Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Zelená karta aneb Co byste měli vědět

Existuje několik dokladů, bez kterých se na svých cestách autem neobejdete. Jedním z nich je kromě řidičského a technického průkazu také zelená karta. Jak ji získat a k čemu slouží se dozvíte v následujícím článku. 

 Dvojice podepisující smlouvu

Zelená karta je nezbytností každého majitele automobilu. Bez ní nikam nejezděte.

Povinnost číslo jedna při nákupu nového či ojetého vozu

Nákup automobilu je pro většinu řidičů nemalá investice, kterou si musí předem důkladně promyslet. Zvláště pak v dnešní době, kdy se ceny aut zvyšují prakticky přes noc. Současná nejistá doba spolu s emisními limity vyústila ve zvýšení ceny nových aut, ale zdražení se týká nejen nich. I cena ojetého auta je dnes vyšší než byla ještě nedávno. Navíc předpoklady do budoucna nejsou nijak růžové, a tak je možné, že se vám při nákupu vozidla možná trochu zatočí hlava. Ať už se však chystáte kupovat nový či ojetý vůz, vždy nesmíte zapomenout na některé administrativní náležitosti, bez kterých by vás jízda v novém vozidle mohla přijít zbytečně draho.

K čemu slouží zelená karta

Povinností každého majitele motorového vozidla je uzavřít povinné ručení, tedy pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem daného vozu. Auto musí být pojištěné už při vyjetí ze salonu či autobazaru, kde jste auto zakoupili. Měla by to být tedy první věc, kterou budete ještě před nákupem vozu vyřizovat. Na základě uzavřeného pojištění vám bude vystavena Mezinárodní automobilová pojišťovací karta tzv. zelená karta, která je jediným platným a mezinárodně uznávaným dokladem o tom, že máte uzavřené povinné ručení konkrétního vozidla. Bez zelené karty nesmíte vyjet na veřejnou komunikaci, natož pak do zahraničí. Mít ji u sebe musíte kdykoliv usedáte za volant. Pokud byste ji neměli, můžete dostat pokutu až 3 000 Kč, a to i v případě, že jste si doklad pouze zapomněli a pojištění máte řádně sjednané.

Co musí být na zelené kartě uvedeno?

Zelená karta musí obsahovat celou řadu náležitostí. Mezi ně patří údaje o vozidle, datum platnosti zelené karty, územní platnost a informace o asistenční službě. Uvedené údaje musí vždy odpovídat skutečnému stavu, pokud se tedy něco změní, třeba vaše SPZ, je potřeba o tom včas informovat vaši pojišťovnu, u které máte sjednané povinné ručení.

Originál VS duplikát 

Od své pojišťovny dostanete originál a duplikát zelené karty. Který z nich musíte mít u sebe zákon přímo nepředepisuje. Obecně se však doporučuje vozit originál s sebou a duplikát si šetřit na cesty do zahraničí. Pokud tedy míříte za hranice, nezapomeňte si přibalit oba výtisky zelené karty. V případě pojistné události v zahraničí totiž po vás policisté mohou vyžadovat odevzdání duplikátu zelené karty.

Zelená karta už v Evropské unii nemusí být zelená

Letošní novinkou je, že se v rámci Evropské unie od 1. 7. 2020 změnila přípustná podoba dokladu o zaplacení povinného ručení. Nově je kromě zelené formy přípustná i černobílá. Důvodem je především zjednodušení systému prokazování povinného ručení v celé Evropě. Do letošního roku totiž zelená karta vytištěná pouze na bílý papír nebyla u nás ani v zahraničí uznávána a řidičům hrozila pokuta. Výhodou černobílé zelené karty je, že si ji může řidič vytisknout sám. Pro řidiče, kteří mají zelenou, se přechodem na nové černobílé karty nic zásadního nemění. Své zelené karty mohou používat až do konce jejich platnosti. Poté jim pojišťovna vystaví novou černobílou kartu. Název zelená karta zatím zůstane nezměněný, je tak uváděn i ve znění zákona č. 168/1999 Sb. o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Jakmile to bude možné, název se v zákoně změní. Na jakou variantu to bude, zatím není rozhodnuto.

Kde platí zelená karta

Se zelenou kartou může s klidným svědomím cestovat do většiny zemí Evropy (členů i nečlenů Evropské unie). Z evropských států bývá nejčastěji ve výlukách Bělorusko, Moldavsko a Rusko, stejně jako země, které součástí Evropy nejsou, ale neleží od ní daleko (Izrael, Maroko či Tunisko). Konkrétní státy, které jsou v rámci povinného ručení vašeho vozidla kryty, naleznete vypsané přímo na zelené kartě, nezapomeňte si je vždy před cestou zkontrolovat a případně se do konkrétní země v zahraničí připojistit. V každém případě před každou cestou do zahraničí, zvláště nezapomeňte pečlivě zkontrolovat technický stav vozidla. Pojistné plnění se totiž nevztahuje na závady způsobené zjevným zanedbáním údržby vozidla, a tak by se vám výlet do zahraničí mohl pěkně prodražit. Stejně tak má pojišťovna právo zkrátit pojistné plnění, pokud alespoň jednou z příčin nehody byly právě letní pneumatiky v zimních podmínkách.

Připomínáme, že v období od 1. listopadu do 31. března, vyžadují-li to povětrnostní a jízdní podmínky, musíte mít na voze zimní pneumatiky, které jsou vyrobené tak, aby lépe seděly na zledovatělých a zasněžených silnicích. Zvláště pak v případě, chystáte-li se vyrazit třeba do hor. 

 

Pořídit si kvalitní zimní pneu

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru