Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Sdílená zóna: nová dopravní značka 2024 a jaká pravidla zavádí?

Od 1. ledna 2024 se řidiči v Česku začali setkávat s novou dopravní značkou vymezující oblast sdílené zóny. Jedná se o nové dopravně urbanistické řešení, které má za cíl zklidnit a zpřehlednit dopravu v centrech měst se smíšeným provozem. V tomto článku vám vysvětlíme, co je sdílená zóna, jaká pro ni platí pravidla a kde ji můžete najít.

Dopravní značka Sdílená zóna

S dopravní značkou „Sdílená zóna“ se účastníci silničního provozu setkají hlavně v centrech velkých měst, kde je smíšený provoz pro chodce, auta, cyklisty i MHD.

Co je sdílená zóna a jaká jsou v ní pravidla

Podle Vyhlášky č. 386/2023 Sb., která vstoupila v platnost 1. 1. 2024, mohou být v rámci center měst a obcí zřizovány tzv. sdílené zóny. Jedná se o oblast určenou pro všechny účastníky silničního provozu, kde platí zvláštní pravidla pro provoz na pozemních komunikacích. Značí se dvěma novými dopravními značkami IZ 10a „Sdílená zóna“ a IZ 10b „Konec sdílené zóny“, které jsou umístěny na začátku a na konci vymezené oblasti. Značka IZ 10b přitom může být umístěna při výjezdu ze sdílené zóny jen po levé straně vozovky. 

Ve sdílené zóně je maximální povolená rychlost 20 km/h a platí zde pravidlo pravé ruky. To znamená, že při křižování vozovek má přednost vozidlo, které jede zprava. Všichni účastníci silničního provozu musí být k ostatním ohleduplní a nesmí nikoho ohrozit ani omezit.

Tramvaj má vždy přednost

Speciální postavení mají v této oblasti tramvaje, s nimiž řidiči i chodci mnohdy v provozu „bojují“. Pokud se tedy ocitnete ve sdílené zóně, pamatujte, že tramvaje zde mají vždy přednost v jízdě. Nesmíte je za žádnou cenu ohrozit ani omezit. Navíc byste ve sdílené zóně měli uvolnit prostor pro projetí vozidel s právem přednosti v jízdě, tedy policii, záchrance nebo hasičům.

Principy sdílených zón

Novinka si klade za cíl umožnit optimálně využít prostor všem účastníkům, kterými mohou být chodci, cyklisté, auta, motorkáři nebo tramvaje, a zlepšit plynulost provozu a dopravní bezpečnost. Mezi hlavní principy sdílené zóny patří:

  • vzájemná rovnost všech účastníků provozu,
  • volný pohyb chodců a cyklistů,
  • nízká rychlost vozidel,
  • zklidnění dopravy,
  • a výše zmíněná přednost pro tramvaje.

Přečtěte si také: Znáte pokyny policistů na křižovatce? Zopakujte si je. >>

Definice sdílených zón podle zákona

Sdílená zóna je ohraničena dopravním značením IZ 10a a IZ 10b. Platí v ní obecná i zvláštní pravidla provozu na pozemních komunikacích.

Kde najdete sdílenou zónu

Typickým příkladem sdílené zóny jsou ulice se smíšeným provozem, kde není možné nebo žádoucí oddělit chodníky od vozovky. Narazíte na ně tedy primárně v historických centrech měst, kde je třeba zachovat původní charakter stavebně-architektonického řešení. Konkrétně se tedy může jednat o Václavské náměstí v Praze, kde se pohybují jak chodci a vozidla, tak tramvaje.

Přečtěte si také: Znáte všechny dopravní značky? Vybrali jsme TOP 15, které se nevyskytují často. >>

Jaký je rozdíl mezi sdílenou, pěší a obytnou zónou?

Máte ve všech těch zónách zmatek? Uděláme vám v nich jasno. Zásadním rozdílem mezi každou zónou jsou různá pravidla provozu na pozemních komunikacích:

  • Ve sdílené zóně se o celou šířku ulice dělí všichni účastníci silničního provozu, včetně hromadné dopravy. Platí pravidlo pravé ruky a maximální povolená rychlost 20 km/h.
  • Pěší zóna je určena výhradně pro chodce. Vozidla do ní mají vjezd zakázaný. Pokud je na dopravní značce „Pěší zóna“ vyobrazeno jízdní kolo, mohou sem i cyklisté. Děti do 9 let sem mohou vjíždět na kole bez omezení.
  • V obytné zóně se mohou pohybovat i motorová vozidla, ale řidiči musí dbát přednosti chodců a cyklistů a dodržovat maximální povolenou rychlost 20 km/h. Je zde povoleno parkování na vyznačených parkovištích a děti si mohou hrát na silnici.

Podle zákona je také potřeba mít v pořádku povinnou výbavu. Pokud vám v ní něco chybí nebo nefunguje, neotálejte s doplněním zásob. V našem e-shopu najdete lékárničku, výstražný trojúhelník i vestu.

 

Dokoupit povinnou výbavu do auta / na motorku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, Ministerstvo dopravy ČR

Nahoru