Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Víte, jak správně pečovat o čelní sklo? Jen pouhé umytí nestačí

Bezpečnost jízdy by měla být vždy na prvním místě. A právě jednou z nejdůležitějších částí vozidla je čelní sklo. Je tedy důležité, aby bylo dokonale čisté. Díky tomu se stane vaše jízda nejen bezpečnější, ale i příjemnější. Jak toho jednoduše docílit?

Mytí čelního skla u auta

Na mytí čelního skla u auta používejte speciální přípravky, které snadno odstraní nejrůznější nečistoty i mastnotu.

Tipy, jak dosáhnout dokonale čistého skla

Jestliže čelní sklo čistíte v rámci mytí celého vozidla, nechte jej až úplně na konec. Pokud byste sklo myli jako první, mohlo by se vám stát, že jej opět zanesete či umastíte některým z čisticích prostředků. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když budete sklo čistit nejen zvenku, ale i zevnitř. Jedině tak zabráníte šmouhám a zamlžování skla. Během čištění čelního skla je vhodné používat rukavice a dát si pozor, aby sklo nebylo příliš rozpálené. Jinak se vám z něj budou odpařovat čističe mnohem rychleji. Ideální je proto sklo čistit v garáži nebo alespoň ve stínu.

Umývání tmavého auta hadicí a pěnou

Pokud se pustíte do umývání celého vozu, nechte čištění čelního skla až na úplný závěr. V opačném případě by se mohlo sklo znovu zašpinit.

Jen voda a jar nestačí

Na čištění autoskel existuje celá řada nejrůznějších přípravků. Od gelů a pěn až po tekuté přípravky, které vám pomohou se zbavit všech nečistot včetně mastnoty. Abyste ochranu čelního skla ještě více podtrhli, použijte přípravky s nanočásticemi, které na skle vytvoří tenkou vrstvu, jež odpuzuje vodu a je odolná vůči vnějším vlivům, jako jsou prachové částice, voda, mastnota, ptačí trus či zbytky hmyzu.

Správná péče o čelní sklo

Ze všeho nejdříve je nutné zbavit čelní sklo hrubších nečistot. Pro šetrné čištění skel i zpětných zrcátek je ideální houba s mikrovlákny, která nezachytává zrníčka prachu a zamezuje tak tvorbě rýh a škrábanců. Nejlepší je postupovat po polovinách skla. Zabráníte tak zasychání čističe na skle a šmouh. Zároveň je dobré čistit sklo jedním směrem a setrvat u něj po celé jeho šířce. K doleštění předního skla použijte utěrku s mikrovlákny nebo také jednorázové čisticí ubrousky. Na trhu najdete i další vychytávku, tzv. tekuté stěrače skel. Ty nejen, že zamezí stékající vodě a tvorbě nepříjemných mokrých provazů ve výhledu, ale také zabraňují usazování nečistot a zajistí lepší výhled.

Drobné poškození skla lze opravit

Provozem vozidla mohou vznikat na čelním skle nejrůznější škrábance, oděrky a nerovnosti. Dobrou zprávou však je, že většinu z nich lze jednoduše odstranit brusnou leštěnkou na sklo. Větší praskliny je nutné konzultovat v autoservisu, kde vám poradí, zdali je možné sklo nechat odborně scelit, nebo bude nutná jeho výměna.  

muž kontroluje ostřikovače u auta

Nezapomínejte také na důkladnou kontrolu a čištění stěračů. 

Nezapomínejte na stěrače

Na závěr nezapomeňte zkontrolovat a očistit stěrače. Zamezíte tak opětovnému znečištění předního skla. Pokud však zpozorujete, že na skle zanechávají šmouhy, je nejvyšší čas je vyměnit za nové. A když už se zmiňujeme o stěračích, nezapomeňte zkontrolovat směs do ostřikovačů. Často se na ni totiž zapomíná.

V rámci prevence neváhejte zkontrolovat i vaše pneumatiky. Začíná jejich vzorek ztrácet hloubku? Neváhejte a vyberte si nové kvalitní obutí.

 

Vybrat kvalitní pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru