Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak správně vybrat nosič kol na váš vůz?

Ať už si chcete užít dovolenou na kole v našich končinách, nebo plánujete objevovat cyklostezky v zahraničí, budete se muset na místo činu s bicyklem nějak dostat. S kvalitním nosičem převezete autem kola všech členů rodiny, a to pohodlně a bezpečně. Jak moc bude cesta komfortní bude záviset mimo jiné i na tom, pro jaký typ nosiče kol se rozhodnete.

Auto se střešním nosičem kol

Střešní nosič je nejrozšířenějším a cenově nejdostupnějším typem, ideálním především pro přepravu menšího počtu jízdních kol.

Typy nosičů kol podle způsobu umístění

Nosiče kol se podle konstrukce umísťují na střechu, kufr nebo tažné zařízení. Každý typ má své výhody a nevýhody, a tak se nedá jednoznačně říct, který je nejlepší. Seznamte se s vlastnostmi jednotlivých nosičů, srovnejte plusy i mínusy a zvolte takovou konstrukci, která vám sedne.

Nosiče na střechu

Nejrozšířenějším a cenově nejdostupnějším typem jsou střešní nosiče. Instalují se na příčníky, které využijete i pro kotvení střešních boxů nebo při přepravě rozměrnějších břemen. Na střeše můžete spolehlivě přepravit až 4 jízdní kola. Každý nosič se pořizuje zvlášť, a tak vás při přepravě jednoho či dvou kol nosič s montáží na střechu vyjde nejlevněji.

Nosiče kol na střechu jsou skladné a v garáži nebo sklepě zaberou jen minimum prostoru. Přístup do kufru bude bezproblémový a během cesty vám nebudou překážet ve výhledu. Na druhou stranu je montáž nosičů časově i fyzicky náročnější. Auto s několika koly na střeše má navíc horší jízdní vlastnosti, vyšší hmotnost a zpravidla se nevejde do garáží nebo krytých parkovišť.

Nosiče na tažné zařízení

Pokud máte auto vybavené tažným zařízením, dlouho váhat nebudete. Na silnicích potkáváme auta s nosičem kol na tažném zařízení stále častěji a má to své důvody. Snadno se instalují a nabízejí jednoduchý přístup ke kolům bez nutnosti jejich zvedání do výšky. Dá se s nimi parkovat kdekoliv a jízdní kola chrání před poryvy větru.

Na druhé straně bude přístup do zavazadlového prostoru auta komplikovanější, při jízdě neuvidíte zpětným zrcátkem za sebe a kola se vám rychleji zašpiní. Vypořádat se také musíte s SPZkou, která musí zůstat viditelná. Buď můžete při každém nasazení nosiče na tažné zařízení poznávačku přehazovat, nebo si necháte za 600 korun na inspektorátu vystavit druhou značku, kterou na nosiči necháte nastálo.

Nosiče na páté dveře

Pokud nemáte auto vybavené tažným zařízením a z různých důvodů nemůžete umístit kola na střechu (například kvůli náročnější montáži příčníků), nezoufejte. Řešením je instalace nosiče na páté dveře, u kterého zůstává výška auta takřka stejná. Ani nosiče na páté dveře se však nedají namontovat na všechny typy aut. Zejména u sedanů není možné takovou konstrukci použít.

Aby byla montáž bezproblémová, zvolte typ přímo určený pro instalaci na vaši značku a model auta. Dejte si pozor, aby nosič nezakrýval osvětlení nebo SPZ. V takovém případě byste museli pořídit doplňková světla a držák poznávací značky. Na trhu narazíte na dva typy nosičů na zadní dveře. Jeden je vybavený lištami pro uchycení kol, u druhého tyto lišty chybí. Doporučujeme vždy upřednostnit kvalitnější (ovšem i nepatrně dražší) typ s lištami, který zabrání vzájemnému tření kol a eliminuje riziko poškrábání laku.

Pozor na zloděje! Pořiďte si nosič se zámky

Kvalitní jízdní kolo nestojí pár korun. Zloději to dobře vědí, proto si často přímo vyhlíží auta převážející kola. Neusnadňujte jim práci a pořiďte si takový typ nosiče, který bude opatřený zámky a dalšími ochrannými mechanismy. Nejvyšší míru ochrany vám poskytnou nosiče, které se jednak samy zamykají k automobilu (to je časté u nosičů na tažné zařízení) a současně zamykají kola k nosiči.

Kolik kol potřebujete přepravovat?

Výběr konkrétního typu nosiče by měl záviset i na tom, kolik jízdních kol chcete přepravovat. Pro převoz kol pro celou rodinu má investice do nosiče na tažné zařízení smysl, na druhé straně při přepravě jednoho či dvou kol by byla zbytečná. Vyrážíte-li na kolo sami nebo ve dvou, zvažte nákup dvou střešních nosičů, které vás vyjdou nejlevněji.

Zaměřte se na kompatibilitu, nosnost a elektroinstalaci

Už víte, po jakém konstrukčním typu se budete ohlížet? Pak se pusťte do srovnávání dalších parametrů. Důležitá je kompatibilita s vaším modelem auta a v případě nosiče na tažné zařízení i se zásuvkou. Ta se vyrábí buď jako 7pinová nebo 13pinová. Máte-li na autě jiný typ zásuvky než tažné zařízení, budete si muset pořídit redukci. Nepodceňujte ani nosnost nosiče a nezapomínejte, že i vaše střecha má omezené možnosti zatížení. Většina moderních jízdních kol je lehká, a tak k přetížení auta jen tak nedojde. Přesto nezapomeňte před cestou správně nahustit pneumatiky a zohlednit plné zatížení vozu, které se odrazí i v jízdních vlastnostech.

Myslíte si, že stačí naložit kolo na nosič a vyrazit na dlouhou cestu? Raději zpomalte. Svůj vůz na dovolenou připravte a zkontrolujte technický stav. Častým kamenem úrazu jsou ojeté pneumatiky, které jsou zejména při přepravě jízdních kol nebezpečné. Jsou-li vaše pneu na hranici životnosti, podívejte se na nezávislé testy pneumatik a vyberte si nové.

 

Vybrat nové kvalitní pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru