Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Víte, jaký řidičský průkaz na motorku, skútr či moped potřebujete?

Řidičské oprávnění na motocykl je rozděleno do několika objemových a výkonových kategorií, a proto je třeba si ještě před registrací do motoškoly ujasnit, na jakém stroji budete chtít v budoucnu jezdit. Řidičák na motorku té nejnižší kategorie lze za určitých podmínek získat už od 15 let!

Řidičský průkaz na motorku, skútr či moped

Existuje několik typů řidičských oprávnění, která se liší v závislosti na věku řidiče nebo typu motorky. Víte, jaké budete potřebovat?

Řidičák na motorku skupiny AM

Dosáhne-li žadatel 15 let a stane-li se držitelem řidičského průkazu na motorku skupiny AM, může na pozemních komunikacích řídit motorku a tříkolku s objemem motoru do 50 cm3. Do této kategorie ovšem spadají i vozidla, jejichž konstrukční rychlost nepřesahuje 45 km/hod. Patří sem také některé elektromotorky s výkonem do 4 kW, čtyřkolky do hmotnosti 350 kg v nenaloženém stavu a tzv. mopedauta. Pro řidičský průkaz na motorku nebo jiné vozidlo těchto parametrů však mezi 15. a 18. rokem života budete potřebovat souhlas zákonného zástupce.

Vlastníte-li řidičské oprávnění skupiny A1, A2, A, B, C nebo D, není nutné si řidičák na motorku skupiny AM zařizovat zvlášť, neboť toto oprávnění získáváte automaticky.

Chystáte se na pořízení první motorky? Nezapomeňte na povinnou výbavu a hlavně motolékárničku!

Řidičák na motorku skupiny A1

V 16 letech o rok později, než získáte řidičský průkaz na motorku AM – lze složit zkoušky na skupinu A1. Tato kategorie zahrnuje lehké motocykly s objemem motoru do 125 cm3 o výkonu nejvýše 11 kW a poměru výkonu/hmotnosti do 0,1 kW/kg. Spadají sem také motocykly stejných parametrů s postranním vozíkem, tříkolky o výkonu do 15 kW a ostatní vozidla do 400 kg v nenaloženém stavu.

Řidičák na motorku skupiny A2

Po dosažení 18 let lze získat řidičský průkaz na motorku skupiny A2, do které patří motocykly s postranním vozíkem nebo bez něj s výkonem motoru max. 35 kW a poměrem výkon/hmotnost nejvýše 0,2 kW/kg. Současně platí, že motocykl nebyl upraven ze stroje s více než dvojnásobným výkonem.

Řidičák na motorku skupiny A

Pro řízení motocyklů, které nejsou omezeny objemem motoru, výkonem nebo poměrem výkon/hmotnost, je určen řidičský průkaz na motorku skupiny A. Můžete ho získat po dosažení 24 let, nebo jste-li držitelem oprávnění skupiny A2 nejméně 2 roky. Do této kategorie jsou zahrnuty také tříkolky s výkonem nad 15 kW a čtyřkolky do 15 kW a hmotností do 400 kg v nenaloženém stavu.

K silnému stroji patří i stylové a hlavně bezpečné oblečení na motorku.

Řidičský průkaz na motorku skupiny… Které skupiny můžete současně řídit? Minimální věk
AM 15
A1 AM, B1 do 125 cm3 a 400 kg 16
A2 AM, A1 18
A AM, A1, A2, B1 do 400 kg 24 (nebo po 2 letech držení skupiny A2)

Jste čerstvým a hrdým držitelem řidičáku na jednostopé vozidlo? A přemýšlíte, že si nějakou motorku pořídíte? Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte, co mít na paměti při výběru motorky a na co si dát pozor při zkušební jízdě.  

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru