Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Rychlá oprava defektů je jen dočasné řešení

Je mnoho způsobů, jak vyřešit defekt pneumatiky během krátké chvilky. Rychlá oprava jistě přijde vhod, pokud jste v úzkých a potřebujete se jakýmkoliv způsobem hnout z místa. Jedná se však jen o provizorní řešení a v každém případě je potřeba následně provést důkladnou opravu vzniklé škody se vším všudy.

Čím vším lze utěsnit poškozenou pneumatiku?

Nejrychlejším řešením je jistě použití sady na opravu defektů. Těch je vícero druhů a vyznačují se různými vlastnostmi.

Těsnící tmely jsou rychlé a efektivní, ale používejte je pouze v případě krajní nouze. Tato metoda je totiž účinná pouze při závadě menšího rozsahu a nepomůže vám při řešení rozsáhlého poškození bočnic nebo většího řezu kdekoliv na pneumatice. Protože se nejedná o plnohodnotný způsob opravy, musíte následně pokračovat v jízdě nižší rychlostí. Naopak velkou výhodou těsnících tmelů je jejich nízká pořizovací cena a snadná i rychlá aplikace.

Pravidelnou kontrolou nahuštění pneumatik výrazně snížíte riziko defektu.

 

Další možností je použití opravné lepicí sady. Její aplikace je sice o něco náročnější než předchozí uvedená možnost, ale umožní vám po opravě pokračovat v jízdě běžnou rychlostí. V některých případech je však nutná demontáž kola a také je často potřeba nechat následně pneumatiku zkontrolovat v pneuservisu.

Ne všechna řešení jsou provizorní

Oblíbeným řešením těchto potíží je také používání tzv. RunFlat pneu, které vás i při poškození pneumatiky dovezou ještě dalších 80 km, což je v našich končinách postačující vzdálenost k nalezení náležité pomoci. Dlouhodobě jsou mezi řidiči oblíbené například RunFlat pneu Continental. Ať už ale zvolíte kteréhokoli výrobce pneu, vždy počítejte s vyšší pořizovací cenou oproti běžným pneu.

Rezervní kolo bylo odnepaměti součástí výbavy aut.

 

Nejjistější variantou při vzniku defektu je ale vždy použití rezervy. Ta vám umožní bezpečně pokračovat v cestě bez jakýchkoliv omezení. Ani v tomto případě však není vše zadarmo – rezervní kolo zabere v kufru hodně místa a jeho výměna vyžaduje poměrně náročnou operaci.

Každá z uvedených metod má jistě své výhody i nevýhody. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z nich, nezapomeňte následně svěřit kontrolu obutí vašeho auta do rukou odborníků. Profesionálně provedený servis vozu je totiž jedním ze základních předpokladů bezpečné jízdy, ať už se jedná o pneumatiky, nebo o celý vůz.

 

Zdroje foto: Wikimedia.org, Media.defense.gov

Nahoru