Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Kdy hrozí odtah vozidla a na kolik vás přijde?

Odtah vozidla je pro každého řidiče nepříjemnou zkušeností a může potkat i toho nejsvědomitějšího. Stačí nepoužívat automobil pár dní v době vyznačení blokového čištění, nebo si nevšimnout značky vyhrazeného parkovacího místa a máte „vyděláno“. Odtah auta není nejlevnější záležitostí, obzvlášť ve větších městech.

Odtah vozidlaOdtah vozidla vám hrozí například tehdy, když auto necháte zaparkované na komunikaci, na které probíhá blokové čištění, nebo stojíte na vyhrazeném parkovacím stání. 

Za jaké prohřešky hrozí odtah vozidla?

Obecně lze říci, že zvýšené riziko odtahu vozidla hrozí tehdy, když brání provozu nebo užívá parkovací místo neoprávněně, tedy přes blíže specifikovaný zákaz parkování.  

  • Nejčastějším důvodem pro odtah auta je zanechání vozidla na komunikaci, na které probíhá blokové čištění.  
  • Značka vyhrazeného parkovacího stání je obvykle umístěná viditelně a doplňuje ji vodorovné značení. Není tedy žádným překvapením, že při jejím nerespektování vás majitel parkovacího místa pošle tam, kam si zasloužíte, tedy na záchytné parkoviště. 
  • Podobně tomu bude i v případě blokování výjezdu.
  • Odtah vozidla hrozí i tehdy, brání-li zaparkované auto popelářskému vozu v plnění povinností, tedy nemůže-li kvůli vám projet daným úsekem.
  • Vlastník parkovacích ploch může nechat odtáhnout také stará, viditelně dlouhodobě opuštěná vozidla nezpůsobilá jízdy.

Cena za odtah auta

Ceník za odtah vozidla není pro každé město či obec jednotný. V každém územním celku však existují limity, které udávají maximální možné poplatky vymahatelné po řidičích.

Maximální ceny za úplný odtah:

Praha 1 900 Kč
Brno 1 920 Kč
Ostrava 1 500 Kč
Olomouc 2 400 Kč
Plzeň 1 550 Kč
Hradec Králové 1 600 Kč
Pardubice 1 500 Kč
České Budějovice 1 912 Kč
Ústí nad Labem 1 900 Kč
Karlovy Vary 1 600 Kč
Liberec 2 000 Kč

Cena za odtah vozidla však nemusí být konečná. Někteří provozovatelé odtahové služby si mohou částku dále navýšit o denní parkovné na záchytném parkovišti. V případě delší dovolené majitele vozidla, během které dojde k odtažení, se cena za odtah auta může vyšplhat i na několikanásobek základní ceny.

A další položkou bude pokuta za samotný dopravní přestupek, která není zahrnuta v ceně za odtah vozidla, ale budete ji muset na základě výzvy uhradit příslušnému úřadu. 

Sledovat dopravní značení se tedy rozhodně vyplatí a odjíždíte-li na dovolenou, neváhejte svěřit klíčky od auta blízké osobě, která může pokutě jednoduše předejít. 

Přečtěte si také: Znáte nové dopravní značky a jejich význam?

Odtahovou službu ale můžete potřebovat také v případě dopravní nehody. Ať už proto vyrazíte kamkoliv, nezapomeňte na kvalitní pneu, které mohou nehodě předejít. 

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru