Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Aditiva a prémiová paliva: jak fungují, a vyplatí se tankovat?

Aditiva jsou chemické látky, které zlepšují vlastnosti nafty nebo benzínu a aktivně chrání palivovou soustavu. Přečtěte si, jak fungují, které přísady zlepšují jejich účinek a jaké výhody a nevýhody má prémiové palivo.

Tankování paliva na čerpací stanici

Prémiové palivo v kombinaci s aditivy je pro palivovou soustavu nejúčinnější řešení, ale ne vždy to výrobce vozu dovoluje.

Co jsou aditiva a jak fungují?

Technologický pokrok ve vývoji motorů a palivových soustav vozidel má vliv i na samotné výrobce pohonných hmot. Stále modernější pohonné jednotky si zkrátka žádají kvalitnější palivo. Jeho aditivace se provádí při výrobě už zhruba 100 let, stále však s větším důrazem na kvalitu a dodržení jakostních norem.

Aditiva obecně potlačují negativní vlastnosti biosložek, udržují palivovou soustavu čistou a zabraňují jejímu mechanickému poškození, snižují spotřebu a zlepšují výkon motoru. Kolik aditiva do nafty nebo benzínu výrobce přidal, a jaké, za normálních okolností neověříte. Je to tajná receptura, která je samozřejmě pod dohledem patřičných kontrolních orgánů. U běžného paliva se množství aditiv pohybuje okolo 0,3 ml na litr PHM, u prémiových paliv je obsah aditiv zhruba desetinásobný.

Druhy aditiv podle jejich účinku

Pokud si nechcete připlatit za prémiové palivo a zároveň vám není lhostejný stav palivové soustavy vašeho vozu, můžete doplňovat vlastní aditiva (povýrobní). Seženete je na benzince nebo v prodejně s autodoplňky. Existují různé druhy, které se liší složením a účinky. Dělí se mimo jiné i na letní a zimní. Ve větším či menším množství obsahují například:

  • detergentní přísady – čistí palivovou soustavu od spalin, čímž zabraňují zanášení ventilů, vstřiků a celého spalovacího prostoru, snižují opotřebení motoru a zvyšují jeho výkon a životnost,
  • antikorozní přísady – chrání kovové části palivové soustavy před rezivěním, které může způsobovat vlhkost nebo kyselé složky paliva,
  • mazivostní přísady – zvyšují mazivost paliva, které následně snižuje tření mezi pohyblivými částmi palivové soustavy, eliminují se tak vibrace motoru a zvyšuje se jeho výkon,
  • zvyšovače oktanového (pro benzín) a centanového (pro naftu) čísla – snižují spotřebu a brání benzínu v nekontrolovaném spalování, resp. zvyšují schopnost nafty vznítit se pod tlakem, což je prospěšné při startování motoru za studena,
  • nebo přísady pro lepší filtrovatelnost nafty – předchází zanesení palivového filtru a zamrznutí nafty v zimě.

Než se však do doplňování aditiv pustíte, přečtěte si návod k obsluze vašeho vozidla, abyste to motoru „nezavařili“. Může v něm totiž být větička, která přidávání aditiv do paliva zakazuje. V takovém případě pak přichází v úvahu jen prémiové palivo.

Přečtěte si také: Auto (v zimě) nestartuje? Příčinou může být špatná poloha řadicí páky. >>

Distribuce paliva do motoru

Přidáním aditiv nebo tankováním prémiového paliva v pravidelných intervalech usnadníte práci celému palivovému systému a prodloužíte mu životnost.

Prémiové palivo a jeho výhody

Prémiová paliva mají oproti těm běžným násobně vyšší obsah aditiv a tedy i lepší účinnost. Prémiový benzín má vyšší oktanové číslo (98+), které zvyšuje odolnost paliva před nekontrolovaným spalováním. Obsahuje speciální aditiva, která jsou šetrná k palivové soustavě:

  • čistí ji, včetně výfukového systému
  • zlepšují výkon motoru, 
  • snižují spotřebu
  • a do určité míry potlačují vlastnosti biosložek obsažených v palivu, které nejsou pro chod motoru ničím přínosným.

Díky nim se totiž tvoří větší množství nežádoucích usazenin v nádrži. I laik si domyslí, kam potom tyto usazeniny putují.

Prémiová nafta má cetanové číslo v rozmezí od 58 do 65 (běžná cca od 50 do 55), které zvyšuje schopnost nafty vznítit se v co nejkratším čase. Palivo tak lépe prohoří a poskytne motoru více energie, resp. výkonu. Aditiva obsažená v prémiové naftě čistí karbonové spaliny v palivovém systému a potlačují jejich tvorbu. Speciální přísady pak zlepšují mazivost, zabraňují korozi kovových součástek i zamrzání nafty a v kombinaci s vyšším cetanovým číslem snižují spotřebu.

Přečtěte si také: 11 nešvarů, kterými si nevědomky ničíte auto >>

Nevýhody prémiových paliv

Kvalitním palivem svému vozu rozhodně neuškodíte, právě naopak. Nevýhodou však je, že si za litr prémiové nafty nebo benzínu připlatíte. Navíc, pokud opravdu chcete docílit lepšího výkonu motoru (koně vám ale nepřidá), musíte palivo s vyšším obsahem aditiv tankovat pravidelně. To samé platí i při doplňování povýrobních aditiv. Prvotní efekt se dostaví po „vyjetí“ alespoň čtyř nádrží.

Váš dvoustopý miláček proti kvalitnímu palivu protestovat nebude. A určitě by se mu zamlouvaly i nějaké kvalitní pneumatiky s nízkým valivým odporem. Vyberte mu je v našem e-shopu. V nabídce máme prémiové značky i obutí, které je šetrné k vaší peněžence.

 

Vyberu si nové kvalitní pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru