Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

České dálnice se letos příliš neprodlouží. Plány na rok 2024 aspirují na rekord

Necelých 16 kilometrů nových úseků dálnic. Takový je realistický plán Ministerstva dopravy pro rok 2023. Není to mnoho, v nadcházejícím roce se ale řidiči mohou těšit až na sedminásobnou porci nových kilometrů dálnic. Podívejte se, kde by se letos měla přestřihnout červená stuha a které dálnice čeká tento slavnostní moment v roce 2024.

Výstavba dálnic v ČR

Řidiči se dokončení dálnice k rakouským hranicím dočkají nejdříve za 3 roky.

Podle současných odhadů nejsou plány Ministerstva dopravy příliš ambiciózní. Nově zprovozněné úseky dálnic v tomto roce se délkou nemohou rovnat ani nově otevřeným úsekům v roce 2022. Na stole leží sice optimistická varianta, která čítá necelých 40 km nových úseků, ta by mohla být reálná ale pouze za předpokladu, že dojde k dokončení stavby úseku D55 mezi Babicemi a Starým Městem a úseku D3 mezi Hodějovicemi a Třebonínem. 

Jaké úseky se zprovozní v roce 2023?

  • D3 – odpočívadlo u Chotýčan
  • D7 – zkapacitnění obchvatu Loun (6,1 km)
  • D48 – II. etapa obchvatu Frýdek-Místek (4,3 km)
  • D48 – MÚK Bělotín – Rybí, I. etapa Bělotín-Dub (5 km)

Pokud by došlo k urychlení staveb výše zmíněných úseků dálnic D55 a D3, přibylo by letos dalších 8,5 a 12,6 km. Řidiči by ale měli spíše počítat s realistickou variantou. O to větší porce nově zprovozněných kilometrů dálnic se pak dočkají v roce následujícím.

Jak se chovat, když uvíznete v koloně? Dodržujte těchto 5 pravidel. >>

Výhled na rok 2024 je slibnější

Nadcházející rok bude co do nově otevřených úseků mnohem bohatší. Dokazuje to i interaktivní mapa staveb Ministerstva dopravy, ve které mj. najdete i stavby, které čeká zahájení v letošním roce. V roce 2024 se plánuje dokončení pěti úseků dálnice D4, dalšího úseku D48 a D6 nebo dvou úseků D55. Celkem by se tak mělo otevřít až 118,1 km nových dálnic včetně výše zmíněných úseků Babice – Staré Město a Hodějovice–Třebonín.

Dokončení dálnice D3 v nedohlednu

Dálnice D3 od Třebonína směrem k rakouským hranicím měla být podle původních plánů hotová v roce 2025. Dokončení této části ve stanoveném termínu je však ohrožené kvůli nevhodnému geologickému podkladu. Některé pozemky navíc nejsou ještě kompletně odkoupené. Prozatím se tak zprovoznění odkládá na rok 2026.

Nejoptimističtější je situace v úseku od Nažidel k hranicím, kde není tak bažinatý terén a jedná se o kratší úsek o délce 3,5 km. Dálnice se zde bude pouze rozšiřovat do čtyř pruhů a bude se stavět mimoúrovňová křižovatka Dolní Dvořiště. Jezdit by se tudy mělo od roku 2025. Jestli se tímto směrem po otevření úseku vydáte, nezapomeňte na elektronickou dálniční známku.

Ať už vaše cesty vedou po dálnici nebo okresní silnici, pohlídejte si také kvalitu svého vzorku. Sjeté pneumatiky mají výrazně horší jízdní vlastnosti, proto je raději vyměňte za nové.

 

Vybrat nové pneu

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru