Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Hlučnost pneumatik: co na ni má vliv a jak ji snížit?

Automobilová doprava zatěžuje svoje okolí zplodinami, ale také hlukem. Hlučnou jízdu způsobuje kromě záběru motoru a odporu vzduchu i kontakt pneumatik s vozovkou. Na hlučnost pneumatik má vliv několik faktorů, může za ní stát ale i technický problém. Přečtěte si, co hlučnost pneumatik způsobuje a jak ji řešit, abyste si zvýšili jízdní komfort.

Nízkoprofilové pneumatiky

Nízkoprofilové pneumatiky jsou hlučnější díky větší šířce a profilu. Do kontaktu s vozovkou přichází větší plocha.

Dezén a materiál mají na hlučnost největší vliv

Na hlučnost pneumatik má vliv především uspořádání vzorku na běhounu, tedy dezén. Jeho úkolem je zajistit dobrý kontakt pláště s vozovkou, odvádět vodu, sníh nebo břečku a zvyšovat přilnavost a stabilitu. Svůj podíl má však i materiál. Obecně platí, že čím je dezén složitější, hlubší, měkčí a pružnější, tím je pneumatika hlučnější. Proto největší hluk při jízdě produkují zimní pneumatiky díky přilnavějšímu a měkčímu materiálu a většímu počtu lamel a drážek.

Pokud tedy budete jezdit v létě na zimních pneumatikách, bude jízda méně komfortní. Navíc zimní pneu v létě mají větší valivý odpor a více se opotřebovávají. Doporučujeme proto sezónní výměnu pneumatik, abyste zbytečně neutráceli za větší spotřebu a častější pořizování nových pneumatik.


Přečtěte si také: Posvítili jsme si na konstrukci pneumatik. Víte, z čeho se skládají? >>


Za hlučností může stát technický problém

Hlasité zvuky linoucí se od kol mohou způsobovat i špatně vyvážená kola, poškozená ložiska nebo nedostatečný tlak v pneumatikách. Pokud je jedna z pneumatik obzvlášť hlučná, je v lepším případě opotřebovaná a je na čase ji vyměnit. V tom horším případě došlo k defektu. Nikdy proto nepodceňujte zvuky pneumatik při jízdě, mohou signalizovat vážný problém.

Podružné faktory ovlivňující hlučnost

  • Rozměry pneumatik – čím je pneumatika větší a širší, tím větší plocha je v kontaktu s vozovkou, a tím větší hluk produkují. Proto jsou nízkoprofilové pneumatiky, které mají větší průměr a šířku, obvykle hlučnější než standardní pneumatiky.
  • Stav vozovky – na hladké, rovné silnici to tolik „nehučí“. Naopak, čím je vozovka drsnější a nerovnější, tím je jízda hlučnější.
  • Rychlost – vyšší rychlost způsobuje vyšší frekvenci a intenzitu vibrací pneumatik. Při jízdě po dálnici budou tedy vydávat větší hluk. 
  • Styl jízdy – ovlivňuje zatížení a záběr pneumatik. Čím agresivněji pojedete, tím silnější je záběr a vibrace. Pneumatiky jsou tedy hlučnější při prudkém zrychlování, brzdění nebo zatáčení než při klidné a plynulé jízdě.

Prohlídka zavěšení kol v autoservisu

Hlučnost pneumatik může být způsobena i špatnou geometrií kol nebo unavenými ložisky.


Přečtěte si také: Chyby v geometrii odhalíme za minutu pomocí špičkové technologie Hunter. >>


Jak jezdit komfortněji? Vybírejte méně hlučné pneumatiky

Hlučnost pneumatik se dnes snaží snížit i samotní výrobci. Tlačí je k tomu jednak snaha o vytvoření lepších produktů, než nabízí konkurence, jednak unijní legislativa. Od roku 2012 jsou všechny nové pneumatiky prodávané v Evropské unii označeny energetickými štítky, na nichž najdete všechny jejich důležité vlastnosti. Jedním z údajů je i hlučnost pneumatik udávaná v decibelech (dB).

Pamatujte však na to, že decibelová stupnice je logaritmická. To znamená, že rozdíl byť jen několika málo decibelů představuje dvojnásobnou intenzitu zvuku. Stejně tak mějte na paměti, že štítek sděluje pouze vnější hlučnost pneumatik. Jak hlučná bude jízda v kabině, to z něj můžete jen odhadovat.

Kromě štítků pomůžou i nezávislé testy

Další variantou je před nákupem zohlednit testy pneumatik, které pravidelně provádějí nezávislé organizace jako ADAC nebo Auto Bild. Z nich kromě hlučnosti při jízdě vyčtete i další užitečné informace, jako je:

  • chování pneumatik na mokré, suché a namrzlé vozovce,
  • valivý odpor
  • nebo rychlost opotřebení. 

Srovnáním různých modelů pneumatik od několika výrobců si tak uděláte velice přesný obrázek o tom, který z nich je pro vás ten nejlepší. Mezi těmi nejtiššími se dlouhodobě na špici umisťují například pneumatiky Continental.

Potřebujete poradit s výběrem pneumatik pro vaše auto nebo motorku? Obraťte se na náš tým specialistů, kteří vám pomohou vybrat to nejlepší pro vaše vozítko. Nebo si pneumatiky pohodlně vyfiltrujte v našem e-shopu.

 

Vybrat pneu v e-shopu AZ pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru