Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak vyčistit klimatizaci v autě aneb nevdechujte za jízdy plísně a bakterie

Klimatizace už dnes patří k běžné výbavě vozidel. Mnoho řidičů však nevěnuje dostatečnou pozornost její údržbě a zbystří až ve chvíli, kdy přestane chladit nebo začne zapáchat. V jejích útrobách se ale rády množí bakterie a plísně, které je čas od času potřeba zlikvidovat. Dnes vám řekneme, jak se čistí klimatizace v autě svépomocí a kdy navštívit specializovaný servis.

Průduchy klimatizace v autě

Čištění klimatizace sprejem provádějte preventivně dvakrát do roka.

V horkých dnech si jízdu autem bez klimatizace nedovedeme představit. Po jejím spuštění však do interiéru vozu proudí bakterie, viry, plísně a další nečistoty, které se průběžně usazují v potrubí ventilace nebo výparníku klimatizační jednotky. Dýchat škodlivinami nasycený vzduch po celou dobu jízdy ale zdraví organismu dvakrát neprospěje. Jako tradičně, i tady je nejlepším lékem prevence – tj. umět klimatizaci správně používat.

Jak správně používat klimatizaci

Interiér vozu, který stojí na rozpáleném slunci, se dokáže ve velmi krátkém čase rozehřát i k 60 °C. Pokud v autě přepravujete svého mazlíčka a plánujete se vzdálit, nenechávejte ho uvnitř samotného. Po návratu v první řadě auto důkladně vyvětrejte. Když stáhnete okýnka nebo otevřete dveře do průvanu, teplota uvnitř se rychle vyrovná té venkovní a klimatizace bude mít s chlazením mnohem méně práce.

Hlídejte si teplotní rozdíly a klimu vypněte ještě před cílem

V tropických teplotách ocení výhody klimatizace každá posádka vozu. Tělu ale nesvědčí velké teplotní rozdíly ani studený vzduch proudící přímo na vás. Snadno si tak zaděláte na rýmu, zánět středního ucha nebo zatuhnutí krku.

Při cestách na krátkou vzdálenost si proto nastavte teplotu maximálně o 5 °C nižší, než je ta venkovní, při dlouhých trasách bez častých zastávek nevadí rozdíl 7 až 10 °C.

Zhruba 10 minut před dojezdem do cíle klimatizaci vypněte a nechejte běžet jen ventilátor, klidně na vyšší výkon. Nejenže se vaše tělo postupně aklimatizuje na venkovní teplotu, ale zároveň se vysuší výparník a sníží se vlhkost v klimatizačním systému, kterou mají plísně a bakterie tolik rády.

Používejte klimatizaci i v zimě

Zní to možná nelogicky, ale klimatizace vám může být k užitku i v třeskutých mrazech. Pomůže vám s odmlžením skel a s rychlejším odmrazováním čelního skla, i když je motor ještě studený. Klimatizaci byste měli v zimě zapnout aspoň dvakrát do měsíce. Předejdete tak zanášení systému a při prvním spuštění po půlroční pauze vás nepřivítá zatuchlý odér.

výměna kabinového filtru v autě

Kdy měnit kabinový filtr? Neřiďte se doporučením výrobce, ale znečištěním prostředí, ve kterém se s autem pohybujete.

Vyčištění klimatizace v autě zvládnete i sami

Klimatizace není bezúdržbová záležitost a mezi řidiči je péče o ni opomíjená podobně jako například péče o podvozek auta. Klimatizaci byste měli pravidelně čistit, abyste ji zbavili všech nečistot a nepřátelských mikroorganismů. S menší údržbou vždy na jaře a na podzim si poradíte sami. Bude vám k tomu stačit sprej na čištění klimatizace, který pořídíte v řádu stokorun, a případně nový kabinový filtr.

Sprej bez hadičky

Asi nejběžnější a nejpohodlnější způsob čištění a dezinfekce klimatizace je speciální sprej, který se umisťuje mezi přední nebo zadní sedadla. Jeho použití je velmi jednoduché.

  • Nastartujte auto a zapněte klimatizaci na nejnižší teplotu.
  • Ventilátory pusťte na nejvyšší výkon a nastavte vnitřní cirkulaci vzduchu.
  • Aktivujte tlakovou lahev, zavřete dveře a nechejte působit 10 až 15 minut. Nezůstávejte v autě.

Během této doby se z nádoby postupně uvolní jemný aerosol, který klimatizace nasaje do svého okruhu. Nejedná se o stoprocentní metodu dezinfekce, ale účinky těchto sprejů jsou velmi slušné. A navíc hezky provoní interiér.

Sprej s hadičkou

Druhou variantou je sprej s hadičkou. Funguje na stejném principu, ale aplikuje se přímo do průduchů ventilace nebo do potrubí za kabinovým filtrem, který musíte vytáhnout. Při té příležitosti mějte raději nachystaný nový. Filtr byste měli měnit každé dva roky, ale není nic proti ničemu, když interval o polovinu zkrátíte. Ani u originálního dílu se nejedná o položku, která by ohrozila váš rozpočet. Odměnou vám bude vzduch bez zápachu a nerosící se okna.

doplnění chladiva do klimatizace

Odborný servis klimatizace zahrnuje tlakovou zkoušku a výměnu nebo doplnění chladiva.

Čištění klimatizace ozonem

Nejúčinnější cestou, jak vydezinfikovat klimatizaci v autě, je čištění ozonem. Tento plyn má silné oxidační účinky a dokáže proniknout do všech útrob materiálů. Proto se dnes běžně používá v lékařství, hotelnictví i autoprůmyslu k likvidaci virů, bakterií a plísní.

Čištění ozonovým generátorem vám provede autoservis se specializací v rámci kompletního servisu klimatizace, který byste měli nechat provést každé dva roky. Kromě vyčištění vám v servisu provedou:

  • tlakovou zkoušku klimatizačního systému,
  • doplnění nebo výměnu chladiva
  • a případnou opravu netěsných spojů.

Samotné vyčištění klimatizace ozonem trvá okolo půl hodiny a ceny začínají na několika stech korunách. V našem autoservisu vás vyjde chemická dezinfekce výparníku na 490 Kč a dezinfekce interiéru ozonem na 290 Kč.

Plísně a bakterie v klimatizaci nejsou jedinou zradou, která vás může připravit o zdraví. Ještě větší riziko představuje jízda na starých nebo opotřebovaných pneumatikách. Vyberte si z naší nabídky ověřených pneu, které vás bezpečně podrží na vozovce.

 

Vybrat kvalitní pneu

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru