Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Co dělat, když vám praskne čelní sklo?

Prasklé čelní sklo bývá poměrně častou záležitostí. Odražený kamínek ve velké většině případů způsobí prasklinu bleskurychle a vy ani nestihnete zaznamenat, od kterého auta se odrazil. Co teď s tím? Dá se sklo spravit? Nebo je nutná jeho výměna?

Přední sklo auta s prasklinou z pohledu řidiče

Pokud se prasklina na předním skle nenachází v zorném poli řidiče, nebo není větší než dva a půl centimetru, lze ji opravit.

Rup! Prasklina ve skle… co s tím?

V ideálním případě se vám může podařit zastavit řidiče, od jehož vozidla se kamínek odrazil. Pokud budete mít štěstí a řidič přizná svoji vinu, bude vám oprava popřípadě výměna skla proplacena z jeho povinného ručení. Mnohem častější jsou však případy, kdy odražený kamínek způsobí prasklé čelní sklo tak rychle, že ani nestihnete zaznamenat, od jakého auta se odrazil. V takovém případě si budete muset opravu uhradit sami, případně půjde úhrada z vašeho havarijního pojištění.

Odkládat opravu či výměnu skla se nevyplácí 

Opravu prasklého či jinak poškozené čelního skla byste neměli odkládat, ušetří vám to starosti, peníze a možná i život. Každá prasklina, i ta sebemenší, se vlivem nárazů větru, nečistot a teplotních výkyvů bude postupně zvětšovat, a tak ji stejně dříve nebo později budete muset řešit. Zbytečně však za její opravu zaplatíte mnohem více, případně vám nezbude nic jiného než výměna celého skla.

Jízda s prasklým sklem vás může stát peníze i body

Dočasným SOS řešením, než vám sklo opraví v autoservisu, může být použití průhledné lepicí pásky, která zabrání vniknutí vody a nečistot do praskliny. Jako izolační vrstvu můžete navíc použít papír nebo celofán. To však neplatí, pokud je prasklina větší než 2 centimetry a leží v oblasti zorného pole řidiče. Je to váš případ? Pak je vozidlo v nedostačujícím technickém stavu a neměli byste v něm nikam jezdit. Za jízdu s prasklým čelním sklem totiž hrozí pokuta, která se ve správním řízení může vyšplhat na pět až deset tisíc korun, a pět trestných bodů navrch.

Oprava nebo výměna čelního skla

Ne vždy je potřeba řešit prasklé sklo jeho výměnou. Drobné praskliny lze nechat odborně scelit. Tato metoda vychází v porovnání s výměnou mnohem levněji a také je rychlejší. Dle zákona se však opravovaná prasklina nesmí nacházet v zorném poli řidiče, nebo být větší než dva a půl centimetru. Za zorné pole se považuje obdélník, jehož spodní strana leží asi 30 cm od dolní části skla, horní hrana asi 30 cm od horní části skla, levá boční strana 15 cm od bočního sloupku a pravá strana 15 cm od středu skla.

O dokonale čisté zorné pole čelního skla pečujte také včasnou výměnou stěračů.

Kolik stojí oprava praskliny

Výměnu nebo opravu autoskla vám během pár hodin provedou v jakémkoliv autorizovaném servisu. Cena opravy závisí na více faktorech, ale řádově se pohybuje kolem 1 000 Kč. Pro stanovení konkrétní ceny je nejlepší obrátit se na některý z autorizovaných servisů. Navštívit můžete třeba náš autoservis AZ pneu v Opavě.

Bezpečnost jízdy by měla být vždy na prvním místě. Vzorek na vašich pneumatikách začíná ztrácet hloubku? Neriskujte a pořiďte si kvalitní nové obutí.

 

Vybrat pneu od prověřených značek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru