vozidla vč. jeho historie a vad

►  Informace o termínu a průběhu přepisu vozidla

►  Předávací protokol

►  …a samozřejmě nezbytné podpisy smluvních stran

Auto spadá do společného jmění manželů?

Auto ve společném jmění manželů je poměrně běžnou záležitostí a při uzavírání kupní smlouvy byste na to neměli zapomenout. Jestliže za stranu prodávajícího jedná pouze jeden z manželů, měl by mít od své druhé polovičky písemný souhlas k prodeji vozidla. V opačném případě nebude obchod z právního hlediska platný.

Co dělat, když jste koupili vůz se stočeným tachometrem? >>

Odstoupení od kupní smlouvy na auto

Pokud byly kupujícím během následujících 6 měsíců zjištěny prodávajícím zamlčené vady na vozidle, které mají vliv na bezpečnost používání, a pokud vady prodávající neopraví do 30 dnů, má kupující právo odstoupit od kupní smlouvy na auto. Při koupi vozu v autobazaru je záruční doba 24 měsíců.

To se však netýká vad, které vznikly až po převodu vozidla do nového vlastnictví. Jako důkaz může sloužit fotodokumentace částí vozidla pořízená při prodeji. 

Nepříjemným překvapením lze předejít tím, že si kupující pozve ke koupi automechanika, který i skryté vady na vozidle bezpečně pozná. 

Skrytá vada na vozidle

I když máte nárok skrytou vadu reklamovat, raději si nechejte auto včas a odborně prohlédnout. Lepší, než nečekanou poruchu řešit v provozu.

Odpovědnost za vady auta

Se skrytými vadami to ale není tak jednoznačné. Ne každá, která se projeví v zákonné lhůtě, je totiž považována za skrytou. Rozhoduje o tom míra používání a opotřebení vozu. Pokud už má auto něco „nalítáno“, dá se předpokládat, že vzniklé vady budou odpovídat jeho běžnému opotřebení, resp. stáří. Za ty už prodávající neručí.

Prasklo vám čelní sklo? Poradíme, co v takové situaci dělat. >>

Co zařídit bezprostředně po uzavření kupní smlouvy na auto?

►  Od podpisu kupní smlouvy na ojeté auto má kupující 10 pracovních dní na žádost o změnu vlastníka vozidla na příslušném úřadu s rozšířenou působností. 

► Ještě před registrací je však třeba uzavřít zákonné pojištění odpovědnosti za provoz vozidla neboli povinné ručení. To lze sjednat online nebo na pobočce pojišťovny, která vám vystaví tzv. zelenou kartu. Abyste se vyhnuli komplikacím s nepojištěným vozidlem, sjednejte si povinné ručení ideálně v den jeho koupě.

Povinné ručení původního majitele nezaniká automaticky. Prodávající strana musí změnu vlastníka vozu pojišťovně oznámit. K žádosti o ukončení zákonného pojištění je potřeba doložit i nový velký technický průkaz s identifikací nového majitele.

►  Po přepisu vozidla by měla následovat návštěva autoservisu a podrobná prohlídka vozidla, pokud nebyla součástí prodejního procesu. Kromě případné výměny oleje a dalších provozních tekutin a filtrů. může specialista přijít na další problémy, které je pro bezpečnost v provozu třeba odstranit.

Pokud patříte k těm, kteří se chystají k prodeji svého vozu, jistě oceníte pár tipů, jak hodnotu ojetého vozu zvýšit. Přečtěte si náš článek, kde najdete vše podstatné v 10 bodech.

 

10 tipů, jak zvýšit hodnotu ojetého auta

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru