Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Značky motocyklů, které mohou být pyšné na svá NEJ

Už je to přes 150 let, co vznikl historicky první motocykl. Od výroby jednostopé mašiny poháněné párou uběhla dlouhá doba, která se nesla ve znamení zrodu nových a nových značek udávajících směr. Některé po čase zanikly, jiné úspěšně fungují do dneška a pyšní se řadou prvenství. Představujeme vám pětici známých i méně známých značek, které jsou z různých ohledů těmi NEJ. 

motorkář na silniciJaká je nejstarší a jaká ta nejdražší motorka? 

NEJstarší

Vůbec nejstarším stále existujícím výrobcem motocyklů je Royal Enfield. Oslavil 120 let své existence a v historii překonal mnohá těžká období včetně obou světových válek. Mašiny této britské značky se až do sklonku 60. let vyráběly ve Spojeném království, ale vzhledem ke kolonialistickým vazbám a hladu po motocyklech se brzy usadily v Indii.

Právě zde vznikají i současné modely Royal Enfield pro evropský trh, ať už jde o Interceptor 650 Twin, Himalayan nebo Meteor 350. Díky příznivé ceně, dobré konstrukci a solidnímu základu je mají v oblibě především příznivci nejrůznějších přestaveb, kteří se nich dokážou opravdu vyřádit. V historii výroby motocyklů bychom jistě našli ještě starší značky motorek. Žádná z nich ale nepřežila do dnešní doby. Ať už si o nové indické produkci Royal Enfield myslíte cokoliv, její houževnatost a vytrvalost nemůžete popřít.

NEJdražší

V souvislosti s drahou motorkou si mnozí na první dobrou spojí americkou legendární značku Harley-Davidson. Ta se mezi motorkáři stala opravdovým kultem. Ani základní sériově vyráběné modely z dílny americké legendy nevychází nejlevněji. Díky snahám mnoha věhlasných firem, které využívají honosné „harleye“ jako nástroj propagace, se právě ty staly těmi nejdražšími motocykly na světě.

V současné době se na první příčce žebříčku nejdražších a nejvzácnějších mašin nachází Harley-Davidson Blue Edition. Vznikl ve spolupráci švýcarské šperkařské a hodinářské společnosti Bucherer se specialisty na přestavby z Bündnerbike. Je ozdobený 360 diamanty a má hodnotu přes 40 milionů korun.

I před příchodem luxusní „modré edice“ měl Harley-Davidson v kategorii nejdražších motocyklů svá prvenství. Například vzácná úprava Cosmic Starship Harley Davidson se prodala za více než 23 milionů korun. Také na evropském trhu mají drahé americké krásky své místo. Třeba custom Harley-Davidson Kodlin F32 s vidlicovým dvouválcem o výkonu 62 kW se prodal za téměř 5,5 milionu.

NEJprodávanější

Je mnoho značek motocyklů, kterým se úspěšně podařilo prorazit na všech světových trzích. Mezi všemi vládne Honda, která s přibližně 15 až 20 miliony prodaných mašin ročně patří k těm nejprodávanějším. Toto prvenství získala především díky oblibě v Asii, kde je k vidění na každém kroku. Dominuje však i v Americe, kde patří k nejvyhledávanějším značkám motocyklů vůbec.

Své prvenství si přitom drží dlouhodobě. Její univerzální vozítko Honda Super Cub je nejpopulárnějším motorovým vozidlem na světě (u nás přitom příliš oblíbený není). Od roku 1958, kdy jej Honda představila deset let po svém vzniku, se ho prodalo přes 100 milionů kusů. 

NEJrychlejší

Dostáváme se ke značkám, o kterých jste možná v životě neslyšeli. Výrobce nejrychlejšího motocyklu světa totiž pochází z Austrálie. U protinožců se šílených nápadů nebojí a značka PGM to jednoznačně potvrzuje. Její model PGM 2.0 Litre V8 se pyšní „véčkovým“ osmiválcovým motorem o výkonu neskutečných 246 kW. Maximální rychlost? Tak tu z technických listů nevyčtete. Mašina je tak silná, že její plný potenciál není možné v reálu využít. Podle výrobce pojede zkrátka tak rychle, jak zvládnete. Nejde přitom o žádnou divokou experimentální přestavbu, ale o model motocyklu určený pro sériovou výrobu.

NEJlehčí

Co se stane, když se do vývoje motocyklu pustí výrobce letadel Airbus? Vznikne nejlehčí motocykl na světě. To se podařilo jeho dceřiné společnosti APWorks, která před lety představila motorku Light Rider s rámem vytištěným na 3D tiskárně. Má hmotnost 35 kg, elektromotor o výkonu 6 kW a dosahuje maximální rychlosti 80 km/h. V praxi jde o nepoužitelný stroj se závratnou cenou takřka 1,5 milionů korun. Díky němu se však Airbus, respektive APWorks, stal značkou s nejlehčím motocyklem vůbec.

Vaše mašina nemusí pocházet z dílny nejdražší, nejstarší nebo nejprodávanější značky. Rozhodně si ale zaslouží náležitou péči, jako by byla tou NEJ. Začněte třeba výběrem pořádných pneumatik, se kterými si užijete zážitek z jízdy na maximum. Výběr vám usnadní nezávislé testy pneu, které porovnávají řadu modelů věhlasných i méně známých značek.

 

Vybrat kvalitní moto pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru