Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Co je polétavá rez, a jak na ni, aby vám auto nekvetlo?

Mnoho majitelů vozidel polétavou rez zná, pro některé je to stále neznámý pojem. Tento nevítaný host může negativně ovlivnit vzhled a stav laku na vašem autě, proto je potřeba mu věnovat zvláštní péči. V tomto článku se podíváme na to, co přesně polétavá rez je, a jak se jí můžete zbavit, abyste udrželi lak v co nejlepším stavu.

Leštění laku auta

Voskování a leštění je až závěrečná fáze. Nejdřív se musíte postarat o dekontaminaci laku.

Než se na polétavou rez podíváme zblízka, je potřeba zmínit jednu věc. Lak na autě je podobně pórovitý jako kůže. A právě do těchto pórů se usazují okolní nečistoty – prach, pyl ze stromů, asfalt, hmyz, ptačí výkaly nebo ona polétavá rez. Pokud se včas nezasáhne, lak degraduje a auto přinejmenším ztrácí na své kráse. Pravidelnou kontrolu povrchu karoserie byste proto neměli zanedbávat.

Na vaše auto číhá ve vzduchu

Atmosférická, nebo také vzdušná koroze, jak se polétavé rzi říká, je jemný železitý prach, který se šíří vzduchem. Uvolňuje se z brzdových kotoučů při brzdění, ale také třeba z tramvajových a železničních tratí. Tyto částečky jsou poměrně ostré, takže se do laku snadno zaseknou. Nenapadají však jen kapotu, dveře nebo blatníky. Ulpívají i na discích

Polétavá rez není na autě zpočátku vidět, fleky se začnou tvořit až reakcí s kyslíkem a vlhkostí. Jestliže máte auto ve světlé barvě, můžete na něm i pouhým okem spatřit žluté, oranžové nebo hnědé skvrny. O to zrádnější jsou tmavé odstíny, u kterých si bez pozornějšího sledování polétavé rzi nevšimnete.

Hliníkové, nebo plechové disky? Víme, které vítězí v nejdůležitějších disciplínách. >>

Dá se s polétavou rzí bojovat?

Vzdušná koroze ničí hladkou strukturu laku a snižuje tak jeho kvalitu. Dobrou zprávou je, že se nejedná o korozi automobilu jako takovou. K té ale může postupně dojít, když budete tento jev přehlížet. „Zapečená“ polétavá rez totiž může proniknout do hloubky laku a způsobit trvalé poškození. Jestliže na autě objevíte narezlé tečky, které se laku tvrdohlavě drží i po umytí, měli byste zasáhnout co nejdřív.

Postupující koroze na autě

Lemy blatníků a prahy jsou obzvlášť citlivé. Když budete polétavou rez ignorovat, začnou se tvořit puchýřky a laku hrozí nevratné poškození.

Jak na odstranění polétavé rzi

Běžné mytí auta v tomto případě nezabere. Musíte si pořídit speciální čistič (častým označením na lahvičce je iron remover), který si poradí i se zapečeným železitým prachem. Funguje na chemické bázi, ale nemusíte mít obavy, že by lak rozleptal nebo jinak poničil. Je šetrný a slouží skutečně jen ke svému účelu. Navíc zbaví vaše auto mastnoty a zažrané špíny. Aby byl efekt čističe co nejlepší, musíte dodržet postup uvedený výrobcem. My vám základní kroky shrneme alespoň ve stručnosti:

  • Nejdřív auto umyjte a nechejte ho oschnout. Pokud byste čistič použili na mokrý povrch, neměl by takovou účinnost.
  • Na suché auto nastříkejte odstraňovač rzi a nechejte ho působit zhruba 5 minut. Po chvíli uvidíte, jak se auto zbarví do fialova (a kolik rzi na autě máte). To je známka, že přípravek reaguje se železem.
  • Čistič na autě nesmí zaschnout, proto ho poctivě spláchněte vodou.
  • Pak můžete zopakovat mytí šamponem, případně se pustit do voskování.

Pozor, tuto dekontaminaci neprovádějte nikde v přírodě nebo tam, kde odpadní voda neprochází čističkou. Ideálně tedy v automyčce, obrátit se ale můžete i na specializované firmy, které službu nabízí.

Jak udržovat podvozek auta, aby koroze neměla šanci? >>

Důležitá je pravidelnost

Jednorázová dekontaminace laku od polétavé rzi není všespásným řešením. Polétavé částice jsou takřka všudypřítomné, zvlášť v blízkosti rušných silnic, kolejiště nebo průmyslových areálů. Věnujte proto laku pravidelnou péči, abyste minimalizovali riziko jeho nenávratného poškození, prodloužili mu životnost, a udržovali původní lesk a krásu vašeho dvoustopého miláčka.

Máte zkorodované disky a nechcete řešit jejich opravu? Pořiďte si nová alu kola, která dodají vašemu autu novou šťávu. Vyfiltrujte si je v našem e-shopu přímo podle typu vašeho vozu, nebo podle rozměrů.

 

Vybrat nové disky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru