Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Auto (v zimě) nestartuje? Známe příčiny i řešení

Není nic neobvyklého, když v zimě sednete do auta, chcete nastartovat a motor nechytá. Zima ale nemusí hrát žádnou roli. Problémy se startováním auta vás můžou potkat kdykoliv v průběhu roku. V našem článku se dozvíte, jaké příčiny patří mezi ty nejběžnější a jak takovou nesnáz vyřešit. Někdy se přitom jedná o úplnou banalitu.

Proč auto nestartuje

Pokud neslyšíte točení startéru, nedržte dlouze klíček v poloze pro startování, abyste nenapáchali ještě více škod.

Možná jste to už sami zažili, možná je to příběh, o němž jste se dozvěděli z vyprávění. Když auto ani na několikátý pokus nenastartuje, je to nepříjemné pro každého řidiče. Proč se tak děje (nebo spíš neděje), to ve většině případů odhadnete z informací nebo kontrolek na palubní desce. Některé příčiny se na ní ale zobrazit nemusí. Hlavně se vždy vyvarujte panice a pokuste se problému přijít na kloub.

Nejčastěji je na vině vybitá autobaterie

Kdy jste naposledy měnili baterku v autě? Není to už víc než 4 až 6 let? Pokud ano, pak už je její životnost za zenitem a pravděpodobně vás nemine výměna. Jestliže je relativně nová, může za vybitím stát:

  • ponechání rozsvícených světel přes noc,
  • jízda na krátké vzdálenosti nebo pouze příležitostné ježdění,
  • mrazy nebo naopak vysoké venkovní teploty,
  • používání spousty spotřebičů, jako je klimatizace, vyhřívání sedaček, připojení telefonu aj.,
  • nebo kombinace více faktorů.

V obou případech byste měli zkontrolovat akumulátor alespoň pohledem, abyste se ujistili, že není nijak poškozený. Nic nezkazíte ani důkladnou očistou zoxidovaných nebo zašlých kontaktů a míst okolo baterky, při dodržení bezpečného postupu. Někdy i pouhé odstranění nečistot může problém se startováním vyřešit.

Dodejte baterce „šťávu“

Když zjistíte, že je akumulátor v pořádku, pusťte se do nabíjení. Potřebnou energii mu dodáte připojením na autonabíječku nebo použitím startovacích kabelů, které doporučujeme vozit vždy s sebou. Samotné kabely pro vás ale nebudou spásou. Musíte požádat někoho, kdo má vůz s podobným výkonem baterie.

Přečtěte si návod, jak nastartovat pomocí startovacích kabelů. >>

Startování auta přes kabely

Při použití startovacích kabelů je potřeba dodržet správný postup, aby nedošlo ke zkratu.

Potíže se startérem

Důvodem, proč auto nejde nastartovat, bývá i samotný startér, který je kabelem propojený s autobaterií. Při otočení klíčkem, případně zmáčknutí startovacího tlačítka proto poslouchejte, jaké zvuky se z prostoru pod kapotou ozývají. Na jejich základě můžete odvodit případnou závadu.

  • Pokud se startér netočí vůbec, je poškozený, nebo to baterie „má za sebou“.  
  • Když se při startování ozve cvaknutí nebo jiný zvuk, ale motor nereaguje, je startér porouchaný nebo baterie nemá dostatečnou kapacitu k nastartování.
  • V případě, že startér funguje normálně, ale motor nenaskočí, může problém tkvět v pohonných hmotách.

Porucha startéru není u současných typů vozidel otázkou opravy nebo výměny doma v garáži. Auto musí na zvedák do odborné péče autoservisu.

Zádrhel v palivovém systému

Na první pohled je to naprostá malichernost, ale nepatří k výjimkám při potížích se startováním. Řeč je o absenci paliva. Zkontrolujte tedy hladinu pohonných hmot v nádrži a případně dolijte. Další příčinou může být ucpaný palivový filtr, jehož výměna vás přijde na pár stovek. V zimě může také docházet k zamrzání paliva, na což je háklivá především nafta. Řešením je odtah do teplé garáže, kde se palivová soustava prohřeje a nafta povolí.

Co dělat, když nestartuje motorka? >>

Jaké mohou být další příčiny problémů se startováním?

Důvodů, proč nemůžete nastartovat, existuje celá řada. Ty nejčastější jsme vám popsali výše, ale motor nemusí naskočit také vinou:

Předcházejte poruchám vašeho vozu pravidelnou údržbou i servisem. Pokud jste z Opavy a okolí, objednejte se do našeho autoservisu, kde vám vašeho dvoustopého miláčka rádi prohlédneme.

 

Objednat se do servisu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

 

Nahoru